LIVERTRANS: „Nu lasati oamenii sa moara in spitale din cauza lipsei de sange!”

12 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

 Un pacient internat la Institutul Clinic Fundeni a sesizat Ministerul Sanatatii ca i-a fost amanata de trei ori operatia, din cauza lipsei de sange. Medicii si pacientii fac un apel disperat la populatie, sa doneze sange la orice centru de transfuzie din tara.  

 

transfuziiCriza de sange a trimis Corpul de Control al ministrului Sanatatii la Institutul Fundeni. In urma sesizarii unui pacient a carei operatie a fost amanata de trei ori din cauza lipsei de sange, ministrul Vlad Voiculescu a decis sa-si trimita Corpul de control la unitatea medicala.

In urma sesizarilor primite la Ministerul Sanatati privind situatia unui pacient internat la Institutul Clinic Fundeni a carui operatie ar fi fost amanata de 3 ori din cauza lipsei de sange, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a decis sa trimita Corpul de control la unitatea medicala implicata pentru verificarea situatiei semnalate si luarea masurilor necesare, daca sunt constate nereguli”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

Aceeasi sursa informeaza ca in acest moment, la Ministerul Sanatatii se lucreaza la actele normative de reorganizare a sistemului national de transfuzii.

 

Dr. Carmen Orban si dr. Crina Stefanescu

Dr. Carmen Orban si dr. Crina Stefanescu

Medicii si asociatiile de pacienti fac un APEL disperat la populatie sa doneze sange, atat la Centrul de transfuzii de la Fundeni cat si la orice alt centru de transfuzii din tara, pentru a nu lasa oamenii sa moara cu zile in spitale, din cauza lipsei de sange.

Aflam cu tristete ca un pacient internat la Spitalul Clinic Fundeni a reclamat, zilele acestea, ministrului Sanatatii, ca i-a fost amanata o interventie chirurgicala de trei ori, din cauza lipsei de sange. Noi, transplantatii de ficat din Asociatia LIVERTRANS intelegem ca acesta criza perpetua de sange cu care se confrunta sistemul medical romanesc poate face diferenta intre viata si moarte, la un moment dat”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa remis de Asociatia Transplantatilor de Ficat- LIVERTRANS.

Solidari cu medicii si pacientii de la Fundeni, membrii Asociatiei Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS apeleaza, de aceea, la toate persoanele apte de donare, sa faca un gest altruist si sa contribuie la salvarea unor vieti: „Nu lasati oamenii sa moara in spitale din cauza lipsei de sange!

 

transplant-irinel-popescuMedicul Crina Stefanescu, presedinta Asociatiei LIVERTRANS, arata caInstitutul Clinic Fundeni este una dintre unitatile medicale care consuma cele mai mari cantitati se sange, din Capitala si din tara. Aici se efectueaza nu numai interventii chirurgicale obisnuite, ca in alte spitale, ci mai ales operatii de transplant de ficat, de rinichi si de maduva, care necesita mari cantitati de sange pentru a nu fi pusa in pericol viata pacientului. Facem apel la toti cei care se pot gandi ca la un moment dat, ei sau cineva drag lor, s-ar afla in situatia pacientului care a apelat, disperat, la Ministerul Sanatatii, pentru ca din lipsa de sange i s-a amanat operatia de trei ori si sa intelega ca actul donarii este un gest de solidaritate umana, pe care si ei si l-ar dori intr-o situatie in care le dorim sa nu se afle. Noi am desfasurat numeroase campanii Pro Donare, atat pentru donarea de sange cat si de organe. Faptul ca in urma acestor campanii s-au inregistrat mai multi donatori ne determina sa facem un nou apel la cei care au inteles ca pot fi salvatori de vieti. Este nevoie ca populatia sa constientizam cu totii importanta actului donarii, fie de sange, fie de organe, asa cum se intampla in alte state, unde sistemele de sanatate functioneaza mai bine!dr. Crina Stefanescu.

 

Asociatia LivertransIn acelasi comunicat se mentioneaza ca, asa cum a aratat in numeroase interventii publice si managerul Institutului Clinic Fundeni,  dr. Carmen Orban, la Fundeni este nevoie de aproximativ 10.000 de pungi cu sange, lunar, ca sa poata fi acoperite nevoile pacientilor. Criza de sange care de cativa ani se resimte acut in tara noastra face insa ca spitalul sa primeasca aproximativ jumatate din aceasta cantitate, ceea ce obliga medicii sa amane anumite operatii.

