INTERVIURILE SB: Atasamentul fata de pacienti, a doua misiune a unui medic

17 februarie 2014 | 2 comentarii |
Medici de familie

Medici de familie- educatie medicala

Medicina moderna inseamna si haos, o spun chiar unii specialisti din domeniu. Ca atare, pacientul modern, arata acestia, se afla de cativa ani in cautarea medicului de odinioara, cel de care a avut parte bunicul din copilaria fiecaruia dintre noi. Acel medic trebuie sa fie calm, intelegator, prieten cu pacientul si sa nu devina comod atunci cand este vorba sa-l viziteze pe acesta la domiciliu.

Pacientul insa nu tine cont si de nevoile pe care medicul le are, astfel incat sa-i poata satisface criteriile de cautare. La acest capitol, medicina de familie are inca de suferit.

Exemplul medicului de familie cautat de pacientul modern este de gasit si in judetul Buzau. Printre controale, lipsuri si schimbari sistematice in domeniu, exista si medici care reusesc sa ramana statornici alaturi de oamenii pe care au misiunea sa-i vindece, atunci cand este cazul. Atasamaentul devine in aceste momente cel mai bun criteriu al pacientului, de altfel, extrem de selectiv.

 

Dr. Maria  Luiza Baicu

Dr. Maria Luiza Baicu

Dr. Maria Luiza Baicu este o bucuresteanca get-beget. Cu 30 de ani in urma a primit repartitie, in urma absolvirii facultatii, la Topliceni, in judetul Buzau. Impreuna cu sotul, medic in alta localitate. Intr-o zi de marti, medicul Baicu lipsea de la cabinetul sau din sat. Oamenii care au facut calea pana la dispensar nu s-au aratat nemultumiti, pentru ca stiau bine ca doamna doctor este la Puiesti. Acolo, tot serviciu face, insa in locul unei colege care trece printr-o dificila operatie. De veghe la cabinet, asistenta, care indruma pacientii si acorda ajutor minim necesar.

La Puiesti, pret de cateva zeci de kilometri distanta, pe partea cealalta a Ramnicului Sarat, intr-un cabinet extrem de aratos in exterior, spre deosebire de cel modest din Topliceni, medicul de familie Baicu primise deja un prim pacient. Un batran cu afectiuni cardiace care avea nevoie de reteta lunara. La usa cabinetului, corul de femei din sat spun o poveste interesanta despre doua doctorite care sunt trup si suflet cu oamenii a doua comunitati.

Celei din Puiesti i se spune  mamica, iar doamnei de la Topliceni nu i se poate reporsa nimic. Batranii sunt multumiti ca-si pot lua lunar medicamentele necesare tratarii afectiunilor care nu-i mai lasa sa munceasca asa, ca odinioara.

 

Bolnavi la medic de familie in rural

Bolnavi la medic de familie in rural

Dupa vreo 20 de minute de discutii cu oamenii din sala de asteptare, dialogul cu medicul Maria Luiza Baicu a devenit o transformare a parerii despre medicul actual de familie mult asteptata de multa vreme.

Luni, dupa viscol, am mers la cabinetul meu din Topliceni si era tot inundat. Instalatia de apa a fost inghetata si, cand s-a dezghetat, am gasit totul ud. 20 de centimetri de apa. Noroc ca avem grija sa nu tinem nimic pe jos. Avem mobilierul putin afectat. Eu sunt de 30 de ani in Topliceni. Primaria nu m-a intrebat nici macar odata daca am nevoie de ceva. Totul e facut cand si cum am putut eu. Eu imi cunosc foarte bine pacientii. Cu copiii lor am imbatranit, impreuna. Am o relatie foarte buna cu ei. Daca am avut nevoie de ceva, oamenii din sat au venit sa ma ajute. La deszapezire, la fel. Daca am avut de reparat, tot oamenii au venit. Cu ei am zugravit in dispensar”, isi incepe medicul Baicu  povestea, in cel mai uman mod posibil, in loc de intrebare.

 

Cabinet medical Topliceni

Cabinet medical Topliceni

Reporter SB: … deja vorbim despre acel atasament…

Dr. Maria Luiza Baicu: Poate, uneori, nu sunt blanda … Sunt de fel bucuresteanca. Si sotul meu la fel. Acum stau la trei case de dispensar, in Topliceni. Aici, la Puiesti, o inlocuiesc pe colega mea care imi este prietena si care este bolnava acum. Vin de doua ori pe saptamana, astfel incat sa mearga ambele cabinete.

 

Rep. SB: Cati pacienti aveti la Topliceni? Caracterizati, va rog, din punct de vedere, medical, comunitatea in care profesati de 30 de ani?

