Noi dezvaluiri socante ale medicilor: „Suntem solicitati sa primim copii prematuri, dar ii refuzam din cauza lipsei aparaturii”

11 decembrie 2013 | 1 comentariu |

De aceasta data, dezvaluirile sunt facute de un medic sef de sectie din cadrul Maternitatii Bucur, unitate medicala in care se nasc anual aproximativ 2.500 de copii si unde ajung pacientele cu probleme grave in timpul sarcinii.

 

maternitatea bucurAbia s-au mai linistit apele in cazul scandalului spitalului din Ploiesti, care a facut recent obiectul unei anchete de la Ministerul Sanatatii, in urma dezvaluirilor facute in presa de medicul Dan Oprea, ca o alta unitate medicala a intrat in prim-planul atentiei. Declaratiile unui medic sef de sectie, care s-a plans de lipsa aparaturii de specialitate din spital si a medicamentelor, fac valva in presa si arata starea deplorabila in care se afla sistemul sanitar.

De aceasta data este vorba despre Maternitatea Bucur din Capitala, iar cel care a facut dezvaluirile este medicul Nicolae Ples, seful Sectiei Obstetrica-Ginecologie, care sustine ca este inadmisibil ca o maternitate de nivel III, asa cum este cazul Maternitatii Bucur,  sa se confrunte cu astfel de lipsuri.

Maternitatea Bucur apartine de Spitalul de Urgenta Sf.Ioan, iar aici se nasc anual circa 2.500 de copii. Tot aici sunt internate sute de paciente care au probleme grave in timpul sarcinii, fapt pentru care multi dintre copiii adusi pe lume sunt nascuti inainte de termen si au nevoie de ingrijiri speciale in primele saptamani de viata. Anul trecut, spre exemplu, 327 din totalul de 2.480 de nasteri inregistrate au fost premature. Unitatea este catalogata ca maternitate de capacitate medie, de gradul III, care primeste pacienti din sectoarele 3 si 4 ale Capitalei dar si din Ilfov si Giurgiu, iar din 2011, dupa desfiintarea spitalului Caritas, a preluat si pacientii acestuia.

 

nicolae plesAvand in vedere toate acestea si faptul ca numarul de solicitari a crescut considerabil dupa 2011, unitatea ar trebui sa dispuna de cele mai bune dotari, insa realitatea este cu totul alta, dupa cum afirma medicul Nicolae Ples. Acesta s-a plans atat de lipsa aparaturii cat si a medicamentelor, mentionand ca din aceasta cauza medicii au fost nevoiti sa refuze mai multe cazuri de copii prematuri. Medicul a mai precizat ca din cele doua sali de operatie ale spitalului, doar una este functionala, iar in unele situatii, echipamentele sunt mutate dintr-o sala in alta. „Suntem o maternitate de nivel III, iar lipsurile pe care le avem sunt mari, de la aparatura si materiale la medicamente. Suntem solicitati sa primim copii prematuri, dar ii refuzam din cauza lipsei de aparatura. Avem doua sali de operatie, insa una e nefunctionala, iar uneori plimbam echipamentele dintr-o sala in alta”, a declarat medicul Nicolae Ples in cadrul unei conferinte de presa. Seful sectiei de Obstetrica-Ginecologie a continuat sa enumere problemele cu care se confrunta spitalul, dezvaluind amanunte greu de inchipuit.

 

ecografia-3DConform spuselor sale, unitatea nu dispune de un ecograf performant, desi o unitate asa cum este maternitatea Bucur, ar trebui sa fie dotata cel putin cu un ecograf 3D. In cazul de fata, nu doar ca un astfel de aparat lipseste, dar si singurul ecograf existent  provine dintr-o sponsorizare pe care niste prieteni ai medicului au facut-o in urma cu 6-7 ani. De asemenea, seful sectiei de Obstetrica-Ginecologie a mai facut cunoscut faptul ca nici aparatele de anestezie nu sunt proprietatea spitalului, ci sunt inchiriate. Acestor neajunsuri li se adauga si lipsa medicamentelor, pacientele, fiind nevoite uneori, la fel ca si in alte spitale, sa isi aduca de acasa medicamentele necesare tratamentului. „Dimineata, la raportul de garda, vine farmacista si ne spune ca mai avem pentru doua zile, nu se achizitioneaza decat peste o saptamana sau doua. Cumparam noi, cumpara pacientii, chemi un prieten…”, s-a mai plans medicul Nicolae Ples. Totodata, acesta a mentionat ca a reclamat in mai multe randuri aceste probleme conducerii spitalului, dar de fiecare data i s-a raspuns ca nu sunt bani.

