Operatie fetala deschisa, realizata in premiera in Romania

7 februarie 2017 | 0 comentarii |

O echipa formata din sase specialisti a operat un copil inca nenascut, pentru a-i indeparta o malformatie care i-ar fi putut cauza decesul inainte de a veni pe lume.

 

chirurgie fetalaViata unui copil aflat inca inca inpantecele mamei a fost salvata, zilele acestea, printr-o operatie efectuata in premiera nationala. Procedura a fost una extrem de complexa si foarte riscanta, presupunand un grad ridicat de specializare al medicilor care intervin.

Vorbim despre o procedura de chirurgie fetala deschisa, prin care s-a intervenit pentru a se indeparta o malformatie care aparuse la nivelul plamanilor, in cazul unui fat in varsta de 22 de saptamani, care ar fi dus la decesul acestuia inainte de a veni pe lume.

Operatia a fost efectuata de o echipa de 6 medici specialisti din cadrul Centrului Fetal al Spitalului Baneasa, din reteaua privata de sanatate Regina Maria, interventia fiind prima de acest gen din Romania, atat prin prisma gradului ridicat de complexitate, cat si prin cea a faptului ca astfel de malformatii sunt destul de rare, potrivit companiei medicale.

Medicii au explicat ca a fost vorba despre o malformatie chistica adenomatoida congenitala aparuta la nivelul plamanilor, care cauzase si o insuficienta cardiaca fatului, in varsta de 22 de saptamani, complicatie care ar fi dus in cele din urma la deces, daca nu se intervenea chirurgical.

 

Regina Maria sala operatii 1Procedura indepartarii malformatiei a presupus o interventie chirurgicala deschisa, justificata de nivelul ridicat de risc, atat pentru mama, cat si pentru fat. Operatia s-a desfasurat pe parcursul catorva ore, la finalul carora s-a reusit indepartarea malformatiei pulmonare, cu succes, fapt ce va permite dezvoltarea normala a plamanilor fatului si revenirea activitatii cardiace la parametri normali.

Medicii au explicat ca malformatia extirpata era o leziune benigna, formata din tesut pulmonar anormal, datorata cresterii exagerate a celulelor pulmonare imature. Formatiunea era reprezentata de mai multe chisturi pline cu lichid, care ar fi continuat sa se dezvolte si ar fi impiedicat buna functionare a plamanului afectat, avand reprecusiuni si asupra activitatii inimii, ceea ce ar fi pus in pericol viata bebelusului intrauterin, adica inca inainte de a putea fi nascut.

Starea de sanatate a mamei si cea a fatului vor fi monitorizate permanent, pana la momentul nasterii, pentru ca medicii sa se asigura ca nu vor mai aparea si alte complicatii, postoperator.

 

ecografie-gravida

Potrivit specialistilor de la Centrul Fetal Baneasa, afectiunea este una destul de rara, semanlandu-se un caz la 25.000 de sarcini, pana in prezent nefiind cunoscuta cu exactitate cauza aparitiei acestei malformatii. Specialistii au stabilit insa ca nu este vorba de o efectiune eraditara.

Malformatia poate fi depistata cu ajutorul ecografiei de morfologie fetala, investigatie de rutina efetuata in perioada sarcinei. Apare ca o masa stralucitoare, intr-o zona a toracelui fatului, unde ar trebui sa se vada doar tesut pulmonar. Marimea si localizarea leziunii sunt doi factori de care depinde dezvoltarea plamanului invecinat, care este comprimat de tumora. De asemenea, malformatia poate determina deplasarea inimii in partea opusa sau impingerea in jos a diafragmului, muschiul care separa cavitatea toracica de cea abdominala. Cei mai multi feti diagnosticati cu aceasta malformatie au o dezvoltare normala a plamanilor, insa in 10 la suta din cazuri, malformatia poate creste suficient de mult incat sa puna in pericol viata copilului inainte de a veni pe lume, asa cum s-a intamplat in cazul de fata. In aceste din urma cazuri, singura solutie este interventia chirurgicala intrauterina, pentru indepartarea leziunii.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*