Pacientii cu leucemie, in pericol de a ramane fara tratament

Stocurile de Lanvis, un medicament folosit pentru tratarea acestei maladi, sunt pe sfarsite, iar Ministerul Sanatatii cauta solutii de urgenta pentru gasirea unui nou furnizor.

 

Laurentiu Colintineanu

Laurentiu Colintineanu

Reprezentantii bolnavilor cu boli cronice precum si cei ai spitalelor in care sunt tratati pacientii cu leucemie au atras atentia in ultima vreme ca medicamentul oncologic Lanvis, folosit in tratamentul leucemiei, este din ce in ce mai greu de gasit si ca stocurile unitatilor medicale sunt pe sfarsite, existand riscul ca pacientii sa nu mai poata fi tratati.

Iminenta aparitiei unei crize a fost confirmata la inceputul acestei saptamani de purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurenti Colintineanu, care a declarat ca stocurile de Lanvis sunt aproape de epuizare, precizand ca vina apartine producatorului si ca aceeasi situatie a fost semnalata si in alte tari din Europa. „E o problema de producator care nu acopera necesarul nici in alte state europene, nu numai in Romania. Notificarea de probleme de productie dateaza de anul trecut, iar estimarea de reluare a furnizarii este 2017. Ultima transa din acest medicament a fost adusa in tara pe autorizatie de nevoi speciale. Saptamana trecuta, Ministerul Sanatatii a fost informat de catre Institutul Fundeni ca stocurile de Lanvis sunt aproape terminate. In acest moment, Ministerul Sanatatii redirectioneaza stocurile existente la alte spitale din tara cu flux mai mic de pacienti decat cele din Bucuresti si cauta in regim de urgenta sa achizitioneze medicamentul de la o alta sursa, pe o noua autorizatie de nevoi speciale”, a declarat ieri purtatorul de cuvant al ministerului.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

In replica, reprezentantii pacientilor cu boli oncologice reclama ca probleme similare sunt si cu alte medicamente folosite in tratarea cancerului, si ca Lanvis este doar unul dintre produsele care se gasesc din ce in ce mai greu. Astfel, Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, a declarat ca „lipsesc foarte multe citostatice, inclusiv Tamoxifenul la care ministerul a dat garantii inca de a doua zi ca se va gasi in toate farmaciile din tara, dar este o minciuna, avem dovezi. Ne spun pacientii ca nu exista Tamoxifen. In alta ordine de idei, lipsa citostaticelor din sectia de hemato-oncologie a fost sesizata prin documente inca din luna aprilie, iar documentele depuse la Ministerul Sanatatii, atat de noi cat si de Societatea Romana de Hematologie, au ramas fara raspuns. Criza citostaticelor nu e de ieri de azi, e de ani de zile si aici se vede clar faptul ca politica Ministerului este dezastruoasa. Unele medicamente ori pleaca la exportul paralel, fiind cele mai ieftine din Europa, iar altele nu se mai justifica economic”.

 

Adrian Ionel

Adrian Ionel

Declaratia lui Cezar Irimia a fost urmata la scurt timp de un raspuns venit din partea Unifarm, companbia nationala care se ocupa cu distributia medicamentelor. Presedintele Unifarm, Adrian Ionel, a prercizat ca nu se poate vorbi de o criza de Tamoxifen, intrucat medicamentul exista in depozitele companiei iar stocurile sunt completate lunar. „Exista reclamatii in conditiile in care multe farmacii nu il comada datorita unui adaos comercial foarte mic. Nu le face atractive pentru comanda, iar farmaciile prefera sa nu il comande si sa spuna ca lipseste. A existat o lipsa data de faptul ca producatorul a anuntat brusc ca nu mai poate produce, ni s-a adus noua la cunostinta, iar intr-o saptamana si jumatate am avut Tamoxifenul pe piata”, a explicat presedintele Unifarm.

Pacientii care nu reusesc sa isi mai procure de pe piata medicamentele de care au nevoie, au la dispozitie, incepand de saptamana trecuta, si un call-center la care pot apela pentru a semnala problema si a beneficia de ajutor in procurarea tratamentului. Numarul la care poate fi apelat acest call-center este 0310.80.80.90.

 


Adaugati un comentariu


 

*