Greve de avertisment, urmate de greva generala in spitale

17 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Miercuri, sindicalistii de la Sanitas vor intrerupe lucrul timp de doua ore, iar vineri, medicii sindicatului Hipocrat vor apela la aceeasi forma de protest. Pentru sfarsitul lunii, sindicalistii sunt pregatiti sa declanseze greva generala.

 

greva spitalul judetean buzauSaptamana aceasta va fi marcata de noi proteste ale sindicalistilor din Sanatate, proteste ce vor culmina cu doua greve de avertisment, anuntate pentru miercuri dimineata si pentru vineri dupa-amiaza. Actiunile fac parte din calendarul protestelor confederatiei sindicale Sanitas si a sindicatului Hipocrat, proteste ce vor culmina cu o greva generala anuntata pentru ultima zi a acestei luni.

Ambele organizatii sindicale trec astfel la o noua etapa a protestelor, ca urmare a faptului ca revendicarile lor nu si-au gasit pana acum o rezolvare favorabila, in ciuda mai multor discutii purtate cu reprezentantii autoritatilor.

Primii care vor intra in greva de avertisment sunt sindicalisti de la Sanitas, care au protestat timp de o luna prin pichetarea sediilor ministerelor Sanatatii, Finantelor si Muncii, precum si a Palatului Parlamentului, actiuni urmate de o greva japoneza ce a avut loc pe tot parcursul zilei de miercuri, saptamana trecuta.

Miercuri, 19, octombrie, acestia vor inceta activitatea in toate spitalele din tara, intre orele 8.00-10.00. Aproximativ 800 de membri ai Sanitas Buzau vor participa la toate formele de protest stabilite de Federatie, potrivit liderului organizatiei, Stefan Mihai. Revendicarile sindicalistilor de la Sanitas sunt legate de includerea personalului tehnic si administrativ in modificarile aduse legii salarizarii personalului platit din fonduri publice, rezolvarea de urgenta a deficitelor majore dintre spitalele clinice si cele neclinice si a discriminarilor salariale dintre asistentii medicali cu studii superioare si absolventii de scoala postliceala, precum si cresterea veniturilor pentru angajatii din asistenta sociala.

 

greva japoneza

Si medicii din Federatia Sindicala Hipocrat trec, de sapatamana aceasta, la o noua etapa a protestelor declansate pe 10 octombrie. Pana la data de 14 octombrie, acestia s-au aflat in greva japoneza, protestand prin purtarea unei banderole pe mana. Vineri, 21 octombrie, acestia si-au programat pichetarea sediului Ministerului Sanatatii, urmand sa declanseze greva de avertisment cu intreruperea activitatii in spitale, in intervalul orar 13.00-15.00.

Ca si sindicalistii Sanitas, acestia au anuntat declansarea grevei generale pe 31 octombrie, in cazul in care revendicarile nu le vor fi solutionate.

Revendicarile medicilor din Federatia Hipocrat se refera in principal la finantarea corespunzatoare a sistemului de sanatate romanesc, in vederea angajarii de personal pentru acoperirea deficitului de personal si stoparii migratiei si imbunatatirea satisfactiei pacientilor.

 

medici buzoieni protestTotodata, sindicalistii Hipocrat solicita acordarea tichetelor de vacanta si de masa pentru toti salariatii din sistemul de sanatate si asistenta sociala, acordarea sporurilor pentru conditii deosebite de munca la salariile actuale, si nu la cele din anul 2009, salarizarea unitara a personalului medical, in orice sector de activitate in care se asigura act medical, o salarizare corespunzatoare a personalului T.E.S.A. si a functionarilor publici din cadrul Directiilor de Sanatate Publica, in concordanta cu salarizarea din sectorul de activitate Sanatate.

De asemenea, se solicita crearea unui cadru legal pentru admiterea in invatamantul superior a asistentilor medicali cu studii medii si vechime in specialitate, in vederea parcurgerii unor programe de formare unice la nivel naţional si totodata, pentru respectarea standardelor si curiculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare, precum si identificarea solutiilor reale de motivare a medicilor care urmeaza sa acopere normele de munca vacante, generate de vidul de specialisti pe diverse specialitati medicale, chirurgicale sau de urgenta.

 

congres Solidaritatea SanitaraSingurii care au anuntat ca renunta la greva in perioada urmatoare sunt cei de la sindicatul Solidaritatea Sanitara, care au luat aceasta decizie in cadrul Congresului organizat in perioada 13-16 octombrie. Sindicalistii au transmis ca au decis sa nu mai recurga la aceasta forma de protest, intrucat se poarta negocieri privind proiectul noii Legi a Salarizarii si spera ca discutiile sa se incheie cu un rezultat favorabil in ceea ce ii priveste. „Congresul a hotarat ca federatia Solidaritatea Sanitara nu va intra in greva avand in vedere negocierile care se poarta pe proiectul noii Legi a Salarizarii. Speranta noastra este sa rezolvam cat mai multe din problemele existente la ora actuala ramase in discutie in cadrul acestui proiect. Noi stim ca exista o problema cu cresterea salariala in perioada electorala, ba, mai mult decat atat, stim ca intram in perioada electorala si nu am dori sa starnim confuzii, actiunea noastra sa fie folosita intr-o directie sau alta politica, noi neavand nicio afiliere politica”, a declarat la finalul congresului Viorel Rotila, presedintele sindicatului Solidaritatea Sanitara.

La congres au fost prezenti ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, si cel al Muncii, Dragos Pislaru, care, probabil, au influentat decizia sindicalistilor de la Solidaritatea Sanitara.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*