Povestea cu iz amar a neurochirurgului care detine recordul mondial la operatiile pe creier

Ajuns la varsta de 81 de ani, academicianul Leon Danaila acorda consultatii gratuit si tine neaparat sa mai publice un volum de specialitate, fiind dispus sa recurga la un gest extrem pentru a face rost de fondurile necesare. Din fericire, Academia Romana ii sare in ajutor.

 

Acad. Leon Danaila

Ajuns la varsta venerabila de 81 de ani, neurochirurgul Leon Danaila continua sa fie o prezenta activa in peisajul lumii medicale si stiintifice, continuandu-si o cariera stralucita care i-a adus recunoasterea pe plan international in domeniul in care a profesat. Recent, academicianul ale carui maini au fost supranumitenumite „mainile lui Dumnezeu”, datorita performantelor pe care le-a inregistrat in urma miilor de operatii efectuate pe creier, a ajuns in atentia opiniei publice intr-o imprejurare mai putin fericite. Aceasta a fost subiectul unei ample campanii derulate pe internet, pentru ca genialul medic sa fie ajutat sa isi publice o noua lucrare stiintifica. Pentru ca nu avea banii necesari publicarii acestui nou volum, academicianul Leon Danaila s-a aratat dispus sa isi vanda apartamentul din Bucuresti, singura sa avere, in contextul in care acorda zilnic consultatii gratuite oricarui pacient care i se prezinta la usa cabinetului. Avand in spate o cariera atat de stralucita, cazul sau a impresionat utilizatorii de internet, in special pe cei de pe retelele de socializare, iar in urma campaniei derulate in ultimele zile, s-a gasit o solutie pentru ca medicul sa isi poata publica volumul  fara a fi nevoit sa renunte la propria locuinta.

 

Nascut in 1933, in localitatea Darabani, judetul Botosani, academicianul Leon Danaila este absolvent al promotiei 1958 a Facultatii de Medicina din cadrul UMF Iasi, incepandu-si cariera ca medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurologie a Spitalului Gheorghe Marinescu din Capitala. Cinci ani mai tarziu devine medic specialist, iar in 1972 i se acorda titlul de doctor in medicina, titlu pe care la vremea respectiva il detineau doar atatia medici cat sa-i numeri pe degete. In 1981, profesorul Danaila a infiintat prima sectie de Neurochirurgie Vasculara si Microneurochirurgie din tara, introducand totodata, in premiera pentru Romania, microscopul operator in salile de operatii. Pana la acest moment, medicul Leon Danaila este singurul neurochirurg din tara care a operat anevrismele sistemului arterial vertebro-bazilar. In cariera sa, a operat peste 40.000 de pacienti, atat in clinicile din tara cat si in tari din Europa si in Statele Unite, aducandu-si si o mare contributie la dezvoltarea neurochirurgiei, datorita celor 18 brevete de inventii si 10 brevete de inovatii pe care le detine.

 

Leon DanailaPutini stiu ca academicianul Leon Danaila detine la acest moment recordul mondial in ceea ce priveste numarul de operatii pe creier efectuate, avand la activ peste 27.000 de interventii de acest gen. Tot lui i se poate atribui si scaderea considerabila a mortalitatii in operatii, de la 50 la suta la doar patru la suta, datorita introducerii microscopului operator.

S-a remarcat si in ceea ce priveste activitatea stiintifica, fiind autorul a peste 40 de volume de specialitate publicate de-a lungul carierei, insa din acest punct de vedere, activitatea sa a ajuns intr-un impas. Concret, dorind sa isi publice un nou volum de specialitate, academicianul a realizat sa nu dispune de banii necesari si nici de resurse pentru a-i procura. Aceasta, din cauza faptului ca dispune de un venit lunar de 2.500 de lei primit de la Institutul National de Neurologie si Boli Neurovasculare, iar la cabinetul sau particular, toate consultatiile pe care le acorda sunt  gratuite.

Mai mult, de-a lungul timpului, profesorul Danaila a donat, fara nicio pretentie, doua case, cea mostenita de la parinti in localitatea natala si o casa a sotiei, in judetul Arges, imobilele si terenurile aferente fiind cedate primariilor din localitatile respective, dar se pare ca acestea nici nu s-au gandit sa-i sara in ajutor.

 

leon danailaTinand neaparat sa isi publice si aceasta probabil ultima lucrare, dar negasind vreo solutie pentru a face rost de banii necesari, medicul s-a decis sa isi scoata apartamentul la vanzare, aceasta fiind singura sa avere. A gasit chiar un cumparator cu care s-a inteles ca acesta sa ii plateasca apartamentul in avans, urmand sa intre in posesia lui abia dupa moartea academicianului. Putin a lipsit ca aceasta tranzactie sa aiba loc, insa, mediatizarea situatiei sale, problema finantarii si-a gasit rezolvare, fara ca medicul sa mai fie nevoit sa renunte la casa in care locuieste. Acesta spune ca a fost contactat de numeroase persoane, atat din tara cat si din strainatate, care s-au oferit sa il sprijine financiar pentru a-si publica lucrarea. Printre cei care l-au contactat telefonic s-a numarat si directorul Editurii Academiei Romane care i-a transmis ca editura pe care o conduce ii va publica lucrarea gratuit.

Regretabil este insa faptul ca a fost nevoie de o astfel de mobilizare pentru ca problema sa fie luat in serios de cei avizati, tinand seama ca este vorba despre o personalitate marcanta a medicinei romanesti, care in alta tara probabil ar fi tratata cu mai mult respect de catre autoritati.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*