Ministerul Muncii vrea sa declare stresul, boala profesionala

In ultimul timp, tot mai multi angajati sunt afectati psihic si fizic din aceasta cauza, stresul ducand la multe accidente de munca invalidante si chiar la decese. La Buzau, anul trecut au fost identificate 13 cazuri de imbolnavire profesionala, dar stresul ar putea afecta mult mai multe de persoane.

 

stresStresul ar putea deveni cea mai noua afectiune care se va adauga pe lista bolilor profesionale, potrivit unui anunt al Ministerului Muncii. Autoritatile au considerat ca trebuie luata aceasta decizie, dupa ce au constatat o crestere ingrijoratoare a numarului de angajati care au avut probleme majore de sanatate din aceasta cauza, dar si a numarului mare de accidente de munca produse pe acest fond.

Semnale in acest sens au ventit de la nivelul inspectoratelor de munca din tara, reprezentantii acestora fiind convocati, zilele trecute, la Ministerul Muncii, unde au participat la o dezbatere, impreuna cu oficiali din cadrul institutiei. In timpul discutiei s-a cazut de acord sa o solutie pentru diminuarea problemelor cauzate de stresul la locul de munca ar fi elaborarea unei legi prin care stresul sa fie recunoscut ca boala profesionala, iar angajatii care vor fi diagnosticati cu aceasta afectiune sa poata beneficia de concediu medical, pentru a se putea recupera.

Statisticile arata ca stresul la locul de munca a devenit cauza principala pentru care tot mai multi angajati, cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, ajung sa sufere infarcturi sau accidente vasculare cerebrale. Si tot pe fondul stresului, in ultma perioada au avut loc mai multe accidente de munca, unele dintre ele soldate chiar cu decese.

Decizia de a declara stresul ca boala profesionala vine si in urma unor studii care arata ca, in general, angajatii tineri sunt afectati de aceasta problema, dar si a faptului ca in ultima vreme Ministerul Muncii a primit aproape 100.000 de plangeri in acest sens.

 

Dr. Celine Toader

Dr. Celine Toader

Acelelasi studii arata ca anagajati din constructii si din sectorul medical si din cel bancar sunt cei mai afectati de stres, persoanele care au profesii din categoria „gulerelor albe” fiind chiar mai afectate de depresie decat somerii sau persoanele fara adapost.

Problema a fost semnalata si de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a avertizat ca depresia este, in prezent, principala cauza de incapacitate de munca la nivel mondial, iar unul din sase cazuri de depresie are drept cauza stresul la locul de munca.

Dr. Celine Toader, specialist in Medicina Muncii, spune ca decizia Ministerului Muncii este una salutara, mentionand ca stresul este si motivul pentru care s-a ajuns la o lipsa de interes pentru munca a persoanelor sub 40 de ani si, automat, la imbatranirea populatiei active. „Pana in anul 2030, angajatii cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani din tarile europene, inclusiv Romania, vor repezenta aproape o treime din totalul fortei de munca, un procent ingrijorator de mare”, spune dr Celine Toader. Medicul atrage atentia, totodata, ca multe dintre bolile profesionale recunoascute la ora actuala se fac simtite abia in pragul pensiei, astfel ca in loc sa se bucure de liniste la batranete, fostul angajat se lupta cu efectele unor boli grave cu care s-a ales din cauza serviciului.

 

Cecilia Manolescu, sef ITM Buzau

Cecilia Manolescu, sef ITM Buzau

La nivelul judetului Buzau, cele mai frecvente cazuri de imbolnaviri profesionale consemnate la Inspectoratul Teritorial de Munca si confirmate de Directia de Sanatate Publica au fost azbestozele si discopatiile lombare si cervicale dar, asa cum precizeaza Cecilia Manolescu, inspectorul sef al ITM Buzau, daca stresul ar fi inclus in categoria bolilor profesionale, probabil ar fi cea mai frecventa si cea mai numeroasa cauza de invaliditate temporara.

Deocamdata, inspectorii de munca si medicii de medicina muncii au stabilit ca pe parcursul anului trecut au fost sase cazuri de azbestoza, toate in randul angajatilor de la Fermit Ramnicu Sarat, si trei cazuri de discopatie lombara datorate microclimatului nefavorabil si miscarilor repetitive. Unul dintre cazuri a fost consemnat chiar la Serviciul de Ambulanta  Judetean Buzau, tot aici un alt angajat fiind diagnosticat cu discopatie cervicala, din aceleasi cauze.

De asemenea, conform raportului prezentat zielele trecute la Colegiul Prefectural, un angajat al Spitalului Judetean Buzau s-a imbolnavit de tuberculoza in cursul anului trecut, cauza fiind contactul cu materiale ce reprezentau risc biologic si iritanti respiratori.

Un angajat de la Boromir s-a imbolnavit de astm bronsic la locul de munca din cauza pulberilor de faina, iar din aceeasi cauza, un coleg de-al sau a facut rinita cronica alergica, iar un muncitor de la S.C. Superlit Romania a fost diagnosticat cu Sindrom Raynaud, datorat vibratiilor mecanice.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*