La Arad se infiinteaza primul centru pentru studierea pancreasului artificial

Proiectul va fi derulat in comun de Institutul de Stiinte ale Vietii din cadrul Universitatii de Vest si de Facultatea de Inginerie a Universitatii Aurel Vlaicu.

 

In vestul tarii va fi demarat, in curand, un proiect unic in domeniul cercetarii medicale, materializat intr-un centru special, destinat studierii pancreasului artificial. Centrul va functiona la Arad, iar proiectul va fi derulat de Universitatea de Vest Vasile Goldis, prin Institutul de Stiinte ale Vietii, si de Facultatea de Inginerie a Universitatii Aurel Vlaicu, in colaboarare cu Universitatea Feng Chia din Taiwan.

Pentru a perfecta aceasta colaborare, o delagatie a universitatii din Taiwan, condusa de profesorul universitar Tsun Chin Lin, s-a aflat zielele trecute la Arad, unde au fost purtate discutii cu reprezentantii celor doua universitati si s-au pus la punct detaliile proiectului. Cu aceasta ocazie, profesorul Tsun Chin Lin a declarat ca „impreuna cu cele doua universitati aradene vom realiza noi cercetari in domeniul pancreasului artificial, iar Institutul de Stiinte ale Vietii de la Universitatea de Vest Vasile Goldis este un centru foarte bine dotat, cu cercetatori foarte competenti, acesta fiind unul din argumentele principale pentru care am ales sa colaboram in acest proiect”.

 

Prof. Aurel Ardelean

Institutul de Stiinte ale Vietii se va implica in acest proiect pe partea de Medicina, in special pe domeniul de diabetologie. Reprezentantii Universitatii de Vest spun ca cercetarile vor fi efectuate in prima faza pe animale, urmand ca etapa urmatoare a proiectului sa se axeze pe studii clinice.

Profesorul universitar Aurel Ardelean, presedintele Universitatii de Vest Vasile Goldis, a declarat cu ocazia vizitei delegatiei din Taiwan ca „este o noutate pentru medicina romaneasca, crearea unui centru pentru studierea pancreasului artificial, care ar rezolva foarte multe din problemele cu care ne confruntam in bolile de diabet. Proiectul il vom realiza, din punct de vedere informatizat, cu Universitatea Aurel Vlaicu, iar prin Facultatea de Medicina a universitatii noastre si specialistii nostri, vom face un studiu experimental, prin biobaza de animale pe care o posedam, iar in etapa urmatoare, prin studii clinice. Este un proiect care ar imbunatati starea de sanatate a pacientilor care sufera de diabet”.

 

Partea tehnica si informatica a proiectului va reveni in sarcina specialistilor in Automatica si Informatica din cadrul Facultatii de Inginerie a Universitatii Aurel Vlaicu. Implicarea acestora va fi in sepcial pe partea tehnica, insa contributia lor nu va fi mai putin insemnata decat cea a specialistilor in Medicina.

Profesorul univestitar Valentin Balas, coordonatorul echipei de specialisti de la Facultatea de Inginerie care vor lucra in cadrul acestui proiect, a explicat ca „noi, ca si ingineri automatisti, vom dezvolta algoritmi de comanda si control online al pompelor, dupa un algoritm specific fiecarui corp uman, iar domnul profesor Lin e interesat sa produca, chiar la Arad, astfel de dispozitive”, dand astfel de inteles ca Aradul ar putea deveni un centru important in domeniul cercetarii privind pancreasul artificial.

Primul pancreas artificial din lume a fost aprobat de autoritatile americane in primavara acestuia an, pentru a veni in sprijinul pacientilor cu diabet. Acest dispozitiv combina utilitatea unui sistem de monitorizare continua a glucozei cu functia unei pompe cu insulina. In functie de valorile inregistrate, pancreasul artificial administreaza bolnavului cantitea precisa de insulina de care are nevoie, iar acest lucru reduce riscurile de administrare excesiva sau, din contra, prea mica de insulina, care pot avea consecinte fatale.

 


Adaugati un comentariu


 

*