Primii pasi in implementarea in Romania a unui nou concept medical global

Conceptul impune formarea unei noi categorii de specialisti care sa aiba pregatire atat in domeniul medicinei umane cat si in domeni conexe precum medicina veterinara sau ingineria de mediu ori alimentara.

 

Un nou concept, nascut in urma cu 14 ani in Statele Unite si preluat in 2009 si de state din Uniunea Europeana, ar putea fi implementat in perioada urmatoare si in Romania, tara in care acest concept a fost lansat in 2014, iar pana in prezent s-a constatat o mare preocupare in randul specialistilor in aceasta directie. Este vorba de un concept medical global, denumit One Health, ce impune o specializare care sa penduleze intre medicina umana, cea veterinara, ingineria de mediu, agricultura si industria alimentara. Am putea astfel vorbi de o noua categorie de specialisti cu un bagaj de cunostinte temeinice in toate aceste domenii.

Principalul promotor in tara noastra al noului concept medical global este asociatia One Health Romania, membra a unei organizatii cu filiale similare in mai multe tari si membru asociat al Federatiei Acedemiilor Medicale. Organizatia desfasoara zilele acestea o conferinta pe aceasta tema, manifestare gazduita de UMF Targu Mures, una dintre institutiile care doreste sa se implice in implementarea in Romania a acestui concept.

 

Conf. One-Health (Acad. N. Manolescu)

In cadrul conferintei, academicianul Nicolae Manolescu, presdintele One Health Romania, a explicat conceptul, mentionand ca specialistul one-health nu se baga peste medicul uman si nici peste cel veterinar, ci merge direct in parc. De aici, spre exemplu, daca o persoana a fost muscata de o capusa, specialistul one-health recolteaza insecta, o analizeaza in laborator si vede daca exista riscul bolii Lyme, iar daca este cazul, da semnalul de alarma, pentru a se lua toate masurile astfel incat sa se evite eventualele complicatii.

In ceea ce priveste implementarea conceptului One-Health in Romania, profesorul Manolescu spune ca primii pasi vor fi facuti prin organizarea unui curs de sondaj, in limba romana, la Universitatea Spiru Haret. Ulterior, in anul universitar 2018-2019, cursul va fi sustinut in limba engleza, urmand a fi implicate mai multe universitati.

„In luna iulie vom incerca sa organizam un cluster prin combinarea Universitatii Spiru Haret cu Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Universitatea de Medicina Veterinara din Budapesta si cu Universitatea de Medicina din Budapesta, care sub titulatura de Scoala Postuniversitara Europeana sa actioneze in limba engleza incepand cu anul universitar 2018-2019 si sa sutina acest curs, care va fi unul postuniversitar”, a declarat in acest sens academicianul Nicolae Manolescu.

 

UMF Targu Mures

Acesta a mai precizat ca primul curs de acest gen a fost organizat in Statele Unite, acolo unde a si luat nastere acest concept, iar in prezent, in Europa exista doar doua centre care sustin astfel de cursuri. Primul centru are in componenta Universitatea Edinburgh in colaborare Universitatea Utrecht si asigura pregatirea specialistilor din partea vestica a continentului, iar cel de-al doilea centru este format din Universitatea din Barcelona si Universitatea din Paris.

Primul curs in cadrul acestui centru va fi organizat incepand cu anul universitar 2017-2018. Centrul din care vor faceparte UMF Targu Mures si cele doua universitati din Budapesta ar urma astfel sa fie al treilea de acest gen din Europa, organizand primul curs incepand cu anul universitar 2018-2019.

In cadrul Conferintei Nationale One Health sunt organizate si mese rotunde in cardul carora se discuta, atat cu specialistii prezenti la eveniment cat si cu mediul de afaceri, despre Conceptul One Health si  Stilul de viata – componenta importanta a conceptului One Health.

 


Adaugati un comentariu


 

*