Imunitatea organismului depinde de cat si cum dormim

15 martie 2017 | 0 comentarii |

In avanpremiera la Ziua Mondiala a Somnului a fost publicat un studiu care arata cat de important este sa dormim suficient si sa avem un somn de calitate, pentru a ne mentine in forma si a ne pastra sanatatea.

 

somn4Somnul este una dintre nevoile fiziologice indispensabile pentru sanatatea organismului, sustin specialistii. Preocupati de acesata evidenta, in urma cu 10 ani, s-a stabilit chiar o Zi Internationala a Somnului, care anul acesta este celebrata pe17 martie, in peste 72 de tari din lume. Evenimentul a fost initiat de organizatia World Sleep Society, care are ca scop promovarea unui somn sanatos si trage un semnal de alarma cu privire la problemele de sanatate care pot aparea in urma unor afectiuni favorizate de lipsa sau de proasta calitate a somnului.

Anul acesta, sloganul Zilei Internationale a Somnului este „Sleep Soundly, Nurture Life”, mesaj prin care se doreste sa se transmita ideea ca exista posibilitatea unei vieti de calitate chiar daca suferim de o boala asociata somnului. Pentru asta trebuie insa, mai intai, sa recunoastem cat de importanta este calitatea si durata somnului asupra sanatatii.

In zilele noastre, 30-45% din populatia adulta este afectata de insomnie, iar problemele pe care le poate genera lipsa somnului si somnul neodihnitor  sunt multiple, in contextulin care suntem inconjurati de ecrane si aparatura electronica, iar creierul ne este stimulat in permanenta. Exista peste 100 de afectiuni ale somnului, dar majoritatea sunt usor de identificat si de tratat, cu conditia sa fie acceptate si sa se ia masurile de corectare necesare.

 

somn2Specialistii romani in somnologie, la fel ca si colegii lor din intreaga lume, se arata preocupati de felul in care somnul ne afecteaza organismul si sanatatea, fiind unanim de acord ca este extrem de important sa dormim suficient si sa avem un somn de calitate.

Chiar si o ora de somn in minus afecteaza negativ sistemul imunitar si poate duce la slabirea rezistentei organismului in fata bolii, sustin specialistii. Oricat am fi de ocupati, ei ne sfatuiesc sa acordam mai multa atentie acestei nevoi fiziologice, daca nu vrem sa avem de-a face cu boala si sa rezistam mai bine factorilor agresivi din mediul inconjurator la care este tot mai expusa societatea actuala.  Ariana Huffington, autoarea cartii The Sleep Revolution: Transforming Your Life, One Nigh at a Time, spune ca „traim in epoca de aur a stiintei somnului. Sunt descoperite toate modurile prin care somnul si visele joaca un rol in procesul de luare a deciziilor, in inteligenta noastra emotionala, functiile cognitive, productivitate si creativitate. In final, stiinta ne-a dovedit ca somnul este pastila suprema care ne poate amplifica performantele. Este limpede ca daca ne dorim sa avem o viata mai buna, trebuie sa incepe, sa dormim”.

Oamenii de stiinta sustin ca atat „calitatea cat si cantitatea” somnului sunt elemente foarte importante pentru sanatatea umana, iar riscul de infectie se adauga unei multitudini de motive pentru care privarea de somn este nesanatoasa, intre efectele negative ale lipsei de somn aflandu-se reducerea performantelor in timpul zilei, depresia, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, diabetul si nervozitatea.

 

somn-barbatIn avanpremiera la Ziua Mondiala a Somnului 2017, o echipa de oameni de stiinta de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Washington a realizat un studiu in urma caruia au stabilit ca somnul este una dintre cele mai eficiente masuri de medicina preventiva. Nathaniel Watson, neurolog si specialist in somnologie, sustine ca aceasta cercetare demonstreaza ca somnul insuficient poate bloca anumite procese genetice la nivel celular si afecteaza sistemul imunitar, responsabil de lupta cu infectiile si bolile. „Sistemul imunitar nu mai functioneaza asa cum trebuie atunci cand somnul este insuficient. (…) Este o dovada in plus cu privire la importanta somnului asupra sanatatii si fiziologiei omului”, sustine acesta.

