Nereguli grave in activitatea de transplant

26 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

„Echipa de control a Ministerului Sanatatii a constatat ca nu exista criterii si proceduri de alocare a organelor, iar legile nu sunt respectate”, a spus ministrul Vlad Voiculescu.

 

Conferinta de presa MS

Conferinta de presa MS

Ministrul Vlad Voiculescu a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa care a avut loc la sediul Ministerului Sanatatii, ca in urma finalizarii verificarilor Corpului de Control, la Agentia Nationala de Transplant (ANT), s-au constatat nereguli „grave”, procedurile si criteriile de alocare a organelor fiind, practic, inexistente. Ministrul a precizat ca echipa de control a constatat ca „aceste criterii si proceduri de alocare a organelor nu exista. Nu exista o lista de asteptare la nivel national pentru fiecare organ. Nu exista un regulament de alocare a organelor, ci doar o cutuma. Din aceste motive, alocarea de organe nu se face intotdeauna dupa cirterii clare. Pacientii de pe listele de asteptare nu beneficiza intotdeauna de sanse egale. E posibil sa fie in varful listei, sa existe un organ, dar sa nu fie el cel care intra in sala de operatie. Nu exista proceduri clare pentru contactarea pacientilor beneficiari”, a precizat ministrul.

Voiculescu a dat exemplul unui centru de transplant in care, in 2014, pentru o singura arie patologica s-au efectuat 140 de transplanturi, iar „60% dintre pacientii care au beneficiat de transplanturi au fost inscrisi pe lista chiar in acelasi an, desi pe lista de asteptare existau pacienti inscrisi inca din 2005. De asemenea, intr-un centru si pe o singura arie patologica, 80% dintre beneficiarii de transplant au fost inscrisi in acelasi an, 2015”, a aratat ministrul, mentionand ca a dispus realizarea, in regim de urgenta, a regulamentului de alocare a organelor si a sesizat organele abilitate cu privire la toate aceste nereguli.

 

dr.cordos -dr. cojocaru - vlad voiculescuReferitor la transplantul pulmonar, care in ultima saptamana a generat un intreg scandal, ministrul Sanatatii a declarat ca Romania nu dispune de posibilitatea de recuperare postoperatorie, precizand ca „avem nevoie sa dezvoltam si acest tip transplant si in Romania. Avem nevoie de oameni competenti, specializati in transplant de plamani, avem de nevoie de investitii in infrastructura pentru a oferi cele mai bune conditii de siguranta pacientilor. Avem nevoie de toate aceste lucruri, dar nu avem voie sa ne jucam cu viata oamenilor. In masura in care Romania, in acest moment, nu are capacitatea de a asigura nici ingrijirea post-transplant a pacientilor romani care primesc un transplant de plamani in strainatate, este iresponsabil sa spunem ca suntem pregatiti pentru transplantul de plamani”, a spus ministrul.

Pozitia sa a fost sustinuta de prof. univ. dr. Ioan Cordos si prof. univ dr. Bogdan Miron (Bucuresti – Institutul Marius Nasta), conf. univ. dr. Cristian Oancea (Timisioara), dr. Cristian Cojocaru (Iasi) si dr. Andrei Plesan (Cluj), care au fost prezenti la conferinta ca membri ai Societatii Romane de Pneumologie.

 

Dr. Ioan Cordos si dr. Bogdan Miron

Dr. Ioan Cordos si dr. Bogdan Miron

Prof. univ. dr. Ioan Cordos – coordonatorul Grupului de lucru pentru Transplant Pulmonar al Societatii Romane de Pneumologie, impreuna cu colegii sai, precum si mai multi pacienti care au beneficiat de un transplant pulmonar la AKH Viena, prezenti la conferinta, au accentuat ca, desi actul operator in sine poate fi sustenabil si la noi in tara, monitorizarea post-transplant si managementul complicatiilor postransplant nu sunt fiabile in acest moment in Romania si pot pune in pericol viata pacientilor transplantati.

Prof. univ. dr. Bogdan Miron a explicat ca desi si-au facut treaba cum au putut mai bine, medicii romani s-au ocupat „de pacientii transplantati cu o anumita limitare de competenta. Aveti incredere in medicina pe care o oferim, nu suntem neprofesionisti, dar performanta in medicina nu atarna numai de calitatile intrinseci ale actorilor, ci si de eficienta si implicarea sistemului. Avem toate grupurile si competentele necesare efecturaii transplantului, numai ca la ceea ce exista e nevoie si de o baza, de o infrastructura. Trebuie sa existe un adevarat program, sa se identifice obiectivele, mijloacele, actorii sa fie evaluati si nu sa se lase camp liber haiduciei si initiativelor extrem de dezamagitoare”.

