Prima transa de vaccin hexavalent, abia la jumatatea lunii viitoare

Este vorba de 125.000 de doze, depre care oficialii din Ministerul Sanatatii au dat asigurari ca vor ajunge in teritoriu pana pe 15 aprilie.

 

depozit medicamenteMinisterul Sanatatii a anuntat, prin vocea medicului Amalia Serban, director general in cadrul institutiei, ca actuala criza de vaccin hexavalent ar urma sa ia sfarsit, la jumatatea lunii viitoare urmand sa fie distribuita in teritoriu o prima transa din dozele achizitionate in urma semnarii unui nou contract cu producatorul. Contractul este pentru 630.000 de doze, iar prima transa consta in 125.000 de doze, care sunt asteptate sa soseasca in tara, dupa care urmeaza sa se treaca la distribuirea lor catre directiile de sanatate publica si medicii de familie, procedura care, conform asigurarilor date de dr. Amalia Serban, se va incheia pana la 15 aprilie. Vor urma inca doua transe, iar pe masura ce si acestea vor fi primite, se vor distribui in teritoriu.

Daca in privinta vaccinului hexavalent, care protejeaza copiii importiva difteriei,  tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B si poliomielitei putem vorbi inca de o criza, din moment ca acesta nu a ajuns inca la medici, vaccinul tetravalent a ajuns deja in teritoriu si a inceput sa se administreze. Dozele repartizate acopera in prezent necesarul din teritoriu, iar ministerul mai are pe stoc inca 70.000 de doze, care vor fi distribuite in momentl in care va aparea din nou cerere din partea medicilor.

 

lege vaccinareCriza de vaccin hexavalent a fost accentuata si de criza de vaccin impotriva hepatitei B, in multe situatii, medicii fiind nevoiti sa administreze copiilor nou nascuti vaccin hexavalent, intrucat contine si o tulpina impotriva acestei boli. In mod normal, vaccinul impotriva hepatitei B se administreaza in primele zile de la nastere, in timp ce vaccinul hexavalent se administreaza la doua, patru si 11 luni, iar epuizarea stocurilor a fost grabita de faptul ca acesta a fost folosit ca inlocuitor pentru vaccinul impotriva hepatitei B, a carui criza se va mai prelungi pana la vara, fiind de asteptat ca aceasta practica sa continue.

Promisiunile privind rezolvarea crizei de vaccin hexavalent dateaza din luna februarie, primele garantii fiind date de ministrul Florian Bodog in momentul in care a semnat noul contract cu producatorul.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)Paradoxal, desi tot mai multi parinti se plang ca nu isi pot imuniza copiii cu vaccin hexavalent si vaccin impotriva hepatitei B, care nuse gasesc nici in farmacii, vaccinurile impotriva rujeolei raman neutilizate in stocuri, in ciuda epidemiei care a cuprins intreaga tara si a avertismentelor medicilor care spun ca vaccinarea este singura solutie de protejare a copiilor impotriva acestei afectiuni. Ultimele date arata ca sunt aproximativ 3.900 de copii care au facut aceasta boala, o parte dintre ei au facut complicatii foarte severe, iar 17 dintre acestia au decedat. Dr. Amalia Serban a precizat ca nu sunt niciun fel de probleme de aprovizionare in ceea ce priveste vaccinul impotriva rujeolei, cele mai mari probleme fiind generate de faptul ca parintii nu se prezinta cu copiii la vaccinare, fie pentru ca refuza in mod expres acest vaccin, fie ca nu sunt suficient informati sau nu sunt constienti despre pericolul la care isi expun copiii.

Un studiu dat publicitatii recent de Societatea Nationala de Medicina Familiei a aratat ca numarul parintilor care nu se prezinta la vaccinare este de cinci ori mai mare decat al celor care refuza, ceea ce releva ca numarul parintilor neinformati suficient sau carora pur si simplu ne la pasa de sanatatea propriilor copii, este mult mai mare decat al celor care se lasa influentati de promotorii campaniei anti-vaccinare desfasurate cu precadere in mediul-on line.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*