Medicii de familie au reactionat pozitiv la investigatia Consiliului Concurentei

Cele doua organizatii profesionale suspectate ca au realizat intelegeri neconcurentiale, saluta recomandarile facute de reprezentantii nstitutiei.

 

medici de familieSaptamana trecuta, Consiliul Concurentei (C.C.) dadea publicitatii rezultatele unei investigatii efectuate pe piata serviciilor de asistenta medicala din Romania, anuntand totodata ca desfasoara o investigatie cu privire la anumite practici anticoncurentiale la care sunt banuite ca au apelat Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie. Cele doua organizatii profesionale reprezentative ale medicilor de familie sunt banuite ca au incheiat o intelegere privind stabilirea tarifelor pentru unele servicii medicale care nu sunt decontate de CNAS, servicii pe care pacientii le platesc din buzunarul propriu la medicii de familie. Intelegrea ar fi fost incheiata atat la nivel central, cat si la nivelul filialelor locale ale celor doua organizatii, pentru a proba acest fapt, reprezentantii C.C. facand mai multe inspectii inopinate la sediile din Bucuresti si din tara.

Pe langa aceasta informatie, raportul Consiliului Concurentei contine si o serie de recomandari cu privire la activitatea medicilor de familie si la sectorul asigurarii serviciilor de asistenta medicala, recomandari menite sa indrepte anumite nereguli depistate cu ocazia anchetei sectoriale efectuate in ultimii patru ani.

 

medic familie ruralAceste recomandari au fost lansate in dezbatere publica, iar primele organizatii care au reactionatau fost cele doua asociatii reprezentative ale medicilor de familie, care fac obiectul investigatiei privind practicile anticoncurentiale la care ar fi apelat. Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie au remis un comunicat in care nu se pomeneste nimic de suspiciunile care planeaza asupra intelegerii pe care ar fi incheiat-o, insa se precizeaza ca recomandarile facute de Consiliul Concurentei sunt considerate oportune de catre medicii de familie. Cele doua organizatii saluta punerea in dezbatere a acestui raport si se declara total de acord cu recomandarile facute, precizand ca aparitia acestui studiu vine sa confirme importanta profesiei de medic de familie pentru sistemul medical si nevoia de flexibilitate pe piata serviciilor medicale.

 

medic familie- bebelusAstfel, medicii de familie se declara de acord cu recomandarea ca Guvernul, Ministerul Sanatatii si Casa Naţionala de Asigurari de Sanatate, sa intervina pentru modificarea actelor normative ce privesc conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in sensul asigurarii unei flexibilitati a negocierilor, astfel incat aceasta sa vina in intampinarea nevoilor furnizorilor. „Si noi am solicitat in repetate randuri negocierea reala a serviciilor medicale si flexibilizarea contractelor cu casele de asigurari, pentru a respecta liberalismul profesiei. Clauzele contractului de furnizare a serviciilor medicale in asistenta medicala primara, aşa cum sunt in prezent prestabilite prin Contractul-cadru, nu lasa loc niciunui fel de negociere, adaugandu-se astfel atitudinii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate la consultarile (si nu negocierile) anuale avand ca obiect Contractul-cadru, consultari pe care in prezent CNAS-ul le desfasoara cu organizatiile medicilor de familie”, se arata in comunicatul celor doua organizatii.

Apreciata este si recomandarea ca Ministerul Sanatatii sa elaboreze reglementari legale care sa conduca la identificarea de catre consumator a activitatilor care fac parte din serviciile medicale prestate contra cost in cadrul cabinetelor medicale si la stabilirea in mod unitar, la nivel national, a activitatilor care fac parte din serviciile medicale prestate contra cost, pe care un cabinet medical le poate desfasura.

 

medic de familie consultDe asemenea, in documentul facut public la scurt timp dupa lansarea in dezbatere a raportului Consiliului Concurentei, medicii de familie mai precizeaza ca „suntem de acord cu recomandarea de a se infiinta o baza de date on-line, administrata de Ministerul Sanatatii sau de catre Directiile de Sanatate Publica Judetene, care sa cuprinda pentru fiecare judet, serviciile medicale prestate contra cost si tarifele aplicate in cadrul unitatilor sanitare organizate sub forma cabinetelor medicale. Suntem de acord ca medicina familiei ar trebui sa devina in sfarsit o profesie cu adevarat liberala, in deplina concordanţa cu definitia internationala a profesiei de medic de familie, elaborata de Wonca, organizatia internationala a medicilor de familie, din care facem parte”.

In final se mai precizeaza ca cele doua organizatii vor formula, pana la data de 8 iunie, observatii si puncte de vedere detaliate si argumentate la raportul Consiliului Concurentei, care vor fi facute publice dupa aceasta data.

 


Adaugati un comentariu


 

*