La Targu Mures a fost efectuat primul transplant de cord din acest an

Specialistii din domeniu avertizeaza ca rata refuzului donarii de organe a crescut in ultima vreme, pe fondul controverselor din spatiul public, legate de subiectul transplanturilor.

 

opratie transplantSpre deosebire de anul trecut, cand la inceputul lunii aprilie, deja se realiza la Institutul de Urgenta de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures cel de-al cincilea transplant de inima, fiind atins intr-un trimestru numarul total de transplanturi efectuate in anul precedent, in 2017, primul transplant de cord a fost realizat abia la jumatatea lunii mai.

Interventia a fost efectuata in acest week-end si a durat sapte ore, echipa de specialisti de la institutul din Targu Mures reusind astfel sa salveze viata unui pacient de 49 de ani, care astepta de peste un an sa apara un donator compatibil. Inima a provenit de la un tanar de 19 ani din judetul Harghita, care sambata a fost victima unui accident de circulatie, in urma caruia a intrat in moarte cerbrala. Familia acestuia a fost de acord cu prelevarea de organe, iar interventia pentru transplantarea cordului a inceput in noaptea de sambata spre duminica, la ora 1.00, medici iesind din sala duminica dimineata, putin dupa ora 8.00.

Despre primul pacient care a beneficiat anul acesta de un transplant de cord, medicul Horatiu Suciu, coordonatorul echipei care a realizat interventia, spune ca „a mai fost operat pe cord deschis intr-un alt centru din tara, cand s-a efectuat un by-pass aorto-coronarian pentru boala ischemica a inimii, evolutia ulterioara a fost spre o insuficienta cardiaca, iar acest transplant a venit salvator. Chiar daca este relativ tanar, era intr-un stadiu foarte avansat de insuficienta cardiaca si, practic, in ultimul moment a venit acest cord pentru dansul. Era la capatul resurselor”.

 

Dr. Horatiu Suciu

Dr. Horatiu Suciu

Medicul spune ca pacientul este un caz fericit, pentru ca a aparut la momentul oportun un donator compatibil, precizand ca multi alti pacienti aflati pe lista de asteptare pentru un astfel de transplant decedeaza inainte de a beneficia de o astfel de sansa. Pe langa faptul ca gasirea unui cord compatibil pentru transplant este o procedurta mai dificila decat in cazul altor organe, trebuind indeplinite mai multe conditii, medicul muresean spune ca o alta cauza pentru care acesti pacienti nu mai ajung sa beneficieze de un transplant este si faptul ca in ultima vreme a crescut ingrijorator rata refuzurilor in ceea ce priveste donarea de organe. Dovada este si faptul ca la Institutul Inimii din Targu Mures, primul transplant de cord din acest an s-a efectuat abia acum, in timp ce anul trecut deja se efectuiasera cinci interventii similare, iar numarul total de transplanturi a fost de 11, fiind depasita chiar si media inregistrata in marile centre medicale din Europa.

Au fost cativa potentiali donatori, dar toti de la care speram sa fie un acord, fiind eligibili, in acest an au refuzat donarea. Consider ca rata refuzului a crescut, desi nu am facut un studiu, dar impresia mea este ca a crescut rata refuzului si este o conditionalitate multipla vis-a-vis de aceasta situatie. Ma pun in situatia unui cetatean care se informeaza din presa si nu pot sa vad decat ca in jurul transplantului s-a facut o mare controversa si, evident, pana cand se lamuresc lucrurile respective exista o reticenta in a dona. Dar nu s-a schimbat absolut nimic. A dona este un lucru nobil si nu trebuie sa uitam ca o parte a celor care doneaza inima sau alte organe continua sa traiasca in trupul altuia”, a dec larat la finalul operatiei medicul Horatiu Suciu.

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

Coincidenta a facut ca primul transplant de cord efectuat anul acesta in Romania sa aiba loc la doar o zi dupa marcarea celei de-a 13-a editii a Zilei Nationale a Transplantului din Romania, care a avut loc vineri. Cu aceasta ocazie, medicul Victor Zota, coordonatorul Programului de Transplant Bucuresti, a confirmat afirmatiile facute de dr. Horatiu Suciu, declarand in cadrul intalnirii dintre medici si pacienti ca numarul donatorilor de organe din Romania este in scadere, incepand din vara anului trecut. „Numarul de donatori si implicit de transplanturi a inceput sa scada incepand cu vara anului trecut. In continuare, anul acesta, lucrurile nu stau foarte bine. Avem in jur de 20 de donatori de la care s-au prelevat organe si tesuturi in momentul de fata. In general, in perioada asta aveam mai multi. Sunt in tara trei spitale care vor sa isi inchida programele de declarare a mortii cerebrale si de declarare a donatorilor — Pitesti, Ploiesti si Tulcea. Ne-au informat deja in scris, iar motivele sunt lipsa personalului si a fondurilor necesare, precum si probleme logistice”, a declarat dr. Victor Zota.

Si acesta este de parere ca principala cauza pentru care s-a ajuns la aceasta situatie o constituie controversele aparute in spatiul public pe marginea acestui subiect, elocvent in acest sens fiind scandalul privind centrul de transplant pulmonar de la spitalul Sfanta Maria, centru care este acreditat dar nu poate efectua nici la aceasta ora astfel de interventii.

Pana anul trecut, prelevarea si transplantul de organe era unul dintre putinele domenii cu care sistemul romanesc de sanatate se putea lauda in Europa, cunoscand o puternica dezvoltare in ultimii ani, cand a crescut atat numarul donatorilor, cat si numarul de transplanturi, fapt ce a propulsat Romania pe primul loc in Uniunea Europeana la acest capitol.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*