INTERVIURILE SB: Centrul de permanenta Vernesti poate degreva UPU de urgentele minore

13 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii intentioneaza ca din acest an, medicina prespitaliceasca sa fie dezvoltata, medicii de familie urmand sa aiba o responsabilitate mai mare fata de pacienti si sarcini in plus.

 

centre_permanentaIn majoritatea judetelor tarii, Muresul fiind exemplul numarul unu national, infiintarea centrelor de permanenta este o necesitate asemanatoare cu existenta cabinetelor de medicina familiei. Ministerul Sanatatii intentioneaza ca din acest an, medicina prespitaliceasca sa fie dezvoltata, medicii de familie urmand sa aiba o responsabilitate mai mare fata de pacienti si sarcini in plus. Tocmai pe acest considerent s-au prevazut fonduri mai mari pentru segmentul prespitaliceasc, sperandu-se ca dezvoltarea acestuia va scadea presiunea care exista acum pe spitale, consumandu-le nejustificat resursele bugetare.

Acelasi minister spune, in strategia nationala de santate care tinteste pana in anul 2020, ca acolo unde nu exista unitati spitalicesti care sa asigure sanatatea populatiei, sa fie infiintate centre medicale de urgenta. La sfarsitul anului 2013, ministrul Eugen Nicolaescu spunea, intr-o conferinta de presa, ca va pune accent pe medicina de familie si pe cea prespitaliceasca, pentru ca este absurd sa tii un pacient inca trei sau patru zile in spital doar pentru a-i fi facute injectii, in conditiile in care o asistenta poate merge la domiciliul pacientului pentru tratare, iar costruile s-ar reduce. Potrivit aceluiasi ministru, in acest an problema numarul unu va fi dezvoltarea centrelor de permanenta, iar medicii de familie nu trebuie sa se ingrijoreze, pentru ca si bugetul va fi pe masura.

 

centru permanenta 112In judetul Buzau sunt functionale centrele de permanenta de la Vernesti si Vintila Voda si se incearca infiintarea inca unuia in municipiul Buzau si a altuia la Berca.

In primele zile din an, medicul Gina Campeanu, coordonatorul Centrului de permanenta de la Vernesti spune ca lista de garzi pe ianuarie este facuta si sperantele pentru noul an sunt la loc de cinste.

Aceeasi sursa spune ca in perioada sarbatorilor de iarna, Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgente Buzau a avut sue de prezentari care nu erau decat urgente verzi – care puteau fi tratate ambulatoriu, in centrul de permanenta.

Si, cum Centrul de permanenta de la Vernesti este cel mai apropiat de oras, cel putin urgentele care nu erau de UPU puteau ajunge la medicul de garda de aici. Despre mecesitatea si eficienta centrelor de permanenta in contextul noii reforme a sanatatii ne lamureste dr. Gina Campeanu..

 

Dr. Gina Campeanu

Dr. Gina Campeanu

Reporter  SB: Cine se adreseaza Centrului de Permanenta si cat de mare este afluenta intr-o zi de garda?

Dr. Gina Campeanu: La noi am avut in medie cam 15-16 consultatii pe zi, de sarbatori. In general au fost cam aceleasi tipuri de cazuri – copii cu IACRS (infectii acute ale cailor respiratorii superioare –n.r), dispepsii, sindroame dispeptice dupa consumul de alimente in exces in preajma sarbatorilor. Din pacate, oamenii nu se adreseaza intai la noi ca noi sa apelam, daca vom considera sau nu, la serviciul de urgenta.

 

Rep. SB: 2014 este anul schimbarilor. Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un intreg pachet de servicii. Si in aceasta noua ipostaza, centrele de permanenta sunt puse in atentie, se pune baza pe ele ca serviciu de triere inainte de urgentele mari de la spitale.

