Peste 700 de persoane au alergat pe nisip pentru o cauza nobila

Acestea au participat la a treia editie a Maratonului Nisipului de la Mamaia care are ca scop, in acest an, scaderea ratei mortalitatii infantile.

 

maratonul nisipului 2Ieri a avut loc, la Mamaia, cea de-a treia editie a Maratonului Nisipului, o competitie care promoveaza in egala masura sanatatea prin miscare, dar si cauze umanitare in beneficiul sanatatii. Anul acesta, cauza nobila careia i-a servit competitia, desfasurata integral pe malul marii, este reducerea ratei mortalitatii infantile, un demers care preocupa multe organizatii, avand in vedere ca Romania detine, inca, un nedorit loc fruntas in calasamentul tarilor europene cu cea mai mare rata de mortalitate in randul copiilor nou-nascuti.

Evenimentul a fost organizat de asociatia sportiva SanaSport, organizatie non-guvernamentala infiintata in 2013, care are ca obiective majore promovarea importantei sportului pentru societate si imbunatatirea conditiei fizice si a starii de sanatate in randul locuitorilor din municipiul Constanta. Parteneri in organizarea evenimentului au fost Directia Judeteana de Sport si Tineret Constanta, Primaria Constanta si Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral.

Anul acesta, organizatorii au decis sa se alature unui proiect social al asocitiei Daruieste Aripi care isi propune sa sprijine renovarea si modernizarea Sectiei de Terapie Intensiva Nou Nascuti si a Compartimentului de Prematuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Constanta, astfel ca fondurile stranse in urma organizarii Maratonului Nisipului vor fi fonate organizatiei, in acest scop.

 

maratonul nisipuluiLa startul competitiei s-au inscris peste 730 de perticipanti, atat din Romania cat si din strainatate, care au parcurs in aleregare, in functie de categoria la care s-au inscris, 10 km (o bucla), 21 km (doua bucle) sau 42 de kilometri (4 bucle).

Dupa cum ii spune si numele, competitia s-a desfasurat integral pe nisip, traseul parcurs de alergatori fiind pe malul marii. Traseul de alergare a presupus parcurgerea, in alergare, a distantei dintre zona de start, situata pe plaja Radio Vacanta, pana la punctul intermediar de intoarcere (5 km) – zona barierelor de la iesirea din statiunea Mamaia si retur la zona de start, realizand astfel o bucla de 10 km.

Pe langa proba de maraton, in competitie a existat si o sectiune mai „lejera”, destinata celor mai putin initiati. Acestia s-au putut inscrie la crosul Family Run care a presupus o proba de alergare pe distanta de un kilometru, scopul principal urmarit de organizatori fiind acela de a-i aduce, astfel, mai aproape de sport atat pe parinti, cat mai ales pe copiii acestora.

 

Adrian Gemanaru

Adrian Gemanaru

Printre cei peste 730 de concurenti inscrisi la startul maratonului s-a numarat si psihologul Adrian Gemanaru, presedintele Centrului de Autism Marea Neagra, nominalizat anul trecut la premiile World Autism Festival. Acesta a decis sa parcurga toate cele trei probe ale competitiei, alergand astfel 84 de kilometri pentru copiii cu autism. „Chiar daca proba de ultramaraton nu este inclusa in cadrul evenimentului, am decis sa particip la toate probele Maratonului Nisipului si chiar in plus, pentru a insuma 84 de kilometri pe nisip. Este o provocare foarte mare, insa ultramaratonul pe care l-am parcurs pe nisip este o cursa infinit mai usoara fata de drumul pe care trebuie sa-l strabata o familie care are un copil diagnosticat cu autism”, a declarat acesta, adaugand ca la centrul pe care il manageriaza sunt diagnosticati anual aproximativ 150 de copii cu tulburari din spectrul autist.

Psihologul constantean nu este la prima actiune de acest gen, fiind o prezenta obisnuita a competitiilor sportive la care participa de fiecare data pentru a ajuta copiii cu autism.

 


Adaugati un comentariu


 

*