Patru firme se lupta pentru mentenanta sistemelor informatice ale CNAS – Drept la replica

12 mai 2016 | 0 comentarii |

Intrucat Compania SIVECO apreciaza ca articolul contine anumite erori, publicam integral dreptul la replica transmis, astfel incat cititorii sa-si faca, singuri, o opinie: 

 

Drept la replica cu privire la articolul ,,Patru firme se lupta pentru mentenanta sistemelor informatice ale CNAS”, publicat pe 11.05.2016, pe site-ul www.sanatateabuzoiana.ro.

Ca urmare a publicarii pe https://www.sanatateabuzoiana.ro/ a articolului mai sus mentionat, referitor la compania SIVECO, va transmitem urmatoarele precizari cu solicitarea de a le publica integral:

  • Contractorul pentru dezvoltarea si implementarea solutiei informatice destinate cardului de sanatate a fost atribuit consortiului format din companiile HP (lider) si Novensys (partener). SIVECO Romania a avut rolul de subcontractor al celor doua companii.
  • SIVECO nu a avut nicio atributie in asigurarea mentenantei cardului de sanatate.
  • Niciunul din aspectele referitoare la problemele de functionare ale cardului de sanatate semnalate recent nu au nicio legatura cu aria de responsabilitate SIVECO, compania noastra raspunzand prompt de fiecare data la solicitarea CNAS, conform competentelor si obligatiilor.

E cu totul regretabil faptul ca in articolulul dvs. se disemineaza informatii eronate, jignitoare la adresa SIVECO.

Consideram ca o minima verificare a informatiilor pe care le-ati publicat, inclusiv solicitandu-ne si noua un punct de vedere, ar fi condus la informarea corecta, obiectiva a publicului.

Va asiguram ca noua ne pasa de fiecare data cand apar orice incidente in Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), chiar si atunci cand nu sunt legate de obligatiile noastre contractuale si ne implicam, in mod operativ si constructiv, ori de cate ori includ aspecte din aria noastra de competenta.

Angajatii SIVECO sunt la randul lor pacienti si se achita de sarcinile pe care le au inclusiv in aceasta calitate, cu constiinta importantei pe care o are acest sistem.

Calomnierea companiei noastre, avand rolul de a gasi un “tap ispasitor”, nu-i ajuta cu nimic pe beneficiarii sistemului informatic al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS).

Va solicitam sa corectati neadevarurile publicate si sa aduceti la cunostinta cititorilor dvs. aceste precizari care sa le permita sa evalueze corect situatiile legate de SIVECO.

Totodata, va informam ca ne rezervam dreptul de a ne apara interesele comerciale prin toate mijloacele legale existente.

Biroul de presa al SIVECO Romania

 

Patru Firme se lupta pentru mentenanta sistemelor informatice ale CNAS

Perioada pentru depunerea ofertelor a expirat, iar in aceasta perioada se face evaluarea lor, urmand sa se atribuie contractele, probabil, ofertantului cu cel mai bun pret.

 

dosarul electronic de sanatate-CNASCasa Nationala pentru Asigurari de Sanatate continua procedura de atribuire a mentenantei si suportului tehnic pentru Sistemul informatic al cardului de sanatate si pentru Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate. Contractul cu SIVECO a ramas in aer dupa ce sefii firmei au ajuns dupa gratii, iar serviciile asigurate s-au dovedit catastrofale, in special in ceea ce priveste cardul de sanatate. Utilizarea acestui instrument, foarte util de altfel, s-a dovedit inca de la inceput un adevarat cosmar pentru medici si pacienti, sistemul informatic ce ar fi trebuit sa asigure buna functionare a cardurilor blocandu-se cel putin o data pe saptamana sau functionand extrem de greu, fapt ce i-a adus la exasperare pe furnizorii de servicii medicale si pe pacienti.

Cum compania care asigura mentenanta a inceput sa aiba nenumarate probleme, mai ales dupa ce Irina Socol, fostul presedinte, a fost arestata si ulterior condamnata definitiv la inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice, s-a incercat asigurarea mentenantei cu personalul propriu al CNAS. S-a dovedit ca acestia nu aveau insa priceperea necesara, asa ca s-a cautat un furnizor specializat in asigurarea mentenantei si suportului tehnic pentru cele doua sisteme informatice importante.

 

card-medicAnuntul a fost facut la sfarsitul lunii martie, la scurt timp fiind demarate procedurile de licitatie pentru atribuirea acestor servicii. Zilele trecute s-a incheiat prima etapa a acestui proces, cea a depunerii ofertelor, CNAS anuntand numele firmelor care se vor lupta pentru atribuirea contractelor. In cursa s-au inscris patru firme, doua dintre ele depunandu-si ofertele de servicii pentru ambele sisteme informatice. Astfel, pentru mentenanta si suportul tehnic al sistemului informatic al cardului de sanatate s-au inscris in cursa ofertantii Hewlett-Packard SRL, IT Capital Management SRL si Team Net International SA, in timp ce pentru mentenanta si suportul tehnic al Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate se bat Hewlett-Packard SRL, Master Technology Systems SRL si Team Net International SA.

In perioada imediat urmatoare va avea loc evaluarea ofertelor, precum si celelalte etape procedurale, criteriul principal de atribuire a fiecarui contract fiind pretul cel mai bun, cu respectarea minima si obligatorie a cerintelor din caietul de sarcini respectiv.

 

siui_cnasContractele cu castigatorii vor fi incheiate pe o perioada de trei ani si vor avea ca obiect furnizarea serviciilor de help-desk, mentenanta si suport tehnic aferente componentei aplicative a sistemului informatic al cadrului de sanatate, respectiv furnizarea serviciilor de administrare, suport tehnic si mentenanta hardware pentru platforma informatica a CNAS.

In acest seens, Casa de Asigurari de Sanatate pune la bataie 18,8 milioane de lei, valoarea maxima estimata a contractului ce urmeaza sa se incheie cu furnizorul de servicii, pentru mentenanta sistemului informatic al cardului de sanatate si alti 8.386.506 de lei, fara TVA, valoarea maxima pentru celalalt contract.

Reamintim ca majoritatea firmelor care participa acumla licitatie si-au oferit serviciile si atunci cand acestea au fost „oferite” partenerilor SIVECO, au existat chiar numeroase contestatii, dar au invins, se pare, interesele unor grupuri de decidenti politici implicati in scandalul care mai tarziu a aruncat in aer sistemele informatice ale majoritatii institutiilor publice.

 


Categorii: Actual, C.A.S., IT & C, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*