Medici si pacienti, impreuna, de Ziua Transplantului

15 mai 2017 | 0 comentarii |

In semn de multumire fata de donatorii ingeri si de medicii salvatori, cu ocazia implinirii a 20 de ani de la primul transplant de ficat in Romania, Maria Timuc a lansat cartea „Donator, medic, pacient- Calatori prin randuiala divina”.

 

Ziua Transplantului 2017

Ziua Transplantului 2017

Cea de-a XIII-a editie a Zilei Nationale a Transplantului a fost marcata, de medici si pacienti, impreuna. Ca in fiecare an, primul gand al pacientilor transplantati s-a indreptat catre donatorii ingeri si familiile lor, carora le-au multumit, printr-o rugaciune, ca au facut posibil ca a doua lor viata sa fie posibila. S-au adresat multumiri si felicitari medicilor, adevarate prelungiri ale mainii lui Dumnezeu, care au facut posibil transplantul, au avut loc imbratisari, s-au depanat amintiri, s-au spus povesti de viata. Profesorului Mihai Lucan i s-a acordat o diploma pentru intreaga activitate, iar profesorului Irinel Popescu i-a fost dedicat un volum in care sunt cuprinse momentele importante ale transplantului in Romania, carte lansata la implinirea a 20 de ani de la primul transplant de ficat.

Au existat insa si momente de tristete, pentru ca, dupa cativa ani de progres, apreciat de intreaga Europa, in Romania, numarul donatorilor de organe si implicit de transplanturi inregistreaza o scadere. Medicii si asociatiile pacientilor transplantati considera ca diminuarea donatorilor este o consecinta scandalurilor generate de autoritati, in ultimul an.

Cu totii spera insa ca „lucrurile vor reintra in normal, iar autoritatile si romanii vor intelege ca donarea de organe inseamna, de fapt, un act de caritate prin care donatorul si familia acestuia actioneaza, alaturi de medici, ca o prelungire a mainii lui Dumnezeu, salvand alte vieti, iar prin organele transplantate vor continua sa traiasca si cei care si-au pierdut viata, intr-un moment nefericit”, a declarat pentru SanatateaBuzoiana.ro, dr. Crina Stefanescu, presedinte Asociatia Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS, ea insasi beneficiar al unui transplant de ficat, datorita caruia traieste acum a doua viata.

 

Prof. Dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu

S-au implinit 20 de ani de la primul transplant de ficat efectuat in Romania. Profesorul Irinel Popescu, cel caruia i se mai spune siparintele transplantului de ficat”, a sarbatorit, impreuna cu pacientii sai si cu numeroase personalitati ale lumii medicale, Ziua Nationala a Transpantului. S-a bucurat de revederea multora dintre cei care au primit a doua sansa la viata, dar nu a putut sa nu-si exprime nelinistea fata de scaderea dramarica a numarului de donatori si, implicit, de transplanturi. Doar 20 de familii au acceptat sa doneze organele celor dragi, anul acesta, in timp ce anul trecut, pana in luna iunie erau 85 de donatori.

Spitalele cu care pana acum s-a colaborat relativ bine, au capatat in momentul de fata un anumit grad de reticenta. Anii de varf ai transplantului de ficat la Fundeni au insemnat 124 de donatori, dar anul acesta avem doar 21. Se incearca sa se arunce vina, pe echipele medicale, in final, fara sa se constate ca cei care demareaza astfel de false discutii, sunt raspunzatori de scaderea dramatica a numarului de organe din spitale, sunt raspunzatori de soarta bolnavilor de pe lista. Sansa lor s-a diminuat, deja, la mai putin de jumatate, si nimeni nu raspunde pentru asta.”, a precizat profesorul Irinel Popescu, exprimandu-si ingrijorarea pentru pacientii aflati pe listele de asteptare.

