O noua sectie de oncopediatrie, la Institutul „Trestioreanu”

2 iunie 2013 | 0 comentarii |

Noua sectie de oncologie pentru copii este dotata cu aparatura de inalta performanta si a fost inaugurata pe 1 Iunie, ca un cadou pentru copiii loviti de nemiloasa boala numita cancer.

 

oncologie copii jpgPe 1 Iunie, copiii din lumea intreaga sarbatoresc, din 1924 incoace, Ziua Copilului. O zi in care copilaria ar trebui sa insemne o lume ideala, plina de zambet si bucurie, asa cum  ar trebui sa fie, de fapt, fiecare zi pentru cei mici.

In lumea reala, din pacate, durerea si boala nu-i ocoleste nici pe copii, multe dintre spitalele de pediatrie fiind pline de suferinta celor pe care boli nemiloase i-au lovit fara sa tina cont de varsta.

Pentru copiii care mult prea devreme au aflat ce inseamna cuvantul „cancer” si cat de nemiloasa este boala pe care acesta o reprezinta, Institutul Oncologic Bucuresti a deschis o noua sectie de oncopediatrie, dotata cu aparatura de cea mai inalta performanta. Totodata, aici au ajuns doua acceleratoare lineare, care asigura iradierea corecta. „Iradierea va asigura o doza mare la tumora si doze mici pentru organele sanatoase din jur. Ceea ce inseamna rata mare de vindecare a pacientilor fara efecte secundare la nivelul organelor sanatoase”, explica prof. dr. Rodica Anghel, manager al Institutului Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” Bucuresti.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Ministerul Sanatatii a contribuit cu 54 de milioane de lei, pentru mai multe investitii, inclusiv aparatura de radioterapie, a anuntat secretarul de stat Raed Arafat, preezent la ianaugurare. Cu suportul financiar al organizatiilor nonguvernamentale P.A.V.E.L. si Little People, al Rotary Club si Institutului Goethe s-au amenajat spatiile pentru desfasurarea unor activitati cu copiii si insotitorii lor, in perioadele internarilor prelungite.

Suportul psiho-social este oferit micilor pacienti si familiilor lor in colaborare cu psihologi, psihoterapeuti, asistenti sociali si voluntari specializati ai unor asociatii de profil si organizatii nonguvernamentale. Un dar de Ziua Copilului, prin care se ofera o noua sansa la viata acestor ingeri aflati in suferinta. Medicii spun ca sansele de vindecare sunt astfel mai mari pentru copiii bolnavi, iar ei si-au  propus ca ajutati de noile dotari sa trateze un numar dublu de pacienti.

 „Este un lucru trist ca de 1 iunie sa dai un astfel de cadou copiilor, dar pentru copiii bolnavi de cancer, acest cadou este foarte important. Mai ales ca la copiii depistati cu cancer, sansa de vindecare este foarte mare”, a declarat cu prilejul inaugurarii, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

 

dr_Monica_Dragomir.JPGConf. dr. Monica Dragomir, seful Sectiei de Oncopediatrie, a subliniat ca in cazul unui copil care are o astfel de boala, toate aspectele conteaza.

Sectia care se deschide astazi este la standarde internationale, a permis sa asiguram pe langa partea hoteliera si zone in care ei pot sa completeze tot ceea ce le lipseste legat de jocuri, de scolarizare si sustinere din toate punctele de vedere. Practic sederea este indulcita de aceste lucruri”, a spus medicul.

Privitor la incidenta bolii, dr. Dragomir a spus ca cifre corecte vor exista  abia anul viitor, cand se vor implini cinci ani de cand a inceput sa functioneze Registrul National de Cancer pentru Copii. Datele de acum arata ca sunt circa 5.000 – 6.000 de copii cu cancere in evolutie, in tratament, in remisie. Ea a adaugat ca intr-un viitor apropiat, ca urmare a colaborarii cu asociatiile europene de urmarire a supravietuitorilor de cancer la copii, se va cunoaste si numarul acestora.

 

Dr. Rodica Anghel

Dr. Rodica Anghel

Anual, la Institutul Oncologic Bucuresti sunt tratati 120 de copii bolnavi. Noua sectie are acum 50 de paturi, iar saloanele/rezervele sunt amenajate cu cate doua paturi si dispun de grup sanitar propriu, sistem pentru aspiratie si oxigenoterapie precum si cablu tv, fiind astfel amenajate incat tratamentul sa para facut ca un joc, sa fie mai usor de suportat. In plus, noua sectie dispune de sali de joaca pentru cei mici si de o sala de clasa pentru elevii aflati in tratament, asa cum a mentionat dr. Rodica Anghel, exprimandu-si ingrijorarea fata de numarul din ce in ce mai crescut de bolnavi de cancer in randul copiilor..

Tot sambata, la Institutul de Oncologie a fost inaugurat si Blocul operator pentru chirurgie toracica, dispunand de aparatura moderna de bronhoscopie, care creste sansele pacientilor si asigura un tratament „mai uman si mai corect”, dupa cum a apreciat dr. Arafat.

 

bloc operatorLa Institutul de Oncologie au fost inaugurate sambata, mai multe departamente, pe langa Sectia de Oncopediatrie, Sectia de zi, Sectia de Chirurgie Toracica, la Radioterapie, unde noile aparate performante din cadrul laboratorului de energii inalte, cu ajutorul carora se pot trata la ora actuala pacientii care vor beneficia de radioterapie – 3 D, IMRT.

In anul 2012, aici au fost inregistrate 1.104 internari continue si 1.276 internari de zi.

In Institutul Oncologic Bucuresti sunt tratati aproximativ 9.000 de noi pacienti cu cancer in fiecare an, in timp ce in sectiile de Oncologie medicala sunt tratati lunar 2.800 de pacienti.

Cele mai frecvente tipuri de cancer in Romania sunt cele pulmonare, colorectale, de prostata, de stomac si de vezica biliara la barbati, in timp ce la femei predomina cancerul de san, cel colorectal, de col uterin, pulmonar si cel ovarian.


Categorii: Eveniment, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*