Pacientii oncologici reclama lipsa medicamentelor uzuale de pe piata

9 mai 2017 | 0 comentarii |

Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, spune ca la acest moment lipsesc intre 10 si 14 medicamente, pe care producatorii prefera sa le distribuie pe alte piete, din cauza preturilor prea mici practicate in Romania.

 

farmacia CrangLa inceputul acestei saptamani, cu ocazia lansarii unei campanii menite sa constientizeze femeile cu privire la importanta controalelor medicale pentru depistarea cancerului ovarian, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia, a adus din nou in atentie problema lipsei medicamentelor oncologice de pe piata, precizand ca in prezent nu se mai gasesc in farmacii nici medicamentele uzuale destinate pacientilor diagnosticati cu cancer. Potrivit acestuia, din farmacii au disparut 10 -14 astfel de medicamente, desi producatorii au obligatia de a le pune pe piata inca un an dupa c e au decis sa le retraga definitiv. „Lipsesc intre 10 si 14 medicamente uzuale, si nu vorbim de medicamentele foarte scumpe care se dadeau cu aprobarea comisiei de specialitate, ci de medicamente uzuale care nu se mai justifica economic pentru producatori, iar cele care se mai justifica pleaca la comertul intracomunitar. In continuare nu ne gasim tratamente, unele citostatice au fost notificate la ANMDM ca nu vor mai fi aduse pe piata. Noi stim ca obligativitatea celor care retrag de pe piata medicamente este sa le asigure pe piata un an de zile de la notificare. Lucrul acesta nu se intampla. Aceste medicamente au disparut inca inainte de a fi notificate la ANMDM, iar acum nu avem decat sa ne aprovizionam din tarile vecine, de la cunostintele din piata europeana, iar cei care nu au aceste posibilitati renunta la tratament, renunta la viata”, a declarat Cezar Irimia.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

In cadrul aceluiasi eveniment, acesta a anuntat ca organizatia pe care o conduce a devenit membra a Coalitiei Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian, si se va implica activ, in campania „VoceaTA se aude”, care are ca obiectiv convingerea femeilor sa mearga la medic pentru consultatii periodice, pentru ca aceasta este principala metoda prin care cancerul ovarian poate fi depistat inainte de a fi prea tarziu. „Parteneriatul cu Coalitia Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian face parte din eforturile pe care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer le depune, pe de o parte pentru a le face viata mai usoara pacientelor care se confrunta cu cancerul ovarian si, pe de alta parte, pentru a atrage atentia asupra acestei afectiuni, astfel incat femeile sa devina constiente de cat de important este sa mearga preventiv la medic o data pe an si nu doar atunci cand apar probleme. Ne dorim sa le convingem sa aiba mai multa grija de sanatatea lor si pentru asta ma bucur ca partenerii nostri de la Coaliţia Internationala ne ofera resursele si informatiile de care avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele” a mai declarat acesta.

 

cancer de col uterinCu aceeasi ocazie, medicul Dana Lucia Stanculeanu a precizat ca boala poate sa apara atat la varsta tanara, cat şi la cea inaintata, insa majoritatea cazurilor apar la 40 – 50 de ani.

„Din nefericire, majoritatea femeilor sunt diagnosticate in stadiul avansat, stadiul 3, stadiul 4 de boala. Tratamentul presupune fie adjuvant, fie tratament de lunga durata, de multe ori poate sa fie si paleativ. Din nefericire, cam 70 la suta dintre paciente sunt diagnosticate in stadii avansate si din acestea, 30 la suta supravietuiesc la 5 ani. Ar trebui sa se duca la controalele ginecologice de cate ori este nevoie. Orice femeie ar trebui macar o data pe an sa se duca la ginecolog. Tratament inseamna interventie chirurgicala si intr-un cancer ovarian este important ca cel care opereaza sa aiba o pregatire oncologica speciala. Un stadiu incipient de descoperire a bolii poate sa insemne vindecare. In proportie de 90 la suta, tratamentul de care beneficiaza romancele este la fel ca in alte tari sau ca in tarile cu economie avansata”, declarat dr. Dana Lucia Stanculeanu, in cadrul evenimentului organizat ieri, cu ocazia Zilei Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*