Medicul Raed Arafat a devenit Profesor Honoris Causa al Universitatii din Cluj-Napoca

19 septembrie 2014 | 1 comentariu |

 Titlul i-a fost conferit ca o recunoastere a meritelor pe care acesta le-a avut la dezvoltarea sitemului medical de urgenta din Romania.

 

Foto: M.Tripon

Foto: M.Tripon

Cunoscut drept „parintele SMURD-ului”, medicul Raed Arafat, in prezent secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, a primit o inalta distinctie,  conferita de Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, fiind numit Prosesor Honoris Causa al acestei institutii de invatamant. Ceremonia de conferire a acestui titlu a avut loc in cadrul unei conferinte internationale despre managementul dezastrelor, pe care universitatea clujeana a gazduit-o in cursul zilei de ieri si care a reunit 250 de participanti din Romania, Belgia, Italia, Republica Ceha, Republica Macedonia, Republica Moldova, Slovenia, Ungaria, India, Rusia si Africa de Sud.

Cu aceasta ocazie, Raed Arafat s-a declarat onorat, tinand sa precizeze ca „este un titlu extrem de onorant pentru ca e o recunoastere, nu numai pentru mine, ci pentru toti colegii cu care am lucrat pana acum si toti cu care lucrez. In acelasi timp, e o onoare, pentru ca vorbim despre cea mai veche universitate din Romania si printre cele mai vechi din Europa, o universitate de prestigiu, cu recunoastere foarte mare pe plan european si mondial. E un titlu onorant, un titlu care ma face sa ma simt foarte mic fata de realizarile multora care sunt in aceasta universitate”.

 

smurdIn continuarea discursului pe care l-a sustinut cu ocazia primirii titlului de Profesor Honoris Causa, secretarul de stat s-a referit si la sistemul de urgenta din Romania, apreciind ca in ultimii ani au fost facuti pasi importanti in acest domeniu, ajungandu-se ca modelul romanesc sa fie copiat si de alte tari. „Romania a facut pasi majori in sistemul situatiilor de urgenta si nimeni nu poate sa nege acest lucru. A crea un sistem perfect inseamna sa nu mai ai dezastre, pentru ca dezastru, calamitate inseamna cand sistemul este depasit si se adapteaza unei situatii. Nu exista o tara in lume care poate sa zica ca are sistemul perfect, care poate sa raspunda la orice, oricand, oricum, fara sa fie la un anumit moment depasit. Sistemele pentru situatii de urgenta devin bune cand sunt flexibile, cand sunt pregatite sa se adapteze si cand sunt pregatite sa lucreze intr-un mod integrat ca sa faca fata unor situatii de urgenta”, a mai precizat Raed Arafat.

 

raed arafatCel care i-a inmandt distinctia si a prezentat Laudatio a fost decanul Facultatii de Stiinta si Ingineria Mediului, profesorul Alexandru Ozunu, care a precizat ca ca titlul acordat lui Raed Arafat este un semn de recunoastere a meritelor pentru tot sistemul pe care l-a pus la punct si pretuire pentru activitatea sa in slujba salvarii de vieti omenesti. „Suntem siguri ca domnul Arafat va fi in continuare un promotor in cadrul cercetarilor noastre de managementul dezastrelor si pentru partea de pregatire a populatiei”, a declarat acesta la finalul conferintei, precizand si ca in cadrul centrului de cercetari de la universitatea clujeana va fi infiintat un centru operational de pregatire pentru situatii de urgenta.

Lucrarile conferintei gazduite de universitatea clujeana continua si in cursul zilei de astazi, tematica incluzand aspecte privind managementul dezastrelor, schimbarile climatice, abordari prin modelare şi monitorizare atmosferica, educatia de tip LLL (Long Life Learning) in domeniul reducerii riscurilor de dezastre, tehnologii si echipamente de protectia mediului, vulnerabilitatea sociala, siguranta chimica, evaluarea impactului de mediu si a calitatii mediului.

 



Comentarii (1)

  1. Mariana Cojocaru spune:

    Pentru ce a facut si face pentru Romania merita infinit mai mult! Respect,domnule doctor!

Adaugati un comentariu


 

*