Mai multe plangeri, dar mai putine sanctiuni aplicate medicilor

Colegiul Medicilor din Romania si-a prezentat ieri raportul de activitate pe anul 2015.

 

Noul Birou Executiv al CMR

Noul Birou Executiv al CMR

In cursul zilei de ieri, in paralel cu protestul pe care medicii de familie l-au desfasurat in fata sediului Ministerului Sanatatii, a avut loc sedinta Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania, in cadrul careia a fost prezentat raportul activitatii desfasurate de aceasta institutie pe parcursul anului trecut. Raportul a fost prezentat de presedintele Colegiului Medicilor, dr. Gheorghe Borcean, la sedinta participand si ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu.

Cu aceasta ocazie, presedintele Colegiului Medicilor a precizat ca anul trecut, comparativ cu 2014, au fost primite pe adresa institutiei mai multe plangeri indreptate impotriva medicilor, insa numarul sanctiunilor aplicate in aceeasi perioada a fost mai mic decat cel inregistrat la finele lui 2014. Concret, anul trecut, la colegiile medicilor din tara au fost primite 232 de sesizari importiva medicilor, fata de 192 de plangeri, in 2014, iar numarul sanctiunilor aplicate ca urmare a acestor plangeri a fost anul trecut de 23, cu 10 mai putin decat in 2014.

 

medici rezidentiat-2015Cele mai multe reclamatii primite au fost pe cazuistica de specialitati chirurgicale, urmate de cele de medicina de urgenta, apoi cele obstreticale si cele de medicina de familie. Totodata, au fost primite si reclamatii pentru un pretins prejudiciu sau referitoare la modul in care se poarta si comunica medicul cu familia si cu pacientul.

Medicul Gheorghe Borcean a precizat ca fiecare plangere a fost analizata si cercetata, iar in urma concluziilor anchetelor, 113 cauze au ramas nesanctionate, iar in sapte cazuri s-a retrimis dosarul la colegiul teritorial pentru adoptarea unei decizii, conform prevederilor legale. In alte 11 cauze a fost respinsa contestatia, iar in cate o cauza a fost retrasa contestatia, respinsa ca nemotivata, respectiv anulata decizia adoptata de comisia de disciplina a colegiului medicilor judetean. In ceea ce priveste natura celor 23 de sanctiuni aplicate, 11 au constat in mustrare, opt in avestisment, doua in vot de blam si alte doua in interdictia de a exercita profesia sau alte activitati medicale, acestea din urma fiind cele mai drastice.

 

Patriciu Achimas-CadariuIn cadrul aceleiasi sedinte, presedintele CMR a mai declarat ca in continuare trebuie pus accentul pe dezvoltarea increderii reciproce intre medici si pacienti, precizand ca in aceasta directie trebuie sa se focalizeze in perioada urmatoare eforturile medicilor. „Consider ca ar trebui sa focalizam actiunile breslei asupra medicinei de incredere. Apreciez ca relatia dintre medic si pacient trebuie sa castige influenta si franchete. Pacientul nu trebuie sa interpreteze relatia cu doctorul sau intr-un mod simplist. Medicul nu este o persoana, este o institutie. Institutia medicului nu este una rece si impersonala ca alte institutii — mergi la doctor pentru ca il creditezi cu competenta si credibilitate”, a declarat dr. Gheorghe Borcean.

La randul sau, ministrul Sanatatii a precizat in cadrul aceleiasi sedinte ca, in ciuda conditiilor nu foarte bune in care isi exercita meseria, medicii romani trebuie sa isi recapete increderea. „Acest corp medical care rezista in conditii dificile si ingrijeste o natiune, uneori cu mari probleme, trebuie sa regaseasca acel moment in care sa isi recapete demnitatea, integritatea, dar nu formal, declarativ, ci in fapt”, a declarat Patriciu Achimas Cadariu.

 

Japie CMRConducerea Colegiului Medicilor din Romania si-a exprimat, totodata, sustinerea fata de miscarile de protest ale medicilor, incepute in data de 21 martie 2016 si continuate inclusiv in timpul desfasurarii Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania din data de 24 martie 2016.

„Acestea se refera la conditiile improprii de munca si incarcarea birocratica ce afecteaza grav calitatea actului medical. Functionarea complet deficitara si incoerenta a sistemelor informatice ale CNAS, dar si erorile legislative duc la blocarea sistemului, imputari abuzive asupra medicilor si institutiilor sanitare, dar si batjocura asupra timpului de asteptare si accesului efectiv al pacientilor la serviciile medicale. Toate acestea, la care adaugam precaritatea veniturilor din sistemul sanitar, afecteaza in acelasi timp demnitatea corpului medical si a pacientilor. In consecinta, Colegiul Medicilor din Romania sustine fara echivoc protestele medicilor de la nivelul intregii tari”, se mentionaza intr-un comunicat renis de CMR. 

 

Gheorghe Borcean, presedintele CMR

Gheorghe Borcean, presedintele CMR

Totodata, in Adunarea Generala a Colegiului, medicii au contestat afirmatiile legate de faptul ca in Romania nu ar exista o politica publica de incurajare sau de facilitare a procesului de Educatie Medicala Continua in randul medicilor, mentionand ca au chiar un deopertament specializat in acest sens. Interesul participarii la evenimentele profesional-stiințifice este o obligatie etics si deontologica a medicilor, dar si a angajatorilor acestora, fiind vital in interesul pacientilor si al exercitarii profesiei medicale. CMR nu are drept de initiativa legislativa privind obligarea finantarii Educatiei Medicale Continue de cttre angajator sau de catre finantatorul activitatii medicale, dar solicita public rezolvarea acestei situatii comune intregului corp medical. Orice afrimatii contrare, indiferent de sursa, sunt considerate de presedintele CMR neavenite si

 


Adaugati un comentariu


 

*