Medicii si asistentii, avertizati sa treaca pe la ITM inainte sa plece la munca in strainatate

31 octombrie 2012 | 0 comentarii |

ITM Buzau atrage atentia asupra unei serii de aspecte pe care romanii care doresc sa lucreze in strainatate trebuie sa le cunoasca si de care sa tina cont inainte de a semna un contract si mai ales de a pleca in afara tarii.

 

Cu mesajele „Munca in strainatate? De acord, dar de-acum cu acte” si „Vrei sa lucrezi in strainatate? Ai grija cui te adresezi, ce acte semnezi, ce taxe platesti”, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Buzau a lansat o campanie de informare a persoanelor carte doresc sa munceasca in strainatate. Scopul campaniei este prevenirea exploatarii romanilor aflati in cautarea unui loc de munca in strainatate de catre diferite firme lipsite de seriozitate si evitarea  altor „surprize” neplacute pe care le-ar putea provoca unele societati de recrutare si plasare a fortei de munca.

Pentru ca si in domeniul sanatatii exista mii de persoane care opteaza sa lucreze in alte tari, atat in domeniul medical cat si in asistenta sociala, innspectorii ITM atrag atentia asupra verificarii legalitatii incheiereii unor contracte.

Potrivit inspectorului-sef Cecilia Manolescu, inainte de a semna un contract de munca in afara tarii „solicitantii locurilor trebuie sa ceara, printre altele, informatii referitoare la inregistrarea firmei la ITM. De asemenea, trebuie sa verifice daca la semnarea unui contract individual de munca in strainatate acesta cuprinde cel putin urmatoarele elemente: tara de resedinta, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare (adresa, numar de telefon/fax, descrierea muncii si a conditiilor de munca, durata timpului de munca si de repaus, durata contractului individual de munca, conditiile de salarizare, conditiile de transport, locuit, conditiile de protectie sociala)”, atrage atentia sefa ITM Buzau.

In plus, agentiile de ocupare a fortei de munca au obligatia sa incheie, cu cetatenii romani recrutati pentru a lucra in strainatate, contracte de mediere. Aceste contracte trebuie sa contina, printre altele, elementele principale privind tariful de mediere, durata contractului si modul de solutionare a eventualelor litigii.

De asemenea, contractele de munca si contractele de mediere incheiate trebuie sa fie redactate obligatoriu si in limba romana.

Avertismentul ITM vine in contextul in care au existat numeroase cazuri in care cetateni romani au fost escrocati de asa-zise firme de recrutare si plasare a fortei de munca. „Avertizam asupra faptului ca persoanele fizice nu au dreptul sa exercite activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate. In plus, ctatenii romani care au fost escrocatoi de persoane fizoice sau juridice prin promisiunea unor locuri de munca in schimbul unor sume de bani, sunt invitate sa informeze Inspectoratul nostru cu privire la aceste situatii”, mai spune Cecilia Manolescu.

In scopul prevenirii unor astfel de practici, Inspectia Muncii a declansat, in luna octombrie, o campanie de informare in special in randul cetatenilor din mediul rural, cu sprijinul primariilor din judet. Inspectorii de munca participa la intruniri cu cetatenii din comune si difuzeaza ghiduri despre munca in strainatate, pentru a preveni repetarea unor evenimente nedorite.

De asemenea, inspectorii de munca au demarat o campanie de verificare a modului in care agentii de ocupare a fortei de munca respecta prevederile legale privind protectia sociala a cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.


Categorii: Autoritati, Medici

Adaugati un comentariu


 

*