Echipa de cercetatori sustine ca acest studiu ar fi primul care evalueaza ceea ce se petrece la nivel de ADN atunci cand organismul este privat de somn. Oamenii de stiinta au studiat unsprezece perechi de gemeni identici, dintre care unul se odihnea cel putin sapte ore pe noapte, iar celalalt dormea cu aproximativ o ora mai putin. Specialistii spun ca aproximativ 50% din necesarul de somn al organismului este dictat la nivel genetic, acesta fiind motivul pentru care studiul a fost efectuat pe perechi de gemeni identici. Fiecare participant la studiu a purtat, timp de doua saptamani, un dispozitiv de monitorizare a somnului.

La finalul studiului, oamenii de stiinta au prelevat mostre de sange a caror analiza a relevat faptul ca sistemul imunitar al geamanului cu deficit de somn era mai putin activ in comparatie cu al fratelui sau, care se odihnea mai mult. Cei care au dormit mai putin produceau mai putine proteine, molecule pe baza carora corpul uman functioneaza, astfel ca persoanele private de somn sunt predispune la imbolnaviri.

 

somn1Organizatia World Speel Society a dat publicitatii cateva statistici care demonstreaza stransa legatura dintre somn si sanatatea fizica si mentala. Potrivit sursei citate, 35% dintre adulti simt ca nu dorm indeajuns, in timp ce problemele de somn afecteaza pana la 45% in populatia globului.

Persoanele care dorm fara intrerupere o noapte intreaga au tensiunea mai scazuta, prezinta un risc mai mic de diabet, obezitate si boli cronice, in timp ce pacientii care sufera de apnee au un risc cu 12-16% mai ridicat de a suferi un atac de cord.

Cea mai slaba calitate a somnului o au barbatii, statisticile aratand ca 4% dintre ei si 2% dintre femei sufera de apnee in timpul somnului. Aceasta afectiune se manifesta printr-o respiratie neregulata, chiar prin pauze in respiratie in timpul somnului si cauzeaza oboseala in timpul zilei, putand duce la hipertensiune, infarct si diabet.

Un studiu realizat in Statele Unite estimeaza ca problemele de insomnie ii costa pe americani intre 92 si 107 miliarde de dolari, nu mai putin de 71.000 de oameni suferind, anual, accidente si lovituri din cauza lipsei de somn. 46% dintre persoanele care au probleme cu somnul spun ca au lipsit de la serviciu sau de la diverse evenimente sau ca au facut greseli la serviciu, in timp ce numai 15% dintre cei care dorm sanatos au astfel de probleme.

 

somn-bebelusAspecialistii ne atrag atentia, insa, ca pentru a avea un somn sanatos si de calitate nu inseamna doar sa dormim mult, ci sa luam exemplu de la bebelusi care, de obicei, au si un somn de calitate, sunt relaxati si asta se vede numai privindu-le fata.

In lume, mai ales in zilele noastre, sunt foarte multe persoane care, desi dorm mult, la trezire, se simt mai obosite si mai buimace decat dupa 12 ore de munca. Potrivit specialistilor in sonologie, exista trei elemente care influenteaza calitatea somnului:

 Durata – insemnand ca ar trebui sa dormim indeajuns de mult astfel incat tot corpul sa isi revina si sa poata fi functional a doua zi.

Continuitatea – aceasta inseamna ca cel mai bun este cel continuu, fara treziri periodice, care fragmenteaza odihna.

Profunzimea – este, de asemenea, o componenta importanta, pentru ca somnul ar trebui sa fie indeajuns de profund pentru ca organismul sa se poata relaxa complet.

De Ziua Internationala a Somnului, specialistii ne sfatuiesc sa ne gandim daca ne simtim odihniti supa o noapte de somn, daca am dormit fara intreruperi si daca, in general, avem un somn sanatos. Daca ne dam seama ca nu avem un somn de calitate, suntem sfatuiti sa identificam factorii care ne influenteaza negativ somnul si sa gasim metode de a o elimina. Daca nu reusim sa facem asta singuri si ne dam seama ca avem probleme mai grave, este bine sa cerem sfatul unui specialist, care ne va ajuta sa gasim solutiile potrivite.

 


Adaugati un comentariu


 

*