 

ziua transplant-000Peste 5.600 de romani asteapta un organ salvator, iar numarul celor care au nevoie de un transplant se mareste, constant. Medicii spera ca este doar o perioada tranzitorie, iar situatia se va normaliza. „Vom trece si peste aceasta perioada. Numarul de donatori si implicit de transplanturi a inceput sa scada, incepand cu vara anului trecut. Avem in jur de 20 de donatori de la care s-au prelevat organe si tesuturi. In plus, in tara sunt trei spitale care vor sa isi inchida programele de declarare a mortii cerebrale si prelevare de organe, din cauza lipsei de personal, a fondurilor necesare si a logisticii”, a afirmat dr. Victor Zota, coordonatorul Programului National de Transplant, subliniind ca cele trei cereri de retragere a acreditarilor sunt determinate si de o serie de decizii ale Ministerului Sanatatii, care i-au facut pe medici sa fie mai retinuti.

Profesorul Radu Deac, directorul Agentiei Nationale de Transplant, crede ca aparitia in presa, in 2016, a unor „informatii subiective”, dar mai ales acuzatiile aduse de fostul ministru al sanatatii, programului de transplant, au condus la scaderea numarului de donatori. „Au existat, anul trecut, informatii negative despre transplant, iar daca in presa apar astfel de informatii, scade increderea familiilor, a lumii medicale. Dar, precizez ca aceste cauze sunt subiective, acuzatiile aduse programului de transplant au determinat scaderea numarului de donatori”, a punctat profesorul Deac.

 

Victor Zota si Florian Bodog

Victor Zota si Florian Bodog

50 de oameni au murit, anul trecut, asteptand un organ salvator, care ar fi fost o ultima sansa la viata. Nu au fost compatibili cu cele recoltate sau inima, ficatul ori rinichii de care aveau nevoie au venit prea tarziu. Aproape 10.000 de romani traiesc doar prin dializa, iar  4.826 dintre ei sunt pe lista de asteptare pentru transplant de rinichi. Alti 550 de pacienti asteapta un nou ficat, 154 o inima salvatoare, 132 au nevoie de pancreas, iar alti 3 asteapta un plaman nou. Iar intre timp, sute de organe se pierd, fie pentru ca s-au imputinat donatorii, fie pentru ca medicii au devenit mai precauti cand vine vorba despre prelevare de organe.

Prezent la eveniment, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat ca stie cademonizarea transplantului a facut foarte mult rau sistemului si pacientilorsi a promis ca face eforturi pentru a rezolva aceasta problema.

Cunosc foarte bine problemele legate de transplant. Aceasta demonizare a transplantului cred ca ne-a facut foarte mult rau tuturor, a facut foarte mult rau sistemului, celor care isi desfasoara activitatea cu toate greutatile in acest domeniu si a facut, in primul si in primul rand, rau pacientilor care asteapta cu disperare transplantul”, a spus Bodog. A promis, insa, ca se va implica personal in rezolvarea situatiei prin care trece activitatea de prelevare de organe si transplant din Romania si preconizeaza o fluidizare a decontarilor pentru procedurile de transplant.

 

Crina Stefanescu - ziua transplantului 2017Despre Ziua Nationala a Transplantului, medicul buzoian Crina Stefanescu, presedinte LIVERTRANS, ea insasi beneficiara a unui transplant de ficat, spune ca in ciuda unor dificultati birocratice sau de alta natura, este „o zi de sarbatoare, un prilej minunat de intalnire intre noi, cei care am relationat pe granita dintre viata si moarte, pacienti si medici. Tulburatoare aniversare, la care noi, cei carora ni s-a dat o noua sansa la viata,omagiem SCOALA ROMANEASCA de TRANSPLANT HEPATIC, creata si condusa de d-nul Prof.dr.IRINEL POPESCU si contribuim prin prezenta la bilantul realizarilor ei. Transplantul este una din formele de varf ale practicii medicale contemporane, care transforma suferinta in nadejde pentru mai multa viata, iar SCOALA ROMANEASCA de TRANSPLANT HEPATIC in cei 20 de ani a ajuns sa exceleze in domeniu. Viata e unica, irepetabila ,un dar de la DUMNEZEU, inteles ca vietuire a sufletului in trup. Daca prin gratie divina darul vietii se datoreaza parintilor, prelungirea si calitatea ei dupa impactul cu boala se datoreaza personalului medical. Actul de daruire, voita a vietii, reprezinta o performanta fara de egal, care se datoreaza stradaniei, muncii asidue pana la sacrificiu a celor care practica Medicina de Transplant”.