Asociatia LIVERTRANS face apel la constiinta publica si rugam pe fiecare roman sa inteleaga ce inseamna ca un pacient care se afla pe o lista de asteptare pentru un organ, intr-un moment in care, in sfarsit, s-ar gasi organul salvator, sa nu poata fi operat din cauza lipsei de sange: s-ar irosi si organele donate, si viata celui care ar fi putut fi salvbat prin transplant.

Multumim studentilor, militarilor, politistilor si jandarmilor care s-au mobilizat de multe ori si au donat cantitati importante de sange, dar pentru ca spitalele sa nu mai inregistreze perioade de criza este necesar ca noi toti sa facem acest act altruist, macar o data pe an”, subliniaza dr. Stefanescu.

 

transfuzii2Si in luna iunie, Institutul Clinic Fundeni s-a confruntat cu o criza de sange. Dintre unitatile medicale din Capitala si din tara, Institutul Clinic Fundeni este, poate, spitalul care consuma cele mai mari cantitati se sange, aici efectuandu-se interventii chirurgicale in cazul unor afectiuni grave si operatii de transplant care necesita transfuzii masive si repetate.

La Institutul Clinic Fundeni sunt internati, anual, peste 60.000 de pacienti, marea majoritate cu afectiuni grave din domeniul hematologiei, gastroenterologiei, chirurgiei, urologiei, neurologiei, pediatriei, medicinei interne si nefrologiei.  „Necesarul transfuzional pentru pacientii tratati in Institutul Clinic Fundeni este extrem de mare, subliniind faptul ca toti pacientii internati in Sectiile de terapie intensiva si pacientii transplantati au nevoie de suport transfuzional masiv. In aceste conditii, Institutul Clinic Fundeni face apel catre toti cei care sunt apti de a dona sange sa ofere o sansa la viata pacientilor internati in Institut, adresandu-se centrelor de transfuzii nationale si teritoriale in vederea donarii de sange”, explica managerul unitatii medicale, dr. Carmen Orban.

In Bucuresti se poate dona la: Centrul de Transfuzie al Municipiului Bucuresti (Str. Constantin Caracas, nr. 2, Sector 1) Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca (Calea Floreasca, nr. 8, Sector 2) Institutul Oncologic Fundeni (Soseaua Fundeni, nr. 258, sector 2) Spitalul Univesitar de Urgenta Elias (Bulevardul Marasti nr. 17, Sector 1). Se poate dona, de asemenea, la oricare alt centru de transfuzii din tara.

 

transfuziePoate dona sange orice persoana cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani, care au o greutate cuprinsa intre 50 si 100 de kilograme in cazul femeilor si intre 60 si 110 kilograme in cazul barbatilor si care nu a suferit interventii stomatologice sau alte interventii chirurgicale in ultimele 6 luni. Inainte de donare nu trebuie sa se consume alcool, cu cel putin 24 de ore inaintea donarii.

 Nu pot dona sange: persoanele care au suferit traumatisme craniene cu sechele, care sufera sau au suferit de hepatita (de orice tip), ciroza hepatica, pancreatita, cancer, TBC, etilism cronic, schizofrenie, epilepsie, sifilis, malarie, bruceloza, HIV, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, boli endocrine, lupus eritematos diseminat si alte colagenoze,  psoriazis generalizat sau persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare, hipotensiune, hipertensiune, anemie, sau daca persoana respectiva este insarcinata, alapteaza sau este in perioada menstruala.

Excludere temporara de la donare: boli infectioase (gripa , infectii bacteriene); anemie; examinare endoscopica, transfuzii, interventii chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatita, HIV; vaccinari; sarcina, alaptare; tratamente dentare; consum de alcool in ultimele 48 de ore; consum de medicamente.

*Medicii recomanda sa nu fumati inainte si dupa donare timp de o ora si sa nu veniti sa donati sange obositi, dupa schimbul de noapte de la serviciu sau dupa o noapte de petrecere. In dimineata dinaintea donarii se poate consuma insa o cana cu ceai sau cafea, un mic dejun putin consistent, legume, fruncte.

 


Adaugati un comentariu


 

*