Ofensiva anti-fumat in institutiile publice si licee

Colegiul Medcilor si UMF Targu Mures s-au coalizat pentru a descuraja fumatul in institutiile publice din judet  si pentru a-i consilia pe elevii de liceu in privinta nocivitatii acestui viciu, pe care specialistii il considera deja o boala.

 

no smoking buildingAsa dupa cum promiteau pe la jumatatea lunii trecute, reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie  Targu-Mures, continua actiunile pentru descurajarea fumatului, in acest demers alaturindu-li-se si Colegiul Medicilor. Astfel, dupa ce s-au dat exemplu personal negativ, anuntand ca medcii se numara printre cei mai impatimiti fumatori si demarand Saptamana universitatii medicale fara fumat, dupa o idee preluata de la un colegiu american, cadrele didactice si studentii universitatii de medicina din Targu Mures au extins actiunea la nivelul intregului judet, urmand ca aceasta sa fie preluata si de alte universitati similare din tara, treptat actiunea extinzandu-se in toata tara.

Impreuna cu reprezentantii Colegiului Medicilor Targu-Mures si cei ai colegiului Davidson din Statele Unite, UMF Targu-Mures a demarat la inceputul acestei luni campania „No Smoking Building”, ceea ce s-ar traduce institutie fara fumat, campanie ce se va desfasura pe doua etape.

 

Dr.Gabriela Jimborean

Dr. Gabriela Jimborean

Prima etapa va fi una de informare, asupra riscurilor fumatului, publicul tinta fiind constituit in special din elevii de liceu. Despre aceasta etapa, medicul Gabriela Jimborean, sefa Clinicii de Pneumologie din Targu Mures, a declarat ca „ceea ce dorim este sa intram in scoli, noi, medicii de pneumologie in primul rand, cu studentii nostri in cadrul stagiului, cu cadrele sanitare de la liceul sanitar, sa intram in scoli de la nivel de liceu, clasele a IX-XII, si in cadrul orelor de dirigentie sa informam acel grup tinta care este reprezentat de adolescentii de 15-18 ani tocmai pentru profilaxie, pentru prevenirea inceperii fumatului”, mentionand ca preventia este foarte importanta, dand exemplul SUA, unde se considera ca un dolar investit pentru preventie, aduce o economie de 40 de dolari, cat s-ar cheltui pentru tratarea bolilor mari consumatoare de fonduri.

 

Dr. Horatiu Moldoveanu

Dr. Horatiu Moldovan

Etapa urmatoare va consta in incheierea de partenriate cu institutiile publice din judet, in interiorul carora cor fi afisate la vedere stickere cu mesaje antifumat, de aceasta data publicul tinta fiind reprezentat de majoritatea populatiei, fie angajati ai institutiilor respective, fie cetateni care ajung aici cu diferite probleme. Stickerele vor fi afisate in locurile cele mai vizibile, incluziv pe usa conducatorului institutiei, si in spatiile in care se lucreaza cu publicul. „Vrem sa descurajam fumatul in spatiile publice si in general si prin proiectele noastre sa constientizam riscul la care este expus fumatorul. Dorim sa imbunatatim starea de sanatate a populatiei si cred ca acest lucru trebuie sa inceapa de la noi. Si vrem sa transmitem un semnal de implicare din partea medicilor pentru ca in ultima vreme aceasta breasla a fost si este blamata din diverse motive. Trebuie sa dam un semnal ca ne preocupata acest lucru si de la noi trebuie sa porneasca promovarea unui stil de viata sanatos” a declarat la randul sau medicul Horatiu Moldovan, secretarul Colegiului Medicilor din judetul Mures.

 

tuberculozaCu ocazia lansarii actiunii ce se doreste a fi extinsa si in celelalte judete, sefa Clinicii de Pneumologie din Targu Mures a prezentat si niste date ingrijoratoare referitoare la fumat, declarand ca tabagismul este considerat deja o boala ce trebuie tratata ca atare, iar la nivel mondial se poate vorbi de o adevarata pandemie. Aceasta a precizat ca in Romania, incidenta fumatului in randul populatiei este de 22 la suta, ceea ce plaseaza tara noastra in top 10 in Europa. Pe locurile fruntase in acest top sunt Turcia, Ungaria si Ucraina. „Pentru ca fumatul poate incepe chiar din pubertate, in cadrul proiectului, Clinica de Pneumologie ca centru de consiliere medicala si psihologica anti fumat poate sa ofere ajutor celor care doresc sa renunţe la acest viciu, dar si celor care s-au gandit sa se apuce de fumat. As dori sa subliniez faptul ca preocuparea de lupta impotriva fumatului nu a inceput azi. In primul rand, noi avem un curs permanent pentru studentii la medicina, pentru asistentii medicali la nivelul specialitatii de pneumologie de anul V. Vrem sa introducem cursul din anul I tocmai pentru a sensibiliza larg toti viitorii medici si pentru a participa la formarea formatorilor”, a mai precizat medicul Gabriela Jimborean.

 


Adaugati un comentariu


 

*