Legislatia in domeniul Sanatatii, modificata pana la sfarsitul anului

9 februarie 2017 | 0 comentarii |

 Se doreste elaborarea unui singur Cod al Sanatatii, care sa reuneasca toate prevederile din legi si norme si sa constituie un document unic.

 

spital holCeruta, de ani buni, de profesionistii din domeniu, o noua Lege a Sanatatii, adaptata nevoilor actuale din Romania si armonizata cu standardele europene, pare sa fie, acum, si in atentia Legislativului. Deputatul Corneliu Florin Buicu, presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, a declarat ca pana la sfarsitul acestuia an se va lucra pe un nou pachet de legi in domeniul Sanatatii, intentia actualei echipe aflate la guvernare fiind aceea de a se elabora un document unic, sub forma unui Cod al Sanatatii, care sa reuneasca toate prevederile incluse in legi si in norme.

In opinia sa, aceasta schimbare este necesara, in conditiile in care actuala Lege a Sanatatii a fost promulgata in anul 2006, iar pana la finele lui 2015 suferise peste 1.300 de modificari, tot atunci fiind facuta prima republicare in forma actualizata. „Pana in 2015, cand am reusit pentru prima data republicarea legii, am avut 1.300 de modificari. Un articol din lege a fost modificat de cinci ori in acest interval. Crearea unui cadru predictibil in care si pacientul si profesionistul si industria si finantatorul si statul sa stie toti ce au de facut are un rol foarte important”, a declarat Cornel Buicu in cadrul unei dezbateri care a avut loc la jumatatea acestei saptamani.

 

Corneliu Buicu

Corneliu Florin Buicu

Acesta a sustinut si necesitatea unui program de inovatie in medicina, care sa fie inclus fie in programele Ministerului Sanatatii fie in cele ale CNAS, facand totodata un apel catre intreaga clasa politica sa includa in programele partidelor dezideratele pacientilor si ale specialistilor din Sanatate. „Haideti sa convingem impreuna politicienii ca in programele politice ale partidelor sa includa cat mai multe din dezideratele pacientilor si profesionistilor din sistem. E rolul si al nostru, al politicienilor, ca in partidele din care facem parte vocea noastra sa fie auzita astfel incat dorintele acestea sa fie transpuse in programele politice ale partidelor. Un program de inovatie in medicina poate fi inclus in programele MS, fie in programele CNAS, in functie de finantare, dar implementarea sau aparitia unui astfel de program poate fi promovata inclusiv politic, la nivelul legilor”, s-a adresat deputatul celorlalti politicieni prezenti la dezbatere.

 

medici tineriModificarea Legii Sanatatii este sustinuta si de specialistii din lumea medicala, sindicatul Promedica solicitand chiar acest lucru in luna ianuarie. Intr-un comunicat remis dupa ce senatorii respinsesera ordonanta care prevedea noi criterii pentru numirea managerilor de spitale, sindicalistii sustineau ca prioritatea, la acest moment, trebuie sa fie modificarea Legii Sanatatii, sustinand totodata ca sunt adeptii instituirii meritocratiei reale in ceea ce priveste numirea managerilor de spitale.

Adoptarea sau respingerea ordonantei emise in mandatul fostului ministru, Vlad Voiculescu, nu era considerata de medici o prioritate, acestia facand un apel catre guvernanti sa se concentreze pe modificarea Legii Sanatatii care, in opinia lor, trebuie sa asigure o finantare bazata pe nevoi, o salarizare decenta, formarea profesionala, prevederi clare referitoare la malpraxis, la managementul sanitar performant si la stoparea exodului medicilor.

Colegiul Medicilor din Romania considera, de asemenea, ca este necesara schimbarea legislatiei in domeniul Sanatatii, aceasta necesitate fiind sustinuta si in cadrul Adunarii Generale a CMR, iar in cadrul unei prime intalniri avute cu noul ministru al Sanatatii, reprezentantii organizatiei profesionale a medicilor declarandu-se dispusi sa colaboreze cu autoritatile la elaborarea noii legi.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*