 

Maria Timuc, alt transplantat, Crina StefanescuTotodata, medicul buzoian considera ca este firesc, in fiecare clipa a noii vieti, ca orice beneficiar al unui transplant sa fie recunoscator ingerului donator si familiei acestuia. Si mai spune ca intr-o astfel de zi, ca „noi,cei care am beneficiat de un transplant, stim mai bine ca oricine ca aceasta interventie are la temelie iubirea crestina a celui care daruieste/doneaza si implinirea ei in trupul celui care primeste.

Iar intre noi, cei aflati pe granita dintre viata si moarte se afla medicii, cadrele medicale, in echipe bine sudate, oameni cu abilitati exceptionale, care cu pretul unui efort supraomenesc forteaza destinul, ne readuc nu numai la normalitate dar ne fac mai buni si mai fericiti.

Ce poate fi mai frumos intr-un act medical decat a primi recunostinta si dragostea celor care sarbatoresc doua zile de nastere?!

La ceas aniversar omagiem de doua ori viata. Viata noastra , a celor care au primit-o si pe cea a celor care au daruit-o, intr-un timp numai de DUMNEZEU randuit! Sa ne ajute DUMNEZEU sa ne bucuram de aceasta zi in fiecare an!”, transmite presedintele LIVERTRANS.

 

Maria Timuc si "eroul" cartii, Dr. Irinel Popescu

Maria Timuc si “eroul” cartii, Dr. Irinel Popescu

La manifestarile organizate cu prilejul celei de-a XIII-a editii a Zilei Nationale a Transplantului din Romania a fost lansat volumul „Donator, medic, pacient – Calatori prin randuiala divina”. Autoarea, Maria Timuc, prezinta o istorie a transplantului in Romania si spune ca „personajele acestei carti sunt reale,sunt oameni care au trait pe viu «inceputurile Itoriei Transplantului in Romania». Personajul principal al cartii este prof.  Irinel Popescu, medicul care a  realizat primul transplant de ficat, in urma cu 20 de ani., si cel care avea sa creze in tara noastra o intraga scoala de chirurgie de transplant, sa deschida centre pentru transplantul de ficat si-n afara Clinicii de Hepatologie si Transplant Hepatic Fundeni. Sa aduca Romania in randurile tarilor civilizate ale lumii (…). Astazi, dupa 20 de ani de la realizarea primului transplant de ficat din Ropamania, cu peste 700 de supravietuitori ai transplanturilor facute numaide echipele de chirurgi pregtite de el, este clar ca Irinel Popescu a izbutit sa traverseze «oceanul tulbure al acestei lumi» si sa poarte in poiept, pe frunte, in suflet si-n realitate semnul celui care A REUSIT”.

Mai spune autoarea, ca aceasta carte este, totodata, un omagiu adus tuturor celor care „au pus bazele transplantului in Roamnia sau au sprijinit nasterea acestei metode terapeutice: Dan Tulbure, Mihai Lucan, Thomas Stazl (care a fost prieten si un ajutor pentru Irinel popesciu)), Serban Bradisteanu, Prof. Proca, Alexandru Bucur. Cu ei a inceput transplantul, cuu munca lor, cu ajutorul lor, cu sacrificiile lor. Cei care traiesc datorita muncii lor trebuie sa stie macar o particica din ce au fost nevoiti sa infrunte pentru a ajunge sa salveze vieti si prin transplant”.

Despre aceste povesti si despre protagonistii lor, intr-un articol viitor…

GALERIE FOTO:


Adaugati un comentariu


 

*