Nivel record al cheltuielilor decontate de CNAS pentru tratamente in strainatate

Suma este de zece ori mai mare decat bugetul alocat ingrijirilor la domiciliu in Romania si dublul bugetului pentru hemodializa si dializa peritoneala, sustin reprezentantii autoritatii medicale.

 

spitalul de arsi bruxellesRazvan Vulcanescu, vicepresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a prezentat, la jumatatea acestei saptamani, un bilant al cheltuielilor decontate de institutie, pentru tratamentele pacientilor romani in strainatate. El a mentionat ca, anul trecut, valoarea acestor cheltuieli a atins un maxim istoric, suma totala fiind de patru ori mai mare decat cea decontata in anul 2009. Concret, suma totala a facturilor trimise pe adresa CNAS de catre clinicile din strainatate in care pacientii romani au mers sa se trateze a fost de 128 de milioane de euro, cea mai mare valoare inregistrata pana acum. Ceea ce a uitat sau s-a prefacut  ca uita, fostul secretar de Stat in Ministerul Sanatatii si care acum aspira sa preia fraiele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (din parte ALDE), este insa ca cele mai mari facturi pe care statul roman trebuie sa le achite pentru 2016 sunt cele pentru tratarea pacientilor de la clubul Colectiv, pe care Romania nu s-a dovedit in stare sa ii ajute si chiar mai mult, din cauza conditiilor necorespunzatioare din spitale si a lipsei de responsabilitate a decidentilor, unii pacienti care ar fi putut fi salvati, au decedat.

 

Razvan Vulcanescu

Razvan Vulcanescu

Potrivit lui Vulcanescu, in comparatie, valoarea tratamentelor de care au beneficiat in Romania cetatenii altor state a fost de doar 5,6 milioane de euro in ultimii 8 ani, in conditiile in care cheltuielile decontate de CNAS pentru asiguratii romani tratati in alte tari au crescut cu 400 la suta in cinci ani. „In total, daca ar fi sa ne uitam retrospectiv pe ultimii 8 ani, statele UE au trimis Romaniei facturi pentru decont de servicii medicale in valoare de peste o jumatate de miliard de euro, in timp ce, in aceeasi perioada, facturile trimise de Romania catre alte state pentru serviciile medicale acordate pe teritoriul tarii noastre cetatenilor altor state sunt de 100 de ori mai mici, 5,6 milioane de euro  In conditiile in care facturile transmise CNAS de catre state au fost in 2016 de 4 ori mai mari valoric decat in 2009, cred ca trebuie utilizate toate parghiile disponibile pentru inversarea acestui trend si in acest sens vreau sa fac un apel la sprijin tuturor factorilor de decizie pentru a incerca sa corectam aceste constatari”, a declarat Razvan Vulcanescu.

 

hol spitalUltima parte a declaratiei sale tine insa de domeniul stiintifico-fantasticului, daca ne raportam la diferenta uriasa existenta, la acest moment, intre sistemul sanitar din Romania si cele din celelalte tari europene. S-ar crede ca oficialul CNAS a uitat, nu stie sau se preface ca nu are habar ca in spitalele romanesti conditiile de igiena si cazare lasa mult de dorit, nu avem destui medici, iar pacientii sunt nevoiti sa isi cumpere singuri medicamentele. Mai mult, bolnavii nici cu bani nu-si mai pot procura tratamentele in ultimul timp, intrucat acestea au disparut cu desavarsire din farmacii. Daca mai punem la socoteala faptul ca in spitalele publice se moare in continuare din cauza infectiilor dobandite in spital, personalul medical specializat este insuficient, e greu de crezut ca in anii urmatori, pacientii straini vor veni sa se trateze in Romania, cu exceptia unor spitale private, iar asiguratii romani vor prefera sa ramana in tara in loc sa se interneze in clinicile din strainatate.

 

Dr. Diana Paun, consilier prezidential

Dr. Diana Paun, consilier prezidential

Aceasta realitate reiese si dintr-un raport al Comisiei Europene cu privire la sistemul de sanatate si ingrijire pe termen lung din Romania.  Consilierul prezidential dr. Diana Paun a admis ca exista, la acest moment, mari probleme financiare si de organizare. „Ne confruntam cu mari probleme financiare si de organizare. Cheltuielile sunt ineficiente, nu e o finantare sustenabila pe termen lung, sistemul nostru medical e axat pe asistenta medicala spitaliceasca. Rezultatele din domeniul sanatatii sunt slabe, avem cei mai slabi indicatori ai starii de sanatate, din punct de vedere al performantei sistemului sanitar stam foarte prost. Accesul la asistenta medicala e limitat si inegal. Densitatea de medici de familie, specialisti si asistenti medicali, pe fondul intensificarii fenomenului de migratie, e scazuta. Exista mai bine de 300 de localitati care nu au medic de familie, platile informale exista in continuare, iar decalajul dintre bogati si saraci in ceea ce priveste neefectuarea unui control medical necesar e dublu fata de media UE”, a declarat Diana Paun, amntind si de criza acuta de personal generata de exodul medicilor.

In consecinta, nu sunt mari sperante ca inversarea trendului despre care vorbea vicepresedintele CNAS va avea loc prea curand, dar ne putem astepta la o eventuala crestere a chletuielilor pe care Casa le va deconta pentru tratarea in strainatate a asiguratilor romani. Cat despre cresterea numarului de pacienti straini tratati in spitalele romanesti, probabil vom putea vorbi peste 15-20 de ani, cu conditia ca pana atunci sa se investeasca masiv in Sanatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*