Peste 2.000 de medici si asistenti se pregatesc sa plece in strainatate

1.100 de medici si 1.057 de asistenti medicali si moase si-au ridicat, in primul semestru al acestui an, certificatele de recunoastere a pregatirii efectuate in Romania.

 

cariere in alb rezidentiIn ciuda concurentei acerbe si a numarului tot mai mare de locuri scoase la concurs de facultatile de medicina, Romania nu are, la momentul actual, nici jumatate din necesarul de medici. Iar fenomenul exodului continua si in acest an. Cei care raspund de bunul mers al sistemului public de sanatate isi dovedesc in continuare incompetenta in a gasi solutii viabile, care sa-i determine pe medici si pe asistenti sa ramana sa profeseze in tara, sa nu mai fie tentati de ofertele clinicilor de peste hotare.

Si anul acesta, sistemul public de santate va pierde cateva mii de profesionisti asa cum se intampla fara contenire din 1989 incoace, cu precadere dupa 2007, anul in care Romania a intrat in UE. Pe langa medicii si asistentii care au plecat din tara de la 1 ianuarie 2015, sunt asteptati sa mai plece, pana la sfarsitul anului, alti 2.157, daca nu cumva o parte dintre ei au si plecat deja. Aceasta este numarul total al medicilor si asistentilor medicali care si-au ridicat in primul semestru certificatele de recunoastere a pregatirii efectuate in Romania, pe baza carora pot sa lucreze in spitale din alte tari din UE, potrivit datelor comunicate de Ministerul Sanatatii.

 

medici spital pacient eliasConform purtatorului de cuvant al institutiei, Oana Grigore, este vorba despre certificatele necesare recunoasterii titlurilor romanesti in profesia de medic, medic dentist, asistent medical generalist si moasa. Astfel, de la 1 ianuarie pana la finele lunii trecute, 1.100 de medici si 1.057 de asistenti medicali au solicitat si au primit aceste certificate, pentru a lucra in clinici din strainatate. Singurul aspect care poate fi considerat pozitiv este faptul ca trendul a ramas acelasi ca si in anii precedenti, neinregistrandu-se o crestere semnificativa a numarului de cadre medicale care solicita aceste documente.

Motivele care ii determina pe medicii si asistentii romani sa ia calea strainatatii sunt arhicunoscute si nimeni dintre cei care a avut in mana fraiele guvernarii din 1989 incoace nu a fost in stare sa intreprinda ceva concret pentru a stopa acest exod. Salariile mai mari si conditiile net superioare de munca oferite de clinicile din strainatate sunt principalii factori care atrag, anual, mii de medici peste hotare, ajungandu-se la situatia in care multi dintre studentii de anul I la Medicina intra la facultate hotarati deja sa plece in strainatate dupa finalizarea studiilor.

 

studenti medicina (1)Conform datelor  Colegiului Medicilor din Romania, din 1989 pana in prezent, peste 24.000 de medici au plecat sa lucreze in strainatate, adevaratul „exod” incepand din 2007, atunci cand s-au deschis granitele in urma intrarii Romaniei in UE. Asa se face ca 18.000 din cei 24.000 de medici plecati au luat calea strainatatii dupa 2007, iar la momentul actual, sistemul public de sanatate se confrunta cu o acuta criza de personal, existand riscul ca unele sectii ale unor spitale importante sa fie inchise din cauza ca nu mai exista medici specialisti care sa leucreze aici.

Pe langa specialistii pe care ii pierde anual din cauza acestui fenomen, Romania a pierdut si circa 3,5 miliarde de euro, reprezentand cheltuielile facute pentru pregatirea acestor specialisti. Practic, Romania investeste bani in pregatirea medicilor, pregatire a carei calitate este recunoscuta international, insa de serviciile oferite de acestia dupa terminarea studiilor beneficiaza clinicile si pacientii din strainatate, care primesc astfel medici bine pregatiti, fara a investi mai nimic in instruirea acestora.

 


Adaugati un comentariu


 

*