Lucrarile unor artisti cu autism, pe simezele Bibliotecii Centrale Universitare

9 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

 La sfarsitul acestei saptamani va fi organizat un eveniment care le este dedicat acestor artisti speciali, in cazul carora arta are si rol de terapie ocupationala.

 

artisti autism (1)Vineri, 11 noiembrie, va avea loc, la sediul Bibliotecii Centrale Universitare din Capitala, a cincea editie a evenimentului „Artistul din spatele autismului”, organizat  de Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania. Evenimentul isi propune promovarea abilitatilor si talentelor artistice ale persoanelor cu autism, care au beneficiat si inca beneficiaza de programe terapeutice si de socializare in cadrul asociatiei. Face parte dintr-o campanie mai ampla, care isi propune sa ii aduca in atentia opiniei publice pe cei care sufera de o astfel de afectiune, in scopul integrarii acestora in societate.

Ca si editiile anterioare, actiunea din acest an transmite mesajul clar ca integrarea persoanei cu autism in societate se face in orice moment, folosind orice oportunitate, demersului asociatiei alaturandu-i-se si cativa artisti care vor performa in cadrul evenimentului.

 

artisti autism (3)Astfel, pentru a promova demersurile organizatorilor, baritonul Marius Nine va sustine un recital in deschidere, urmat pe scena de pianistii Victor Zinca si Victor Alexandriu. Tot in cadrul evenimentului va avea loc vernisajul unei expozitii tematice a pictorului Andrei Neagu, care va expune cu aceasta ocazie lucrari in ulei , acuarela si acril.

Printre protagonistii serii vor fi insa si artistii care sufera de autism si care isi dezvolta talentele in cadrul atelierelor de terapie ocupationala ale asociatiei. Astfel, cu aceasta ocazie va fi organizata si o expozitie de produse hand-made confectionate de acesti artisti, produse printre care se vor numara obiecte decorative din sticla pictata, produse din lemn cioplit sau sculptat si obiecte confectionate din fasii de hartie prin tehnica quilling.

Organizatorii au anuntat si un moment surpriza, care va veni in completarea actului artistic, preferand sa nu dea mai multe detalii.

 

artisti autism (2)Reprezentantii asociatiei accentueaza si cu aceasta ocazie mesajul aderesat societatii, prin care transmit ca „masura in care persoanele cu autism se pot integra pe piata muncii nu depinde de inteligenta, aptitudinile sau posibilitatile lor de comunicare, ci de toleranta noastra, a tuturor”.

Conform datelor oficiale, in Romania se afla in evidente, la momentul actual, aproximativ 7.000 de persoane cu tulburari din spectrul autist, insa numarul real al celor cu astfel de afectiuni este mult mai mare, estimandu-se ca ar fi circa 200.000 de persoane cu autism. Pentru cresterea sanselor de recuperare a unui copil cu autism, interventia terapeutica trebuie sa fie zilnica si in regim sustinut, iar principiile trebuie insusite si aplicate si acasa, de catre familie. Lipsa stimularii prin terapie a copilului cu autism il poate transforma intr-un adult neintegrat si, de cele mai multe ori, institutionalizat.

 

geniu autistAutismul este considerat drept o tulburare neuropsihica grava, deoarece afecteaza deopotriva abilitatile mintale, emotionale si de comunicare. Datorita faptului ca au o imagine de ansamblu extraordinar de dezvoltata si fac conexiuni rapide, autistii pot fi adevarate genii. Se spune despre ei ca sunt, de fapt, oameni speciali.

Pana la mijlocul secolului trecut nu se stia nimic despre autism. In 1943, Leo Konner a descoperit, intr-un grup de copii, cativa care aveau anumite capacitati. Autistul traieste intr-o lume a lui, in care atentia ii este atrasa in special de carti, desene si documentare.

Exista insa tot mai multi oameni care au reusit sa isi depaseasca conditia de autist si sa creeze lucruri extraordinare. Temple Grandin  (profesoara la Colorado State University, celebra prin bestsellerurile sale despre comportamentul animalelor si autism), artistul Stephen Wiltshire (supranumit „camera vie de filmat” a desenat 20 de orase doar din memorie) sau Donna Williams (scriitoare, compozitoare, scenarista, consultant in autism) sunt doar cateva personalitati contemporane care au fost diagnosticate cu autism.

O categorie mai speciala este a celor cu Asperger, tulburare din spectrul autist. Aproape toti cei care sufera de acest sindrom au dovedit capacitati iesite din comun, multi fiind catalogati chiar genii care, in ciuda faptului ca nu au fost acceptati de societate, au reusit sa intervina decisiv in schimbarea cursului istoriei. Thomas Jefferson, Albert Einstein si Isac Newton sunt doar trei dintre personalitatile despre care se stie ca au avut tulburarea Asperger.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*