Procedura de iradiere corporala toala pentru pacientii cu boli hematologice, disponibila si in Romania

Metoda terapeutica este necesara in cazul pacientilor care urmeaza sa suporte un transplant medular, si care pana acum erau nevoiti sa mearga in strainatate pentru aceasta procedura.

 

iradiere corporala totalaVeste buna pentru pacientii cu afectiuni hematologice maligne, pentru care singura solutie de vindecare o constituie un transplant de maduva ososa. Acestia vor fi scutiti de drumul pe care trebuia sa il faca in strainatate pentru a urma o procedura premergatoare, absolut necesara in cazul unui astfel de transplant. Aceasta pentru ca, procedura respectiva poate fi aplicata de acum si in Romania, pacientii castigand astfel mai mult timp si fiind scutiti de cheltuieli importante necesare deplasarii in strainatate si internarii in clinicile de acolo.

Este vorba de iradierea corporala totala, care are rolul de a pregati pacientul in vederea transplantului medular, procedura fiind de curand aplicata pentru prima data in Romania in cadrul centrului privat Amethyst Radiotherapy. Pana in prezent, patru pacienti au urmat aceasta metoda terapeurica in Romania, ulterior fiind supusi interventiei de transplant medular in cadrul Institutului Clinic Fundeni. Intre cele doua uitati medicale s-a incheiat un parteneriat ce se desfasoara in cadrul Programului de Transplant Medular, principalii beneficiari fiind pacientii cu leucemie limfoblastica acuta a caror singura speranta de vindecare sta in efectuarea unui astfel de transplant, precedat de iradierea corporala totala.

 

radioterapieDurata medie de efectuare a unui astfel de plan de tratament este de 4 saptamani, necesitand o echipa complexa, formata din cinci medici radioterapeuri si doi fizicieni. O sedinta de iradiere corporala totala dureaza o ora si jumatate iar un pacient are nevoie de sase astfel de sedinte inainte de a beneficia de transplantul medular. Procedura presupune scanarea intregului corp din doi in doi milimetri si reconstruirea fiecarei sectiuni, de la os pana la organe, astfel incat sa rezulte o reconstructie virtuala in volum a pacientului. Urmeaza etapa de optimizare, in care se delimiteaza structurile care vor fi iradiate, de restul tesuturilor. Comparativ cu chimioterapia sau cu alte alternative existente, iradierea corporala totala are o rata de succes de suta la suta si o toxicitate mult mai redusa asupra tesuturilor sanatoase Referitor la aceasta noua claborare medicul Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie si Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a declarat ca „prin acordul cu Amethyst Radiotehrapy, putem aplica in sfarsit si in Romania protocoalele internationale de tratament pentru pacientii care necesita transplant de maduva. Dupa procedura de iradiere efectuata la Amethyst, pacientii sunt transferati la Institutul Clinic Fundeni si sunt atent monitorizati pana la realizarea transplantului. Comparativ cu alte proceduri, iradierea corporala totala are cele mai bune rezultate, asigurand efecte adverse minime”.

 

Dr. Cristian Barbu

Dr. Cristian Barbu

La randul sau, medicul Cristian Barbu, radioterapeut si coordonatorul programului din cadrul Amethyst Radiotherapy, a spus ca iradierea corporala totala este cea mai eficienta procedura utilizata la nivel international in pregatirea pacientilor pentru transplant medular.

Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban a precizat ca „pana in prezent, pacientii care aveau indicatie de iradiere corporala totala si transplant de maduva erau trimisi in strainatate la tratament, costurile suportate de stat ridicandu-se la aproximativ 200.000 euro. In tara, costul celor doua proceduri este de circa 70.000 euro, din care doar transplantul este decontat de catre stat”.

Tehnica de iradiere corporala totala este parte a protocolului international de pregatire a pacientilor cu afectiuni hematologice maligne, in special leucemie acuta limfoblastica, pentru a primi transplantul de maduva osoasa. In Institutul Clinic Fundeni, aproximativ 80 de pacienti adulti si copii sunt diagnosticati anual cu leucemie acuta limfoblastica, dintre care, in jur de 15 au indicatie de iradiere corporala totala si transplant medular.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*