Problema traficului de organe, dezbatuta la Vatican

9 februarie 2017 | 0 comentarii |

Experti medicali din intreaga lume au raspuns invitatiei Academiei Pontificale de Stiinte si au dezbatut, timp de doua zile, cauzele acestui fenoment considerat o derivata a traficului de fiinte umane.

 

transplant inima-horatiu-suciuIn contextul progreselor considerabile facute in ultimii ani in domeniul medicinei, transplantul de organe a devenit o interventie obisnuita in marea majoritate a clinicilor medicale importante.

Totodata, o mare parte a populatiei a devenit constienta in privinta beneficiilor pe care le are donarea de organe. Tot mai multe persoane devin donatori voluntari si isi dau acceptul pentru a le fi prelevate organe in cazul in care ar ajunge intr-o situatie in care viata nu le mai poate fi salvata. In acelasi timp, multe familii trec peste durerea provocata de pierderea unei persoane dragi si isi dau acordul pentru prelevarea organelor acestora.

Din acest punct de vedere, Romania se numara printre tarile care au facut cele mai mari progrese, intr-un interval de timp relativ scurt reusind sa se propulseze pe primul loc in Europa in ceea ce priveste cresterea numarului de transplanturi. La finele anului trecut a fost consemnat un record si in ceea ce priveste transplantul de cord, una dintre cele mai dificile interventii din aceasta gama, la Institutul Inimii din Targu Mures  realizandu-se, in 2016, unsprezece astfel de transplanturi, peste media inregistrata la nivelul european.

 

transplant-ficatDin pacate, in paralel cu dezvoltarea acestui segment si cu cresterea cererii de organe, necesare pentru transplant, a luat amploare si un alt fenomen nedorit, asociat cu traficul de persoane. Vorbim despre traficul de organe, un fenomen ingrijorator, de pe urma caruia au de suferit mii de persoane, in timp ce altii obtin profituri uriase. Din fericire, in ciuda unor acuzatii aberante care au fost vehiculate in campania electorala la adresa fostului ministru al Sanatatii, fenomenul traficului de organe nu si-a facut deocamdata simtita prezenta in Romania, insa riscul exista, daca tinem cont de faptul ca cei mai expusi sunt oamenii saraci, cu un grad scazut de educatie, iar Romania nu duce lipsa de astfel de persoane.

Ingrijorarea fata de acest fenomen a fost manifestata si de Vatican, care a gazduit, timp de doua zile, o reuniune internationala a expertilor medicali in transplant, din intreaga lume. La dezbaterile care au avut loc cu prilejul evenimentului organizat de Academia Pontificala de Stiinte au participat si experti din China, desi acest stat nu are relatii diplomatice cu Vaticanul, insa se confrunta cu numeroase acuzatii privind furnizarea de organe pentru piata neagra.

 

vaticanIn prim zi a reuniunii au fost analizate sistemele de transplant din mai multe tari, in timp ce subiectul principal al celei d-a doua zile s-a referit la metodele de combatere a traficului de organe.

Expertii au stabilit ca profilul victimelor retelelor de trafic de organe este in general acelasi, fiind reprezentat de tineri care traiesc sub pragul saraciei si sunt aproape analfabeti, neintelegand astfel riscurile pe care le implica renuntarea la un organ. Acestia provin din tari sarace, care nu acorda prioritate luptei impotriva traficului si au o legislatie prost pusa in aplicare, lasandu-se astfel usor tentati de ispita unor sume de bani promise de membrii retelelor de trafic ce ii racoleaza.

De cealalta parte, beneficiarii traficului de organe sunt receptori care provin din tari bogate, dar in care oferta este redusa. Operatiile de transplant sunt facute in clinici in care legislatia este mai putin stricta, iar una dintre concluziile dezbaterii a fost aceea ca, odata intorsi in tarile de origine, acestia intra in evidentele medicilor, care ar trebuia sa aiba obligatia de a raporta astfel de cazuri suspecte.

 

transplant organePe piata neagra, pretul unui organ poate depasi 140.000 de euro sau 150.000 de dolari, bani din care donatorul primeste intre 5 si 10 la suta, diferenta intrand in conturile retelelor de traficanti si ale intermediarilor de care acestea se folosesc.

Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual sunt efectuate in lume circa 120.000 de transplanturi, iar aceste interventii nu reprezinta decat 10 la suta din cererea totala.

De asemenea, se estimeaza ca intre 5 si 10 la suta dintre organele transplantate provind de pe o piata internationala de organe, si nu se poate preciza exact cate dintre acestea vin de pe piata neagra.

Principala problema in combaterea traficului ilegal de organe este faptul ca, de multe ori, acesta are loc intr-un context transnational, in sensul ca un pacient care merge intr-o alta tara pentru un transplant implica o problema suplimentara, deoarece intervin jurisdictii diferite si de multe ori nu exista o cooperare internationala in urmarirea unor astfel de practici.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*