Dr. G. C: Cred ca se va pune in continuare accent pe infiintarea centrelor de permanenta si pe activitatea acestora.  Lumea inca nu stie, nu este educata, oamenii stiu sa apeleze 112 si sa ajunga la UPU pentru toate nimicurile. Nu este corect. Medicul de familie trebuie sa fie informat si sa aiba o legatura permanenta cu Ambulanta. Noi ne cunoastem pacientii, stim cine apeleaza 112 pentru orice fleac. In acelasi timp am sti si cand intervine ceva grav dupa simptomele descrise.  Problema este ca inca adresabilitatea este mica. Noi suntem aici la program in mod continuu, asteptam ca lumea sa vina intai la noi. In general, cei care sunt arondati centrului de permanenta Vernesti stiu. Am primit si din alte parti. Am avut si copil de la Bozioru, incet se afla.

 

Dispeceratul Integrat Buzau

Dispeceratul Integrat Buzau

Rep. SB: Nu cumva ar trebui relationat mai bine cu Ambulanta?

Dr. G. C.: Nu. Ambulanta stie de existenta noastra. Sunt informati pacientii. Am avut cazuri cand, desigur, pacientul a sunat la 112, a fost informat ca existam si sa treaca intai pe la noi, uar daca noi consideram sa chemam ambulanta, sa o chemam. Ar trebui poate sa avem o relatie mai stransa cu Ambulanta. Au fost si cazuri cand apartinatorul a descris despre o pacienta care era si pacienta mea ca prezinta o scadere a capacitatii motrice a membrului superior stang, adica descria o hemipareza practic, dar ajunsa la fata locului, doamna de la ambulanta a considerat ca nu este asa si a lasat-o acasa. Era infarct. Nu descria insa dureri in piept.

 

Rep. SB:  Cum este organizata activitatea in Centrul de permanenta Vernesti?

Dr. G. C.: Pana in luna martie, vom face un act aditional. Pana vor intra in vigoare noile norme. Daca Ministerul Sanatatii va considera ca suntem eficienti. Mai avem acum un centru nou, la Berca. Dr. Tit Cutulschi este acolo. Sper sa fim eficienti! In 2013 am avut aproape 3300 de consultatii. Ne-am incadrat in banii pe care i-am avut pe linie administrativa, ne-am achizitionat si un EKG, am facut si imbunatatiri la sistemul de incalzire, adica am inlocuit sobele cu o centrala. Putem pune o perfuzie la o colica renala, avem cateva paturi. Speram si la un ecograf daca primim bani de la Ministerul Sanatatii. Suntem sapte medici in centru.

 

Grafic garzi-Centru de permanenta

Grafic garzi-Centru de permanenta

Rep. SB: Iar in privinta finantarii? Unii va invidiaza pentru cat castigati.   

Dr. G. C.: Primim 50 la suta din venituri pentru cheltuieli administrative. Fiecare medic primeste 12 lei pentru ora de permanenta in centru. Acestea sunt normele. In timpul saptamanii, medicul de garda sta intre orele 15 ziua curenta  si 8 dimineata, a doua zi. Sambata, duminica si in sarbatorile legale sta 24 de ore, de la 8-8, apoi pleaca fiecare la cabinetul sau de medicina de familie daca este zi de lucru, urmand ca de la ora 15 sa intre in actiune un alt medic in centru. Ne vine randul de patru-cinci ori pe luna. Eu sunt localnica, nu imi este greu. Celelalte colege sunt din oras. Avem ca medici pe dr. Gabriela Burlan de la Candesti, dr.Cristina Dragomir de la Maracineni-Potoceni, dr. Anca Marinescu de la Scutelnici care vine de cinci ori pe luna, dr. Carmen Nistor de la Tisau, dr. Cristinela Plesa colega mea de cabinet si dr.Georgeta Roman de la Zoresti.

 

O evaluare a prezentarilor la UPU realizata anul trecut de conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Buzau arata ca aproximativ 75% dintre cazuri  nu sunt justificate, fiind cazuri care pot fi rezolvate prin intermediul medicilor de familie sau al specialistilor din ambulatoriul de specialitate.

PUBLICITATE


Categorii: Actual, Interviu, Medici

Adaugati un comentariu


 

*