Primele discutii cu BEI pentru finantarea construirii spitalelor regionale

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Cristian Grasu, a declarat ca infiintarea celor trei noi spitale regionale nu va genera inchiderea altor unitati medicale.

 

Dr. Cristian Grasu

Dr. Cristian Grasu

Numit la sfarsitul lunii ianuarie in functia de secretar de stat la Ministerul Sanatatii, medicul Cristian Grasu a anuntat ca s-au purtat, deja, primele discutii privind finantarea construirii celor trei spitale regionale promise de actualul partid aflat guvernare in campania alectorala.

Secretarul de stat a precizat ca au fost demarate procedurile pentru accesarea unei finantari de la Banca Europeana de Investitii (BEI), iar primele intalniri cu reprezentantii institutiei financiare au avut loc, zilele trecute. Bancherii s-au aratat dispusi sa sprijine proiectul propus de autoritatile romane, care ar urma sa aplice pentru accesarea de fonduri, in cursul anului viitor. Pana atunci, se lucreaza la realizarea proiectelor, pentru ca cererile de finantare sa poata fi si aprobate, a mai spus Grasu.

Totodata, secretarul de stat a tinut sa infirme zvonurile conform carora, odata cu deschiderea celor trei spitale regionale ar urma sa fie inchise alte spitale. „Nu se inchid si nu se desfiinteaza spitale, se gasesc utilitati si, in paralel cu toate actiunile care trebuie intreprinse pentru a construi spitale regionale, se poarta discutii si se mobilizeaza autoritatile locale si Ministerul Sanatatii, in vederea gasirii unor noi utilizari pentru cladirile si personalul existent in spitalele ce deservesc acum populatia respectiva”, a declarat dr. Cristian Grasu.

 

UPUSecretarul de Stat , dar nu a explicat insa cum se vor imparti paturile dupa constructia noilor spitale, avand in vedere ca Ministerul Sanatatii a publicat lista cu numarul de paturi pentru urmatorii trei ani, iar aceasta se mentine constanta, deci nu s-a prevazut nimic pentru noile spitale regionale. Asta ar putea insemna ca vor fi luate din portofoliul actualelor unitati medicale.

Dr. Grasu a tinut sa aminteasca, insa, ca exista, deja, in derulare, un imprumut de la Banca Mondiala, prin care se finanteaza un proiect de modernizare a ambulatoriilor de specialitate, proiect care completeaza un alt program similar, derulat prin Programl Operational Regional. Cu ajutorul acestor finantari vor fi modernizate cel putin 25de unitati de primiri urgente, numarul maxim de unitati care ar putea beneficia de modernizari ajungand la 35.

Totodata, reprezentantul MS a facut referiri si la un proiect finantat din fonduri structurale, si anume cel care vizeaza serviciile de telemedicina pentru zonele izolate sau unde accesul la servicii medicale este restrans. Programul va fi extins, intr-o noua etapa, pentru a se asigura conectarea a peste 400 de unitati spitalicesti si ambulatorii cu aproape 2.000 de medici de familie.

 

rezidenti - medici tineriRamanand la acelasi capitol, al finantarilor din fonduri europene, secretarul de Stat a adus in discutie si Programul Operational Capacitate Umana, din care ministerul doreste sa obtina o alta finantare, pentru cresterea competentei personalului medical. „S-au luat decizii importante privind sistemul de salarizare. Nu cred ca e elementul esential in a pastra specialistii in Romania, dar are importanta deosebita pe anumite sectoare de activitate din sanatate, unde exista un traseu invers fata de anii anteriori. Daca in anii anteriori, dinspre institutiile publice se pleca catre cele private, in ultimele 6-8 luni se observa o inversare a acestei migratii”, a punctat dr. Cristian Grasu.

Nu in ultimul rand, acesta a vorbit despre proiectele CNAS de a extinde sistemele de sanatate si la concedii medicale si bilete de trimitere. „Aceste extinderi vor fi finantate din fonduri europene, prin Programul Operational Competitivitate. Aici, deja sunt proiecte ce acopera sumele existente in planul de finantare, motiv pentru care ministrul Sanatatii discuta in Guvern, mai departe, pentru o eventuala majorare a acestor sume, care sa acopere toate nevoie pe acest domeniu”, mai sustine secretarul de Stat.

 

Corina Cretu

Corina Cretu

In acelasi timp, comisarul european Corina Cretu sustine ca Romania are la dispozitie 400 de milioane de euro pentru sistemul sanitar, dintre care 150 de milioane de euro pentru constructia celor trei spitale regionale si alte 250 de milioane pentru care nu exista inca proiecte.

Europarlamentarul pentru politici regionale a declarat ca a inteles „ca s-a incheiat contractul pentru studii de fezabilitate pentru spitale regionale la Cluj, Craiova si Iasi cu Banca Europeana de Investitii. Dansii estimeaza ca aceste studii vor dura in jur de 6-8 luni de zile, dupa care, sigur, vor trebui lansate procedurile de licitare. Din cate am inteles, vor incepe lucrarile in 2018, dar sunt proiecte de infrastructura, care necesita timp. Locatiile sunt stabilite, acest lucru l-am realizat intr-un an de zile, proiectul pentru studii de fezabilitate (contractul) a fost semnat, urmeaza ca unitatile, cei care vor construi, sa liciteze si, in functie de cum vor merge aceste licitatii, speranta mea ramane in continuare ca in 2018 va incepe constructia”.

 


Adaugati un comentariu


 

*