La Targu Mures s-a realizat prima prelevare de plamani reusita din Transilvania

15 iunie 2016 | 0 comentarii |

Interventia a fost realizata de medicii mureseni impreuna cu o echipa de specialisti veniti special de la Munchen. Generozitatea rudelor donatorului a salvat insa mai multe vieti, totodata prelevandu-se rinicii si ficatul. 

 

SCJU Targu Mures

SCJU Targu Mures

O nou premiera medicala a fost consemnata de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures. Saptamana a debutat cu un nou succes al medicilor spitalului muresean, acestia realizand prima prelevare de plamani reusita din zona Transilvaniei.

De altfel, acest gen de interventie este nou in Romania, la Targu-Mures fiind ce-a de-a treia prelevare de plamani reusita in tara. Primele doua au fost realizate in Capitala, la spitalul Floreasca si Spitalul Universitar. Acestora li s-au adaugat alte cateva incercari care insa au fost sortite esecului, intrucat s-a constatat ca organele nu indeplineau toate conditiile necesare transplantarii.

De aceasta data, medicii veniti special din Germania pentru aceasta interventie nu au mai facut drumul degeaba, asa cum s-a intamplat de cateva ori cu colegii lor de la spitalul AKH din Viena, operatia fiind realizata cu succes. Plamanii au fost trimisi la Munchen spre a fi transplantati unui pacient compatibil, aflat pe listele de asteptare europene, potivit protocolului european de tranplant la care Romania a aderat.

 

prelevare-sala-buzauA fost vorba, de fapt, de o prelevare multi-organ, rudele donatoarei fiind de acord ca medicii sa recolteze atat plamanii, cat si ficatul si rinichii. Donatoarea a fost o pacienta de 56 de ani, care se afla de mai multe zile internata in sectia ATI a spitalului muresean si care intrase in moarte cerebrala, situatie in care medicii nu mai puteau face nimic pentru a o salva. Familiei i-a fost comunicat faptul ca femeia era compatibila pentru prelevare de organe, iar rudele acesteia au fost de acord cu aceasta interventie, intelegand ca astfel pot salva alte vieti.

Imediat ce a fost primi tacordul familiei, echipa medicala din cadrul sectiei ATI a demarat procedurile pentru pregatirea donatoarei si mentinerea functiilor vitale pana la sosirea echipelor de specialisti din tara si din Germania.

La spitalul din Targu Mures au ajuns astfel trei echipe, una de la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca o alta de la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti si o atreia de la Klinikum der Universität München, din Germania.

 

organe transplantImpreuna cu medicii si personal auxiliar care compun echipa de transplant din cadrul spitalului muresean, cele trei echipe de specialisti au intrat in sala de operatie. Pe parcursul catorva ore au prelevat rinichii, ficatul si plamanii pacientei.

Daca prelevarile de rinichi si ficat sunt deja practici obisnuite in spitalele romanesti, cele mai mari emotii le-au avut medicii in privinta prelevarii plamanilor, pana la acel moment fiind consemnate doar doua interventii reusite de acest gen.

Specialistii germani au fost cei care s-au ocupat de aceasta interventie si care au constatat ca plamanii donatoarei erau sanatosi si indeplineau toate conditiile necesare transplantarii. Dupa prelevare, plamanii au pecat catre Germania, impreuna cu echipa medicala, Romania fiind semnatara unui protocol european privind transplantul pulmonar, conform caruia organele prelevate de la donatori romani pot fi trimise la clinici specializate din strainatate, la fel cum pacientii romani aflati pe listele de asteptare pot primi plamani proveniti de la donatori straini, interventiile find efectuate in clinicile mari din strainatate.

Totodata, rinichii au ajuns la Cluj, iar ficatul la Bucuresti, salvad alte vieti.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*