Pacientii reumatici acuza CNAS de limitarea accesului la tratamentul biologic

24 februarie 2017 | 0 comentarii |

Liga Romana contra Reumatismului a semnalat, public, o serie de nereguli puse in seama unor functionari din cadrul Casei de Asigurari, de pe urma carora au de suferit in mod special pacientii cu poliartrita reumatoida.

 

artrita reumatoidaMai multe organizatii reprezentative ale pacientilor s-au alaturat demersului public demarat de Liga Romana contra Reumatismului care a semnalat o serie de nereguli in ceea ce priveste accesul pacientilor reumatici la tratamentele biologice. Acestia au atras, totodata, atentia membrilor cabinetului Grindeanu ca actualele politici ale CNAS contravin programului de guvernare asumat.

Reprezentantii pacientilor sustin, intr-un comunicat, ca desi Guvernul a aprobat pe 12 ianuarie o hotarare care prevede ca incepand cu data de 1 martie „pacientul beneficiaza de prescriptie medicala la momentul diagnosticarii cu incadrarea in criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurandu-se accesul rapid la medicamentele necesare, cu efect in imbunatatirea calitatii vietii pacientilor”, CNAS doreste introducerea nejustificata a unui set de criterii care sa ingreuneze semnificativ accesul pacienţilor cu boli reumatice grave la terapia biologica la care sunt indreptatiti prin lege. Concret, Casa de Asigurari este acuzata ca doreste introducerea unor limitari nejustificate ale optiunilor terapeutice, prin obligarea medicului sa prescrie tuturor pacientilor, indiferent de starea bolii sau evaluarea riscului individual, un singur medicament biologic, intr-o ordine prestabilita pe criterii administrative.

 

medici de familieTotodata, semnatarii comunicatului reclama obligarea pacientului aflat in terapie biologica sa obtina prescrierea medicatiei antireumatice non-biologice numai de la medicul specialist si nu de la medicul de familie, precum si refuzul terapiei biologice pentru acei pacienti care nu sunt inregistrati cu prescriptii decontate in sistemul electronic al CNAS.

Liga Romana contra Reumatismului considera o circumstanta agravanta faptul ca CNAS doreste sa impuna astfel de criterii restrictive numai in specialitatea reumatologie, ceea ce ar determina o discriminare majora a bolnavilor reumatici fata de cei cu alte suferinte, in conditiile in care statul trebuie sa isi trateze toti cetatenii in mod egal, nediscriminator, aplicand aceleasi criterii tuturor pacientilor, indiferent de boala”, se mai arata in documentul amintit.

 

Premierul Sorin Grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu

Reprezentantii pacientilor mai sustin ca aceste masuri impuse de CNAS sunt preluate dintr-o propunere legislativa a fostei guvernari, propunere care a fost retrasa in urma unor consultarilor publice si a criticilor venite la acel moment, atat din partea asociatiilor profesionale ale medicilor, cat a asociatiilor de pacienti.

In comunicat, premierului Sorin Grindeanu i se reaminteste faptul ca programul de guvernare prevede ca „actul medical, indiferent de nivelul si complexitatea lui, trebuie sa fie acordat doar in urma respectarii ghidurilor si protocoalelor dupa model european, pentru ca pacientul sa beneficieze de un tratament corect, cu efecte in planul vindecarii si imbunatatirii calitatii vietii”. In consecinta, Liga Romana contra Reumatismului si celelalte asociatii care s-au alaturat acestui demers ii cer primului ministru sa asigure debirocratizarea accesului la tratament al pacientilor din programele nationale, intelegand prin aceasta, accesul pacientilor la tratamentul adecvat la momentul diagnosticarii.

 

reteta electronica mediciIn replica, reprezentantii CNAS resping acuzatiile aduse si spun ca este vorba doar de un mecanism de verificare a respectarii protocolului terapeutic de prescriere a anumitor medicamente scumpe, nici decum de o limitare a accesului pacientilor la aceste tratamente. „Casa Nationala de Asigurari de Sanatate considera ca acuzatiile formulate in comunicatul Ligii Romane contra Reumatismului sunt nefondate si au la baza confuzia intre rolul CNAS de a gestiona in conditii de eficienta Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si rolul comisiilor de specialisti ale Ministerului Sanatatii de a elabora ghiduri si protocoale terapeutice. Astfel, CNAS nu poate si nici nu intentioneaza sa introduca limitari nejustificate ale optiunilor terapeutice dupa data de 1 martie ci doar un mecanism prin care medicii prescriptori sa poata verifica, cu ajutorul unui formular, daca la prescrierea anumitor medicamente scumpe, pana acum aprobate prin comisiile de experti ale CNAS, este respectat protocolul terapeutic de prescriere”, se precizeaza intr-un comunicat remis in replica de CNAS, dupa acuzele lansate de organizatiile reprezentative ale pacientilor.

Reamintim ca data de 1 martie reprezinta termenul la care comisiile de specialitate ale CNAS care aprobau prescrierea noilor medicamente vor fi desfiintate, activitatea acestora urmand a fi inlocuita prin completarea unor formulare de catre medicii prescriptori.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*