Dr. M. L. B.: Inscrisi am 3.000 de pacienti, dar asigurati sunt 2.230.  In general sunt oameni in varsta. Deci, avem de-a face cu patologia omului varstnic: hipertensiune, boala cardiaca, ateroscleroza, bolile oaselor. Tineri sunt putini. Au plecat dupa o paine. Au ramas batranii. Se mai nasc si copii. Aveam odinioara 200 de sugari intr-un an, acum avem 20. Dar ne bucuram. Decese… sunt ani si ani. Anul acesta a fost mai ciudat. Au fost mai multe decese.

 

Dr. Maria Baicu

Dr. Maria Baicu

Rep. SB: Cum va descurcati in efectuarea orelor de teren? Zona Topliceni este una intinsa, cu teren accidentat, satele raspandite.

Dr. M. L. B.: Ohhhh… cu terenul? Avem cizme adecvate, de cauciuc. In zilele de viscol am mers cu o sanie cu cai. Un vecin care are sanie si cai m-a ajutat. Atfel, intram cu masinile noastre. Vara este splendid!

 

Rep. SB: Schimbarile actuale din sistem cum sunt percepute la dumneavoastra?

Dr. M. L. B.: Noi nu avem probleme cu reteta la trei luni, spre exemplu. Problema noastra nu e asta. Dar poti pierde din mana pacientul. El isi ia singur pastilele si intr-o seara te poti trezi cu telefon ca ii e rau. Dar la tara nu poti da la trei luni reteta. Oamenii nu au acei bani deodata.

 

Cabinet medical Puesti

Cabinet medical Puesti

Rep. SB: La usa acestui cabinet din Puiesti, unde discutam despre Tolpiceni, pentru ca dvs aici aveti astazi program, sunt cel putin 10 pacienti. La Topliceni cati aveti, zilnic?

Dr. M. L. B.: De obicei, lucram cu programare. Aici nu pot, pentru ca nu am facut programare. Eu stau pana la ultimul. De la jumatatea zilei incolo, vin oamenii. La Topliceni avem 25-30 de pacienti zilnic. Plus daca e vreo urgenta. Stai pana cand se termina oamenii din sala de asteptare.

 

Rep. SB: Doamna doctor, pot spune ca este apogeul carierei dumneavostra. Care a fost provocarea acestei profesii?

Dr. M. L. B.: Provocarea… poate nasterile acasa, din anii 1980. Cand imi aduc acum aminte, inca ma ingrozesc. Aveam 200 de sugari si trebuia sa-i vad  saptamanal. Mergeam cu sareta. Daca nu-i vedeam si se intampla ceva cu un copil, era dezastru. Doamne fereste! Acum, la noi, la Topliceni, salvarea vine in 10 minute daca este ceva urgent! Topliceni este o comuna apropiata de Rm. Sarat. E favorizata cumva.

 

medic la taraRep. SB: In judetul Buzau se pune problema riscului de inundatii. Om aceasta zona, raul Rm. Sarat a inundat gospodarii din satul Dedulesti, in anii trecuti. Care este responsabilitatea medicului de familie in astfel de situatii?

Dr. M. L. B.: Rm. Sarat nu ajunge pana la case. Totdeauna, DSP ne pune in garda in astfel de situatii. Pe toata zona. La noi exista un parau care inunda doua-trei curti, insa oamenii s-au invatat si au facut niste santuri prin care evita apa si nu se intampla nenorociri. Noi, oricum suntem in sat, alaturi de oameni.

 

Mi-am luat ramas bun de la dr. Maria Baicu cu sentimentul ca exista, intr-adevar, medicul de familie pe care-l cauta pacientul modern: profesionist, modest si mai ales dedicat profesiei sale si bolnavului. Inseamna ca mai avem o sansa in aceasta tara…

 


Categorii: Actual, Interviu, Medici

Comentarii (2)

  1. Stefanut spune:

    Este foarte adevarat ca doamna doctor isi face profesia foarte bine. Eu personal am avut nevoie de sprijinul dumneaei. Am fost diagnosticat la cabinetul dânsei in mod corect si am urmat un tratament care m-a salvat la varsta de 19 ani. Sunt si medici buni in tara asta si ar trebui sa-i respectam.

  2. Elena Manea spune:

    De la vorba, la fapta, este druuum lung! Sunt dr. de familie care nici nu-si cunosc pacientii si invers, de unde atata Atasament? Foarte putini dintre medici sunt calzi, atenti la explicatiile neprofesionale ale noastre despre durere, localizare etc. Rutina, graba i-au transformat in Mecanisme Reci! Faceti un sondaj in randul pacientilor si vedeti ca eu am dreptate! Pacat, pt. ca noi avem nevoie nu numai de consult, medicamente, ci mai ales de o vorba de incurajare, de sustinere morala, atunci cand boala este grava!

Adaugati un comentariu


 

*