Participare record la Conferinta Nationala de Medicina Familiei

29 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Manifestarea a reunit peste 1.000 de medici carora li s-au adaugat numerosi reprezentanti ai unor companii farmaceutice si ai unor furnizori de aparatura medicala.

 

cnmfIn perioada 22-25 octombrie, Bucurestiul a fost gazda Conferintei Nationale de Medicina a Familiei, manifestare ce s-a bucurat de o participare numeroasa, reunind peste 1.000 de medici de familie, personalitati ale lumii medicale din Romania si din strainatate, dar si reprezentantiai unor companii farmaceutice sau ai unor distribuitori de aparatura medicala. Evenimentul a fost organizat de Societatea Academica de Medicina a Familiei, conferinta fiind prezidata de dr. Adrian Restian, presedintele societatii si de medicul Dumitru Matei, presedinte executiv al aceleiasi organizatii. Lucrarile conferintei au stat sub semnul „celor patru P”, tema principala fiind Cei 4 piloni pe care se bazeaza medicina contemporana: Preventie, Predictie, Personalizare, Participare”, tema care sub genericul Apa. Viata. Medicina a avut un deosebit succes si la cursurile Unversitatii de Vara Vasile Voiculescu de la Buzau, din luna septembrie, oferind o sfera vasta de discutii pe parcursul celor trei zile, cat a durat evenimentul.

 

Prof. dr. Adrian Restian

Prof. dr. Adrian Restian

Referindu-se la motivele care au dus la alegerea acestei teme principale pentru lucrarile conferintei, profesorul Adrian Restian a precizat ca prin completarea preventiei cu posibilitatile de predictie ale biologiei moleculare, cu ajutorul carora se poate  descoperi nu numai existenta unor boli asimptomatice, ci si predispozitia pacientului pentru anumite boli, medicina contemporana cauta sa directioneze actiunile preventive intr-o anumita directie, care reprezinta un risc crescut pentru pacientul respectiv, asa cum ar fi adoptarea unor masuri concrete in cazul purtatorilor unor gene oncogene mutante. „Totodata, completarea predictiei cu participarea pacientului la asigurarea propriei sale sanatati se poate creste prin eficacitatea actiunilor noastre, in conditiile in care stilul de viata necorespunzator reprezinta astazi cel mai frecvent factor patogen”, a mai adaugat presedintele Societatii Academice de Medicina a Familiei.

 

Prof.dr.Dumitru Matei

Prof.dr.Dumitru Matei

In cadrul conferintei, o importanta deosebita a fost acordate simpozioanelor, ale caror teme au suscitat interesul participantilor.  „De la medicina bazata pe dovezi la medicina personalizata”, „Angina pectorala cu artere coronare permeabile”, „Povestea din spatele povestilor: pacientul hipertensiv”, „Regimul alimentar si probioticele in tratamentul intestinului iritabil” sau „Carenta de iod in Romania: de la profilaxie la programe de screening si medicina personalizata” au fost temele principale ale simpozioanelor organizate in cadrul conferintei.

In cadrul lucrarilor, profesorul Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina Familiei din cadrul UMF Carol Davila, presedinte executiv al SAMF a vorbit despre importanta preventiei primare, a insistat asupra necesitatii aboradrii  personalizate a actului medical, aratand ca „medicina moderna cauta sa depisteze si sa combata factorii de risc, precum si ceilalti factori patogeni, care intervin in aparitia si in evolutia bolilor, cu care sunt tot mai confruntati. Dar, data fiind marea variabilitate din patologia umana, pentru a putea fi cat mai eficace, medicul trebuie sa adapteze recomandarile generale facute de medicina bazata pe dovezi, la particularitatile fiecarui bolnav, adica sa personalizeze activitatea medicala”.

 In cadrul evenimentului au existat si tombole cu premii, una dintre ele constand in excursii de doua nopti, pentru doua persoane, in orase turistice din Romania.

 


Adaugati un comentariu


 

*