Prima Unitate de Asistenta Materno-Fetala de Excelenta din Romania, inaugurata, dar nefunctionala

Aceasta este arondata Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie Polizu, dispund ce cele mai moderne dotari ce permit efectuarea unor interventii care pana acum nu erau posibile in tara, insa, ca si in cazul Sectiei de Arsi de la Floreasca, lipseste personalul care sa o deserveasca.

 

polizuIn paralel cu lansarea primului call-center din Europa, destinat preventiei si suportului in prematuritate, ieri a fost inaugurata, la Maternitatea Polizu, o unitate moderna, unica in Romania, destinata asistentei materno-fetale la cele mai inalte standarde. Ca si in cazul call-center-ului, ziua de ieri nu a fost aleasa intamplator pentru inaugurarea noii unitati medicale, tinandu-se cont de semnificatia deosebita pe care o are data de 8 Martie. Panglica inaugurala a fost taiata de ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, care a prezentat si un mesaj din partea primului ministru Dacian Ciolos.

Unitatea de Asistenta Materno-Fetala de Excelenta a fost construita si utilata exclusiv din fonduri europene, valoarea investitiei ridicandu-se la 55.183.850 de lei. Suprafata desfasurata a noii unitati este de 1.740 de metri, aceasta functionand intr-o cladire noua, cu doua nivele la subsol si trei etaje la suprafata.

Dupa cum a precizat medicul Nicolae Suciu, managerul Institutului National pentru Sanatatea Mamei si a Copilului, noua unitate dispune de dotari care nu se mai gasesc in niciun alt spital din Romania, facand posibila efectuarea unor interventii care pana acum nu puteau fi facute decat in afara tarii.

 

polizu2In cadrul laboratoarelor ultraspecializate ale noii clinici vor fi realizate investigatii specifice  de genetica, periconceptionalitate sau genetica moleculara. Totodata, departamentul de screening neinvaziv prenatal imagistic va putea face ecografii morfologice fetale, precum si proceduri diagnostice si terapeutice invazive eco-ghidate.

In cadrul blocului operator multifunctional vor fi facute interventii chirurgicale fetale deschise, chirurgie minim invaziva fetoscopica, precum si proceduri complexe ex-utero intrapartum.

Sala de operatii multifunctionala va permite, in sistem de telemedicina, vizionari si modalitati interactive de participare a rezidentilor si specialistilor focusati pe medicina materno-fetala. De asemenea, se vor putea face si interventii chirurgicale simultan, atat asupra mamei, cat si fatului, de catre doua echipe operatorii, in aceeasi locatie. Unitatea dispune si de un amfiteatru cu dispozitive media pentru telemedicina.

Toate bune si frumoase pana la acest punct, insa exista o mare problema pentru ca, desi inaugurata, unitatea nu poate fi data inca in folosinta. Aceasta risca sa aiba soarta Sectiei de Arsi de la Spitalul Floreasca, o alta unitate ultramoderna, unica in Romania, inaugurata anul trecut si nefunctionala nici in prezent din cauza ca nu exista specialisti care sa lucreze aici. Tot din cauza lipsei de specialisti, nici unitatea de la Polizu nu poate fi data in folosinta imediat dupa inaugurare. Managerul spitalului si autoritatile prezente la festivitatea de ieri sustin insa ca lucrurile se vor rezolva in scurt timp.

 

polizu1Cu aceeasi ocazie, ministrul Cadariu a anuntat ca anul acesta se va rezolva problema lipsei incubatoarelor din sectiile de neonatologie, precizand ca au fost alocate 33 de milioane de lei pentru achizitionarea a 597 de astfel de dispozitive, suficiente pentru a satisface necesarul la nivel national. Ministerul Sanatatii va aloca 90 la suta din valoarea aparatelor, restul de 10 la suta urmand sa fie alocati din bugetul autoritatilor locale in administrarea carora se afla spitalele.

In ceea ce priveste necesarul de personal de la unitatea nou inaugurata, ministrul a precizat ca pana la 1 iunie spera sa se finalizeze elaborarea unui plan de actiune realist si eficient, care sa identifice si sa acopere principalele nevoi in domeniu. „Vom organiza o serie de intalniri strategice la nivelul centrelor universitare, ele vor concentra toate judetele arondate, cu scopul colectarii de informatii si propuneri, dar si promovarea acestui program. Din aceasta serie de intalniri-dezbateri ne dorim sa coagulam sprijinul tuturor specialistilor implicati ginecologi-neonatologi, medici de familie, pediatri, dar si societate civila implicata. Putem identifica solutiile optime pentru realizarea acestui plan dedicat mamei si copilului”, a mai declatat Cadariu.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*