Medici buzoieni din generatia Y: Mihai Suteu, doctorul care te invata cum sa-ti pastrezi sanatatea ochilor

21 septembrie 2016 | 12 comentarii |

Important este nu sa ingrosam cozile la usile cabinetelor medicale, ci sa invatam cum sa ne protejam ochii de factorii care ne degradeaza constant functia extrem de delicata a vederii – considera tanarul medic.

 

Dr. Mihai Suteu

Dr. Mihai Suteu

Dr. Mihai Suteu este un tanar medic oftalmolog care a ales sa profeseze in Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, desi avea sanse sa ramana in Capitala si mai ales sa plece in strainatate. El crede insa ca daca vrei sa fii bun in domeniul in care profesezi, oricare ar fi acest domeniu, si mai ales daca esti medic, este necesar sa fii permanent la curent cu noutatile, dar sa nu sari peste etapele care au condus la progresul medicinii. Iar cele doua componente se pot valorifica perfect acceptand provocarile dintr-un spital de provincie. „Si daca ai si norocul sa profiti de confortul psihologic ca esti acasa, printre ai tai, gandindu-te ca le poti fi de folos, obstacolele inerente de la orice inceput de cariera vor fi mai usor de depasit”, spune tanarul medic.

Dr. Monica Pop, directorul Spitalului Universitar de Urgente Oftalmologice, il recomanda ca fiind un „medic serios, bine pregatit la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice! Aveti incredere!”.

Nu-i prea inalt de statura si are un chip de copil. Cand il vezi prima data, te intrebi daca-i student sau doctor de-adevaratelea. Eu m-am convins ca are, pe langa chipul placut si vorba blajina, maini de aur si minte de diamant. Sa-l tina Dumnezeu sanatos si sa aiba noroc, ca mi-a redat vederea si m-a sfatuit multe lucruri pe care nu le stiam”, imi spune un fost pacient, care, de altfel, mi-a si dat ideea de a incepe sa scriu despre medicii tineri ai Buzaului.

 

Suteu la skiIn copilarie voia sa faca tenis de camp de performanta, era impresionat de palmaresul lui Ilie Nastase si fascinat de jocul lui Andre Agassi. Acest vis a durat doar pana pe la sfarsitul gimnaziului, dupa aceea transformandu-se intr-un hobby pe care il are si la ora actuala si cu care crede ca va „convietui bucuros” pana la batranete. Ii plac si alte sporturi, ii place muntele, skiul, marea, delta, pescuitul, rock-ul si petrecerile cu prietenii, ca oricarui tanar.

La inceputul liceului se gandea sa fie informatician. Cand era mic nu-i placea ca tatal sau, dr. Mircea Suteu, era nevoit sa lipseasca noptile de acasa cand era de garda sau era sculat in miez de noapte si chemat la spital pentru o urgenta. Mai apoi era putin speriat la gandul ca daca ar alege medicina ar fi mereu comparat cu tatal sau, unul dintre cei mai apreciati medici chirurgi obstetricieni ai Buzaului.

Prin clasa a XI-a insa, si-a dat seama ca tot medicina ii place. „Mi-am dat seama ca ceea ce vreau este sa ajut oamenii. Iar ca medic, probabil este cel mai potrivit mod de a face asta. Tata nu m-a incurajat foarte mult, dar eu mi-am dat seama ca acesta e drumul pe care vreau sa merg”, se destainuie dr. Mihai Suteu, iar decizia de a-si alege aceasta profesie s-a dovedit inspirata, in timpul facultatii intelegand ca aceasta ii este vocatia.

 

Impreuna cu parintii

Impreuna cu parintii

Mihai Suteu crede ca a avut norocul ca in familie sa fie incurajat si ajutat sa inteleaga ca daca vrea sa fie bun in ceea ce face, trebuie mai intai sa constientizeze ca nicaieri in lume nu poti ajunge sa ai rezultate frumoase daca nu depui efortul necesar si daca nu inveti lucrurile de la A la Z. „Daca esti incurajat, ajutat sa cunosti modele corecte, sa-ti doresti mai intai sa faci ceva, sa oferi si apoi sa ceri si nu esti „infectat” cu frustarile parintilor, cred ca se poate ajunge la performanta. Sigur ca si eu imi doresc, si cred ca este necesar, sa merg in strainatate, pentru perfectionare, dar asta se poate face si plecand dintr-un spital de provincie, in care sa revii apoi si sa aplici cunostintele dobandite. Iar la Buzau am avut norocul ca, pe langa faptul ca sunt acasa, sa intru intr-un colectiv bun, sa am colegi exceptionali, atat din punct de vedere profesional cat si uman, sa constat ca exista si din partea conducerii disponibilitate pentru asigurarea celor necesare atat pentru medici cat si pentru pacienti, asa ca sunt convins ca am facut o alegere buna”, spune dr. Mihai Suteu.

