Premiera medicala la MedLife

15 iunie 2012 | 0 comentarii |

O operatie de hemipelvectomie dreapta, cu reconstructie cu alogrefa si artroplastie totala de sold a fost realizata, pentru prima oara in Romania, la Spitalul de Ortopedie MedLife, se arata intr-un comunicat de presa al companiei medicale.

Specialistii MedLife spun ca acest tip de interventie este unic prin complexitatea si riscurile implicate, Hemipelvectomia presupunand inlaturarea unei jumatati din bazin (pelvis) si apoi reconstructia bazinului cu alogrefa, aceasta din urma fiind obtinuta de la o banca de tesuturi.

Operatia a necesitat 12 ore si a fost efectuata de o echipa multidisciplinara coordonata de prof. dr. Mihai Popescu, formata din 12 medici (ortopezi, chirurgi vasculari, urologi, chirurgi generalisti, anestezisti), avand la dispozitie aparatura de ultima generatie.

 

Interventie extrem de complicata

 

Coordonatorul echipei operatorii, prof. dr. Mihai Popescu, cel care a diagnosticat cazul, a planificat si indrumat intreaga operatie, spune ca interventia s-a efectuat la o pacienta in varsta de 35 de ani, pentru un diagnostic de chist hidatic recidivat, dupa o operatie suferita cu mai multi ani in urma.

Trei echipe de medici de diferite specialitati au colaborat pentru finalizarea cu succes a interventiei.

„Numarul de complicatii raportat la acest tip de operatii este intre 30-90%, iar complicatiile neurologice sunt unele dintre cele mai frecvente (25%). Avantajul major al reconstructiei cu alogrefa este faptul ca aceasta poate fi prelucrata in asa fel incat sa se potriveasca pe forma defectului, permitand in final realizarea unei artroplastii cu proteza totala. Interventia poate fi considerata o premiera reusita pentru ortopedia romaneasca, insa vom continua sa monitorizam pacienta pentru a preveni orice posibila complicatie (fractura de alogrefa, infectie, nonconsolidare etc.)”, a precizat prof. dr. Mihai Popescu.

 

Trei echipe de specialisti

 

 „Este pentru prima oara cand o interventie chirurgicala de o asemenea complexitate se desfasoara in sistemul medical din Romania. Ne-am asumat aceasta responsabilitate si am demonstrat ca avem atat o echipa de specialisti, cat si tehnologia necesara pentru a realiza o interventie chirurgicala complexa, care presupune un mare grad de risc si o atenta monitorizare postoperatorie. Chiar si in marile spitale din strainatate, genul acesta de operatii se realizeaza extrem de rar si sunt dificil de gestionat”, declara Nicolae Marcu, directorul general MedLife.

Prima echipa, formata din medici de chirurgie vasculara, urologie si chirurgie generala, a pregatit si izolat osul afectat si tesuturile moi adiacente, a identificat si eliminat apoi chisturile, in timp ce a doua echipa a pregatit grefa de os, modeland-o pentru a se potrivi exact pe structura bazinului pacientei.

A treia echipa de medici a fixat proteza si a finalizat operatia.

 

 

Trei saptamani de monitorizare postoperatorie

 

Specialistii MedLife spun ca pacienta, care a stat sub anestezie timp de 12 ore, a fost trezita lent, in decurs de cateva ore.

Monitorizarea si ingrijirea postoperatorie, pe parcursul celor trei saptamani de spitalizare, au presupus atat kinetoterapia, cat si psihoterapia si terapia durerii, din echipa medicala facand parte si un medic psihiatru.

Prognosticul postoperator, intr-o prima etapa, este unul bun, sustin medicii, care insa explica necesitatea ca pacienta sa parcurga o perioada de recuperare mai lunga, in care va reinvata sa-si controleze muschii si functia motorie a membrului pelvin.

Spitalul de Ortopedie si Traumatologie MedLife a fost deschis in luna decembrie a anului trecut, fiind cea de-a sasea unitate spitaliceasca din Sistemul Medical MedLife care opereaza pe piata medicala privata din Romania din 1996.


Categorii: Actual, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*