 

niculina novaselivSi medicul Niculina Novaseliv, sefa sectiei de neonatologie din acelasi spital a vorbit despre neajunsurile cu care se confrunta, mentinand ca maternitatea nu a mai primit de 22 de ani bani de la stat pentru dotari, in aceasta perioada medicii fiind nevoiti sa se descurce cu aparatura inchiriata sau primita din sponsorizari.

„A fost un program in 1991 prin care au fost dotate toate maternitatile din tara si atunci am fost si noi inclusi, dar de atunci, din pacate, nu am mai beneficiat de nimic”, a declarat aceasta in cadrul aceleiasi conferinte.

Paradoxal, evenimentul in cadrul caruia au fost facute aceste declaratii a fost prilejuit de acordarea primei donatii din cadrul campaniei umanitare „Grija pentru copii”, donatie al carei beneficiar este maternitatea Bucur. Este vorba de un incubator pentru copiii nascuti prematur, aparatul reprezentand singura dotare pe care unitatea medicala a primit-o in ultimii cinci ani.

Organizatia Salvati Copiii, principalul promotor al campaniei, a analizat impreuna cu ceilalti parteneri, o lista a spitalelor cu carente mari in ceea ce priveste dotarile cu aparatura necesara copiilor nascuti inainte de termen si a stabilit ca maternitatea Bucur are nevoie urgenta de acest ajutor.

 

incubatoare prematuriMai multe maternitati din tara au nevoie de astfel de echipamente, care pot salva viata copiilor nascuti prematur, in conditiile in care, in Romania, unul din zece copii se naste inainte de termen si are nevoie de ingrijiri speciale inca din primele minute de viata. Nasterea inainte de termen ii lasa bebelusului mai putin timp pentru dezvoltarea si maturizarea intrauterina, printre consecinte numarandu-se greutatea scazuta la nastere si riscul crescut de aparitie a afectiunilor medicale, inclusiv respiratorii, digestive sau oftalmologice.
Anul trecut, nu mai putin de 1.182 de copii au murit inainte de a implini varsta de un an, iar aceasta statistica poate ar fi fost mai putin dureroasa daca toate maternitatile ar fi fost dotate cu aparatura necesara acordarii ingrijirilor ce se impun in cazul copiilor nascuti prematur.

Indicator sintetic al starii de sanatate al unei populatii, ca si al gradului de civilizatie al unei colectivitati, mortalitatea infantila a inregistrat  in judetul Buzau, in anul 2012, un nivel de 8.6 decese 0-1 an la 1000 nascuti vii (31 decese 0-1 an), potrivit datelor oferite de Directia de Sanatate Publica Buzau. Tot in aceeasi perioada, 19 bebelusi s-au nascut morti, iar alti 17 au murit in timpul nasterii sau din cauza unor probleme legate de sarcina.

PUBLICITATE


Comentarii (1)

  1. Un grup de medici spune:

    Incepe sa iasa la iveala gunoiul ascuns sub covor…
    Lipsurile de care se plange personalul medical nu sunt noi. Ele au fost de foarte multi ani spuse la diferite sedinte, dar autoritatile nu au reactionat. Pur si simplu s-au facut ca nu aud si nu vad.
    Acum, se pare ca s-a cam ajuns la fundul sacului. Bunavointa personalului si saracia pacientilor au ajuns la limita si vor fi din ce in ce mai dese cazurile in care se vor relata ”dezvaluiri revoltatoare”.
    Au trecut 23 de ani de la ”Revolutie”, iar in toti acesti ani nu s-a facut aproape nimic pentru spitalele din tara. Spitalul Jud. Buzau a avut insa o sansa, ajutorul Belgiei (Flandra de Est), fara de care ar fi aratat probabil ca si spitalul din Ploiesti.
    Dar ajutorul s-a terminat, iar investitiile facute de belgieni au si ele o vechime intre 2 si 18 ani, deci multe sunt la limita timpului de folosinta.
    Ce s-a facut la Buzau cu banii contribuabililor: in principal o maternitate nefunctionala, care va mai inghitii foarte multi bani pana sa fie data in folosinta. Dar s-a mai realizat ceva: cel care a facut maternitatea fantoma si fiul lui cel chipes, in loc sa ajunga la ”mititica” pentru cheltuieli nejustificate au ajuns in parlament (unde acum voteaza legi care sa le acopere coruptia)- mare mandrie pentru judetul nostru!!!
    Dar, revenind la subiect, se pregateste o noua reducere de paturi si o finantare mai slaba a spitalelor in favoarea ambulatoriilor – idea ar fi buna, daca macar pacientii ar mai avea macar bani de autobuz.
    Ar mai fi multe de spus dar nu mai este loc pe pagina !
    Sa ne vedem la anul, care se anunta si mai saracacios pentru populatie, dar vom avea ”bucuria” alegerilor…

Adaugati un comentariu


 

*