Florian Bodog ramane ministru la Sanatate

Astazi, dupa depunerea juramantului, presedintele Iohannis le-a cerut membrilor noului cabinet si coalitiei aflate la Guvernare sa inceteze „cu topaiala fiscal-bugertara”.

 

Guvernul Tudose (foto:gov.ro)

Guvernul Tudose a primit, astazi, votul de investitura in Parlament, iar in aceasta seara, ministrii noului Executiv au depus juramantul in fata presedintelui Klaus Iohanis. Investitura a venit, insa, la pachet cu un nou program de guvernare, modificat de PSD fara a anunta, public, acest lucru. Documentul include masuri fiscale semnificativ contrare celor cu care PSD a defilat in campania electorala, iar asta a facut ca mediul de afaceri sa se revolte, iar Bursa de la Bucuresti sa intre in pacaj. Printre schimbari se numara amanarea reducerii cotei TVA, inlocuirea impozitului pe profit platit de firme cu impozitul pe cifra de afaceri, cresterea salariului minim dorect la 2000 de lei in 2018 (in locul majorarii etapizate), controversa legata de desfiintarea Pilonului II de pensii, introducerea taxei de solidaritate si alte cateva masuri care au reusit sa-l scoata din calmul sau obisnuit chiar si pe presedintele Iohannis. Reactia presedintelui, dupa ceremonia de depunere a juramantului de catre membrii noului cabinet, a fost extrem de dura. „Stimati PSD-isti, ALDE-isti, UDMR-isti, in numele romanilor va rog sa terminaţi cu aceasta topaiala fiscal-bugetara! Taxa de solidaritate, domnule premier, onorati membri ai Guvernului, fiti solidari cu romanii si guvernati responsabil. (…) Va solicit sa guvernati in asa fel incat romanii sa aiba garantia ca Guvernul apara si promoveaza statul de drept, nu imi doresc sa mai avem niciodata sincope de genul OUG 13”, a subliniat Iohannis.

Dupa juramant, impreuna cu noul vicepremier Marcel Ciolacu si cu fostul seretar general al Guvernului, Mihai Busuioc (demis de Grindeanu), Mihai Tudose s-a dus la Palatul Victoria, pentru a-si intra in atributii.

 

Florian Bodog se numara printre ministrii cabinetului Grindeanu care au primit un portofoliu si in guvenul Tudose. El isi va continua activtatea la Ministerul Sanatatii, dar nu stim daca nu va aborda o noua tactica, avand in vedere ca actualul program de guvernare este foarte diferit de cel pentru „neindeplinrea” caruia Sorin Grindeanu a platit cu functia si departe de cel promis inainte de alegerile de acum o jumatate de an.

Este inutil sa incercam sa mai gasim o logica in deciziile luate in ultima vreme de partidul aflat la guvernare, care si-a demis propriul guvern prin motiune de cenzura, pe motiv de ineficienta, pentru ca apoi ca numeasca in aceleasi posturi ministri care si-au dat demisia in urma criticilor venite de la partid. Cert este ca avea un nou guvern, condus de Mihai Tudose, din care fac parte multi demnitari ai precentului Executiv.

Florian Bodog, fostul si actualul ministru al Sanatatii, se numara printre ministrii care au demisionat, lasandu-l singur in guvern pe premierul Grindeanu, care a refuzat sa se supuna directivelor de partid,  ramanand in functie pana astazi, cand a a predat guvernul demis prin motiune de cenzura.

 

Sanatatea a fost unul dintre domeniile cu cele mai putine realizari si cele mai multe promisiuni neduse la indeplinire potrivit evaluarii lui Dragnea. Cu toate acestea, Florian Bodog a primit un nou mandat in fruntea ministerului, probabil drept rasplata pentru ca a contribuit la caderea executivului din care facea parte si care era condus de un premier care nu-i mai era pe plac „stapanului” din fruntea partidului. In mod ironic, faptul ca si-a dat demisia atunci cand interesul partidului i-a cerut-o, a contribuit decisiv la numirea sa in functie. La fel ca si ceilalti colegi de cabinet, cu exceptia ministrului Justitiei si a celui al Comunicatiilor, Florian Bodog si-a dat demisia la comanda sefului de partid, punand umarul la caderea cabinetului Grindeanu, chiar daca premierul a refuzat sa demisioneze. Dupa ce motiunea de cenzura a PSD impotriva propriului premier a fost adoptata in Parlament, Bodog si-a retras demisia si chiar si-a promovat foarte bine imaginea, prin comunicate zilnice, despre „eforturile” pe care le-a facut in toate directiile.

A asigurat conducerea ministerului Sanatatii si in aceasta perioada foarte tulbure din punct de vedere politic, iar odata cu numirea noului guvern a fost desemnat din nou titular pentru postul de ministru din care singur demisionase.

 

In analiza celor sase luni de guvernare sub mandatul lui Sorin Grindeanu, la capitolul „masuri indeplinite” in domeniul Sanatatii erau mentionate actualizarea periodica a listei de compensate, asigurarea de fonduri suplimentare pentru dezvoltarea programelor nationale de sanatate si continuarea celor existante, precum si debirocratizarea accesului pacientilor la tratamentul din programele nationale, prin desfiintarea comisiilor de aprobare.

In acelasi timp, la capitolul „masuri neindeplinite”, in raport erau trecute 14 puncte, unele dintre nerealizari fiind masuri cu care PSD s-a laudat intens in campania electorala. Astfel, i s-a reprosat ca nu a luat niciun fel de masuri pentru pregatirea constructiei celor 8 spitale regionale si a spitalului republican, iar ambulatoriile de specialitate ale sectiilor UPU si ale centrelor medicale integrate nu au fost modernizate, conform Programului de guvernare.

Cabinetului Grindeanu i se imputa si neadoptarea unei noi Legi a Sanatatii si nerealizarea reformei rezidentiatului, precum si neelaborarea Catalogului National al Dispozitivelor Medicale si al Materialelor Sanitare.

In raport se mai arata ca mai exista totusi si noua masuri implementate partial, la acest capitol fiind mentionate, printre altele repornirea si dezvoltarea activitatii Institutului Cantacuzino, bugetul multianual pentru vaccinurile incluse in schema de imunizare, dezvoltarea centrelor de telemedicina regionale sau nationale si introducerea contractelor pentru programele nationale cost-volum-rezultat.

 

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*