Inaugurare „cu cantec” la Institutul Fundeni

23 februarie 2015 | 0 comentarii |

Aici a fost dat in folosinta noul departament destinat pacientilor cu hemofilie, insa acestia s-au aratat nemultumiti, atat de noua organizare cat si de bugetul alocat tratamentului lor.

 

hemofilie fundeniLa finele saptamnii trecute a fost facut un nou pas in cadrul procesului de reorganizare a Institutului National de Transfuzii, care prevede ca activitatea de hematologie sa fie preluata de Institutul Clinic Fundeni. Astfel, vineri a fost inanugurat oficial noul departament de hematologie, care va functiona in cadrul Institutului Fundeni, departament de care vor beneficia aproximativ 200 de pacienti cu hemofilie. Situat in cladirea principala a institututiei medicale, departamentul cuprinde doua cabinete de consultatii si dispune de facilitati pentru pacientii cu dizabilitati, fiind deservit de o echipa multidisciplinara, alcatuita in majoritate din personalul preluat de la Institutul National de Transfuzii, care se ocupa de componenta de hematologie. Echipa care se va ocupa de fiecare pacient in parte este formata din specialist hematolog, fizioterapeut, psiholog, pediatru (daca este vorba despre copii), dar si de orice alt specialist de care este nevoie, acestia urmand a asigura tratamentul si monitorizarea pacientilor cu hemofilie.

 

Conf.dr. Carmen Orban

Conf.dr. Carmen Orban

Managerul Institutului Clinic Fundeni a precizat ca odata cu infiintarea noului departament de hematologie, prin preluarea acestei activitati de la Institutul National de Transfuzii, va fi pus in aplicare un concept nou de tratament pentru pacientii hemofilici. Astazi ne vedem in fata unui concept nou, acela ca bolnavul hemofilic are nevoie de un tratament standardizat si de consulturi multidisciplinare pentru ca acesta sa fie redat societatii ca o persoana perfect normala. Hemofilia este o boala care nu se vindeca, dar tratata corect, aduce pacientul la conditiile unui om normal. Avem deja in tratament un numar de 200 de pacienti hemofilici, dintre care, aproape 40 sunt copii, restul sunt adulti, iar pentru ei avem aceasta preocupare”, a explicat managerul de la Fundeni, dr. Carmen Orban.

La festivitatea de inaugurare a noului departament au fost prezenti ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, dar si reprezentanti ai pacientilor. Acestia din urma nu s-au aratat insa foarte incantati de noua organizare si nici de bugetul ce le este alocat, pe care Banicioiu s-a laudat ca l-a majorat cu 40 la suta.

 

Nicolae Oniga

Nicolae Oniga

Astfel, in replica la discursul ministrului care a precizat ca anul trecut, bugetul alocat pacientilor cu hemofilie, a fost majorat cu 40 de suta fata de 2013, Nicolae Oniga, presedintele Asociatiei Nationale a Hemofilicilor din Romania, a precizat ca banii alocati sunt in continuare insuficienti. „In continuare bugetul pentru hemofilici, cu toata cresterea facuta, este subbugetat. Avem in continuare un consum de 1,6 unitati internationale de factor de coagulare per capita, ceea ce inseamna jumatate din minimul recomandat pe plan mondial. Cel care nu are tratamentul suficient, ajunge in continuare la probleme ortopedice, ceea ce inseamna acele sechele hemoragice, adica distrugerea articulatiilor. Orice hemoragie care nu este oprita, duce in timp la degradare si pacientii ajung cu fel de fel de probleme ortopedice. In unele cazuri, cand hemoragia este intracraniana sau abdominala, pacientii pot deceda fara tratament suficient”, a declarat cu aceeasi ocazie Nicolae Oniga, diminuand din optimismul emanat de discursul ministrului Banicioiu.

 

banicioiu fundeniDe asemenea, reprezentantii pacientilorcu hemofilie s-au aratat nemultumiti si de reorganizarea Institutului National de Transfuzii si de preluarea lor de catre Institutul Clinic Fundeni. Tinand cont de faptul ca personalul medical care ii va ingriji este acelasi, doar ca de aceasta data va tine de departamentul de la Fundeni si nu de Institutul de Transfuzii, nemultumirile pacientilor sunt de ordin administrativ. „Nu suntem de acord cu preluarea de catre Institutul Fundeni, pentru ca dorim ca acest centru care exista in momentul de fata la juridic sa raspunda de un spital, dar nu de Fundeni, incat el sa nu dispara. Pentru ca juridic, lipindu-se de Fundeni, ar disparea si, din doua centre, ar exista, de fapt, unul singur. Este cazul  sa ramana macar doua centre de tratament distincte juridic” a precizat in acest sens Nicolae Oniga. In aceasta privinta nu a fost luata inca o decizie finala, astfel ca ministrul Sanatatii a luat act dce acest punct de vedere al pacientilor, dand asigurari ca in viitorul apropiat ii va invita la discutii, pentru a dezbate aceasta problema si a gasi solutii agreate de ambele parti.

 


Adaugati un comentariu


 

*