 

Dr. Cristian Cojocaru si Vlad Voiculescu

Dr. Cristian Cojocaru si Vlad Voiculescu

Specialistii au evidentiat faptul ca este nevoie de mai multi ani in care echipa de specialisti in transplant pulmonar sa dobandeasca experienta necesara, asa cum s-a intamplat si in Ungaria, unde chiar si acum „cazurile complicate din tara lor se opereaza la Viena”. „Colegii nostri din Ungaria au realizat, incepand cu sfarsitul anului 2015 si inceputul anului 2016, transplantul de plamani la Budapesta, dupa o perioada de  ani, in care au lucrat si au dobandit experienta profesionala sub indrumarea colegilor de la Viena”, au explicat specialistii pneumologi, atragand atentia ca Centrul Universitar AKH de la Viena este singurul care a oferit suport logistic si medical pentru pacientii romani, acesta fiind, de altfel, si centru de referinta pentru majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, deasupra oricaror suspiciuni „vehiculate mult prea usor si fara nici o baza fundamentatain ultimele zile, in Romania.

Mai mult, dr. Cristian Cojocaru, medic primar la Clinica de Pneumologie din Iasi, a explicat ca in cazul in care „s-ar incepe programul de transplant in Romania, chiar si sub forma unor interventii simple, niciunul dintre pacientii transplantati la AKH Viena nu ar mai putea merge la tratament acolo, niciun roman nu ar mai putea face transplant pulmonar in strainatate, pentru ca nu se va mai putea apela la formularul E112, prin care CNAS deconteaza astfel de interventii”.

 

Prof. Dr. Ioan Cordos

Prof. Dr. Ioan Cordos

In Romania, pana in acest moment au fost transplantati 38 de pacienti romani de catre spitalul universitar AKH Viena, iar acestia sunt monitorizati in centrele de referinta din Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj, dar in stransa colaborare cu echipa de post-transplant a centrului AKH Viena. „Acesti pacienti sunt regulat examinati de centrul din Viena, deoarece rata de mortalitate ridicata postransplant se datoreaza in special complicatiilor aparute post-interventie chirurgicala (fenomenul de rejet, DE RESPINGERE, de organ)”, mai precizeaza specialistii Societatii Romane de Pneumologie, mentionand ca in acest moment, in Romania, specialistii care exista au o experienta „MINIMA in acest domeniu (de monitorizare si evaluare post-transplat). Complicatiile severe  ce pot  aparea  atat imediat postoperator cat si la distanta pot periclita grav viata pacientului”, a precizat prof. dr. Ioan Cordos, mentionand ca Grupul de lucru al SRP va transmite si un comunicat prin in care isi va sustine pozitia si va explica pe larg motivele pentru care considera ca nu este momentul ca in Romania sa se faca, acum, transplant pulmonar.

 

pacienti ms. transplant pulmonarPotrivit specialistilor, procedurile complexe pentru diagnosticarea si tratarea eventualelor complicatii postransplant pulmonar, extrem de frecvente si complexe, necesita existenta unei echipe medicale extinse, multidisciplinare, cu o vasta experienta in ATI, pneumologie, reabilitare, radiologie, bronhologie interventionala, cardiologie inclusiv interventionala, anatomie patologica, precum si dotarile corespunzatoare pentru aceasta echipa multidisciplinara.

Mai grav este ca pacientii sunt speriati ca specialistii de la AKH vor intrerupe colaborarea cu Romania, pe motiv ca nu doresc sa se afle in centrul acestui scandal. Specialistii romani si-au exprimat insa speranta ca in urma acestor dezbateri publice se va gasi o solutie rapida in favoarea pacientilor care necesita transplant si va continua colaborarea cu AKH, pana cand Romania va avea capacitatea sa asigure toate procedurile.

 

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu

In cadrul aceleiasi conferinte, Vlad Voiculescu a facut apel la actorii politici, sa nu se foloseasca „de vietile unor oameni, de increderea in corectitudinea actului medical, incredere care este esentiala si in cazul transplantului”, in campania electorala.

 Facand apel la decenta, Voiculescu i-a rugat pe toti politicienii „sa inteleaga ca este profund imoral sa transformam un subiect medical atat de delicat si complex cum este transplantul, in cal de batalie electorala. Cand viata ta depinde de un organ, nu ar trebui sa conteze ca esti din Timisoara, Cluj sau din alta parte. Nu ar trebui sa conteze nici daca esti pacientul unui centru de transplant condus de o anumita persoana si nu de alta. Si nu ar trebui sa conteze nici daca esti mai vedeta decat ceilalti pacienti de pe lista de asteptare”, a mai spus ministrul Sanatatii, mentionand ca a dispus realizarea, in regim de urgenta, a regulamentului de alocare a organelor, pentru a se intra in legalitate si in normalitate.

Oficialul a anuntat ca „in ciuda oricaror calomniia caror tinta se asetapta sa fie in perioada urmatoare, vor fi continuate investigatiile in acest domeniu.  Despre „modul in care s-au cheltuit banii la Sfanta Maria”, minsitrul a precizat ca acest lucru „va fi lamurit saptamana viitoare”. El a mentionat ca asteapta „acordul doamnei primar Gabriela Firea” pentru a se putea efectua controlul la Sfanta Maria si ca pentru „8 si 9 decembrie Corpul de Control al MS va fi insotit de o comisie internationala de specialisti din centrele de transplant pulmonar din Europa”, a concluzionat ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*