Organizatia Mondiala a Sanatatii intervine pentru rezolvarea crizei de vaccinuri din Romania

Directorul regional a organizatiei va interveni pe langa firmele de distributie sa urgenteze si sa prioritizeze livrarile catre Romania.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

In contextul in care zilele trecute s-a inregistrat cel de-al 24-lea deces provocat de rujeola, ministrul Sanatatii a readus in discutie problema vaccinurilor, dand asigurari ca la acest moment nu se mai poate vorbi de o criza acuta la acest capitol, iar situatiile de acest gen vor fi evitate pe viitor.

In primul rand, Florian Bodog s-a referit la vaccinul ROR, care cuprinde si o tulpina impotriva rujeolei, vaccin care lipseste de ceva vreme in mai multe judete, asta in contextul in care ne aflam in plina epidemie de rujeola, iar vaccinarea este cea mai eficienta solutie pentru a stopa raspandirea bolii.

In legatura cu acest vaccin, ministrul a precizat ca cele 10.000 de doze gasite la depozitele din tara, si care erau destinate exportului, au fost achizitionate si urmeaza ca pana la sfarsitul saptamanii sa ajunga in depozitele Unifarm si la Directiile de Sanatate Publica din judetele in care vaccinul lipseste. Totodata, saptamana viitoare vor ajunge in tara alte 110.000 de doze pe care Ministerul Sanatatii le-a achizitionat din strainatate, iar de la acel moment, singura problema ce ar mai trebui rezolvata ar fi convingerea parintilor sa isi vaccineze copiii.

 

depozit medicamenteAsta pentru ca, desi criza de vaccin impotriva rujeolei nu a fost una foarte acuta, asa cum s-a intamplat in cazul vaccinului hexavalent sau al celui impotriva hepatitei B, rata de vaccinare continua sa fie una foarte scazuta. In acest sens, Bodog i-a solicitat secretarului de stat care se ocupa cu asistenta medicala sa se deplaseze in judetele in care rata de imunizare este foarte scazuta, pentru a identifica toate cauzele si a gasi solutii pentru cresterea numarului de copii vaccinati. „Una dintre masurile pe care o vom putea lua, dupa ce se aproba legea vaccinarii, este crearea acestui stoc tampon care exista si in alte tari europene. Acest stoc tampon, care are o anumita valabilitate si care ne-ar asigura confortul pana la momentul la care se fac alte proceduri de achizitii. Ceea ce pot sa va spun este ca am luat decizia ca toate procedurile de achizitii care se fac pentru vaccin sa se faca pe un acord cadru intre doi ani si patru ani. Exista, insa, vaccinuri care nu sunt inregistrate pe piata in Romania, care sunt aduse pe procedura de nevoi speciale si acolo este destul de greu de a face acord cadru cu un partener din strainatate”, a mai precizat ministrul.

 

medicamente depozitIn problema vaccinului hexavalent, care a lipsit cu desavarsire timp de mai multe luni in toata tara, ministrul a reamintit ca dozele necesare au fost achizitionate iar majoritatea dintre ele au ajuns in teritoriu. In plus, pentru ca stocurile de vaccin care mai trebuie livrate de producatori sa ajunga cat mai curand in tara, autoritatile vor beneficia si de sprijinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Astfel, directorul regional al organizatiei a dat asigurari ca va interveni personal pe langa distribuitorii care livreaza vaccinuri catre Romania, sa prioritizeze si sa urgenteze livrarile. „Pentru hexavalent, o parte din cantitatea de vaccin a fost deja livrata si facem presiuni asupra firmei furnizoare sa ne livreze cat mai repede si urmatoarea cantitate de vaccin. Dupa cum stiti, vaccinurile nu se produc de pe o zi pe alta, dat fiind faptul ca Romania nu a avut un contract ferm de vaccinuri. Stiti ca pentru hexavalent chiar s-a anulat procedura la inceputul anului, datorita faptului ca erau neregularitati, si livrarile de vaccin se fac foarte greu. Am solicitat si am primit promisiunea din partea doamnei director regional OMS ca va lua legatura cu absolut toate companiile farmaceutice care livreaza in Romania vaccinuri, sa suplimenteze si sa livreze prioritar in Romania vaccinurile necesare”, a mai precizat ministrul Sanatatii.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*