 

operatie-cataractaPrin anii IV-V de facultate a decis ca vrea chirurgie, iar in anul VI a stiut ca Oftalmologia este ceea ce isi doreste. Spune ca avut noroc de profesori exceptionali, care l-au ajutat atat sa devina medicul care este astazi, dar mai ales sa iubeasca ceea ce face si sa-si respecte pacientii.  „Probabil am fost influentat si de faptul ca la Spitalul de Oftalmologie l-am intalnit pe conf. dr. Horia Stanca, un profesor exceptional, care avea un mod fascinant de a ne prezenta cazuistica. Si a avut dreptate. Apoi, am avut sansa sa operez, in rezidentiat, glaucom, cataracta, alaturi de conf. dr. Vasile Potop, mult mai mult decat alti colegi, timp de trei ani si jumatate. Ulterior, timp de un an, alaturi de dr. Nicoleta Zamfiroiu, am descoperit tainele chirurgiei vitroretiniene. Este intr-adevar fascinat sa poti reda vederea cuiva, sa iti dai seama ca aceasta „harta a corpului si sufletului”, cum i se spune, iti da posibilitatea sa ii patrunzi tainele”, mai spune medicul.

 

Dr. Mihai Suteu (3)A fost invatat in familie ca „mintea sanatoasa se dezvolta intr-un corp sanatos si ca „poti sa spui ca esti medic atunci cand realizezi ca omul are, de fapt, doua vieti: una primita in dar, de la Dumnezeu, si una pe care si-o face singur, atunci cand constientizeaza ca are o singura viata, ca trebuie sa aiba grija de ea si sa se bucure ca o are”.  Statisticile arata ca jumatate din populatia globului sufera de boli oculare. Si stim cu totii ca de sanatatea ochilor depind trei sferturi dintre conexiunile pe care le facem intre noi si lume. Din pacate, putini suntem constienti de acest lucru, inainte de a ne confrunta cu probleme.

Dr. Suteu isi incurajeaza, astfel, pacientii sa se prezinte la un consult medical la cel mai mic semn de boala, dar mai ales sa respecte indicatiile medicului si sa duca un stil de viata sanatos, sa aiba grija de intregul lor organism. „Eu cred ca important este nu sa ingroase cozile de la usa cabinetului medical, ci sa invete cum sa se protejeze singuri, mai ales pentru a-si pastra functia atat de delicata a vederii. In medicina, cred ca este necesar mai mult decat in orice alta profesie, sa empatizezi cu pacientul, sa-i intelegi nevoile, suferinta si chiar frustrarile, sa-l tratezi asa cum ai face-o daca in fata ta s-ar afla cineva din familie sau un prieten apropiat. Nu spun ca trebuie sa te imprietenesti neaparat cu toti pacientii, dar cred ca nu te costa nimic sa fii prietenos, sa-i intelegi si sa le explici cu rabdare ceea ce este necesar sa inteleaga”, mai spune tanarul medic.

 

Dr. Mihai Suteu (6)Cand a ales Buzaul s-a gandit ca in Romania, mai ales intr-un spital judetean, desi nu se opereaza ca in spitalele de profil din strainatate, are sansa de a avea satisfactii profesionale si sufletesti mult mai mari „Din acest punct de vedere cred ca seman putin cu tata, care desi a avut dupa 1990 oferte generoase de a pleca in strainatate, a preferat sa ramana aici, alaturi de familie si prieteni”.

Managerul Spitaului Judetean de Urgenta, Claudiu Damian spune ca „avem, la Buzau, cativa medici tineri, pe care toti pacientii ni-i lauda. Iar dr. Mihai Suteu este unul dintre ei. Din pacate sunt, inca, putini. Pe multi tineri ii sperie provincia. Speram insa ca, afland si altii ca au aici tot sprijinul pentru a profesa in conditii decente si de a-si face o cariera frumoasa, in care pot avansa mai repede decat in marile clinici, vor trece peste prejudecati”.

Ca orice tanar, Mihai Suteu isi doreste sa se supraspecializeze, in strainatate. Nu s-a gandit insa niciodata ca ar vrea sa ramana in alta tara si nici sa renunte la Buzau. „Ma fascineaza operatiile cu rezultate rapide, care pot face diferenta intre ce a fost si ce se obtine in urma interventiei. Vin bunici si chiar tineri cu diverse afectiuni grave, adusi de mana, iar daca Dumnezeu te ajuta, peste 2-3 zile acestia isi recapata vederea. Vorbesc despre Dumnezeu pentru ca eu cred ca fara El nimic nu se poate, mai ales in chirurgie si in special in microchirurgie”, puncteaza medicul. Iar pentru a veni in intampinarea pacientilor sai, si-a deschis si un cabinet in care ofera consultatii in timpul liber, vis-a-vis de fostul Spital Bratianu, pe Bulevardul Balcescu, colt cu str. Spiru Haret. Aici are aparatura performanta pentru diagnosticare si, in plus, isi permite sa aloce fiecarui pacient mai mult timp.

 



Comentarii (12)

  1. Nicoleta spune:

    Am fost la dl. doctor si l-am recomandat de atunci tuturor celor care mi-au cerut sfatul pentru un medic oftalmolog.

  2. Nina NEAGU spune:

    Este un om deosebit!

Adaugati un comentariu


 

*