Perceptia publica asupra epidemiilor si pandemiilor, testata la UMF Carol Davila

26 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Peste 400 de cetateni din mai multe tari europene au participat la o consultare publica privind pregatirea populatiei si reactia oamenilor in cazul izbucnirii unor epidemii.

 

Sursa: Facebook

Sursa: Facebook

Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti participa la un proiect de cercetare european, care se desfasoara pe durata a patru ani, avand ca scop dezvoltarea unei strategii integrate si interdisciplinare pentru masurile de pregatire a populatiei in cazul pandemiilor sau epidemiilor. Proiectul ASSET (Action plan on Science in Society related issues in Epidemics and Total Pandemic) implica o serie de experti in sanatate publica, epidemiologie, vaccinologie, stiinte sociale si politice, drept si etica, studii de gen, stiintele comunicarii si media din opt tari ale Uniunii Europene, printre care si Romania.  Intre activitatile programate se numara si o serie de consultari privind pregatirea populatiei in cazul aparitiei unor epidemii sau pandemii, consultari la care participa cetateni obisnuiti din statele europene, care au activitati fara nicio legatura cu domeniul medical.

Prima astfel de consultare a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, fiind gazduita de Facultatea de Medicina din cadrul UMF Bucuresti si bucurandu-se de participarera a peste 400 de persoane din Bulgaria, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Norvegia, Romania si Elvetia.

 

Sursa: Facebook

Sursa: Facebook

La dezbatere, din partea autoritatilor romane au fost prezenti reprezentanti ai Presedintiei, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, Ministerului Afacerilor Interne, Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, Institutului National pentru Sanatate Publica si ai Institutului Cantacuzino.

De asemenea, la intalnire a participat si secretarul de stat in ministerul Sanatatii, Marius Ungureanu, impreuna cu prorectorul UMF Carol Davila, prof. dr. Viorel Junga si decanul Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii, prof. dr. Catalin Carstoiu. Consultarile au fost moderate de profesorul doctor Mircea Ioan Popa, reprezentantul desemnat de UMF pentru acest proiect. Despre cei peste 400 de cetateni europeni prezenti la dezbatere, acesta a precizat ca „nu sunt medici, ci fac parte populatia generala, care nu are cunostinte medicale si in niciun caz legate de domeniul epiodemiologic, pentru ca ei trebuie sa aiba o reactie cetateneasca pur si simplu”.

 

epidemieUn alt criteriu este ca acestia trebuie sa fie din mai multe parti ale tarii din care provin, de cat mai multe tipuri din punct de vedere al pregatirii profesionale, din grupe diferite de varsta si sa se respecte o repartizare cat mai echilibrata pe sexe.

Scopul consultarii care a avut loc la sediul UMF Carol Davila a fost acela ca autoritatile sa inteleaga cum gandesc cetatenii europeni despre pregatirea si reactia la epidemii si pandemii, precum si de se a identifica modul in care populatia ar putea contribui la prevenirea sau limitarea efectelor unei crize, punandu-se accent pe calitatea comunicarii cu autoritatile publice.

Consultari similare au loc in toate cel opt tari participante la proiect, iar la final, rezultatele vor fi analizate si va fi redactat un raport cu recomandari despre cum se poate dezvolta politica referitoare la pregatirea si reactia cetatenilor la epidemii si pandemii in Uniunea Europeana, raport ce va fi prezentat organismelor decidente de la nivelul uniunii.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*