EXCLUSIV: Spitalele buzoiene cer incadrarea intr-o clasa superioara de competenta

8 decembrie 2012 | 0 comentarii |

In acest scop, managerii unitatilor medicale fac demersuri la Ministerul Sanatatii si eforturi privind organizarea si dotarea, pentru ca la o noua evaluare sa se constate ca sunt indeplinite normele pentru urcarea unei trepte si acordarea unei finantari corespunzatoare.

 

In urma cu doi ani, lua fiinta Comisia Nationala pentru Acreditarea Spitalelor, cu acordulMinisterului Sanatatii. In procesul de acreditare au fost inscrise 459 de spitale, dintre care 74 de unitati medicale private. Doar opt dintre ele au primit gradul 1 de clasificare, cu cel mai ridicat nivel de competenta: Spitalul Clinic Universitar de Urgenta, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca si Spitalul Militar Central din Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgenta Targu Mures, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Spiridon din Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta Constanta si Spitalul Clinic de Urgenta Timisoara. Niciun spital buzoian nu a reusit sa treaca de gradul III de competenta.

Autoritatile au realizat un sistem de clasificare pe cinci clase, unde, in clasa 1 sunt incluse unitatile de top, iar in clasa a V-a sunt cele de competenta limitata, respectiv unitati medicale pentru boli cronice sau servicii medicale intr-o singura specialitate.

Procesul de evaluare in vederea acreditarii a continuat, prin autoevaluari periodice si evaluari efectuate de Directia de Sanatate Publica. Deocamdata, lucrurile stau la fel, dar managerii principalelor spitale buzoiene considera ca au sanse sa urce cel putin o treapta, asa ca fac demersuri la Ministerul Sanatatii in acest sens si fac eforturi pentru ridicarea standardelor serviciilor medicale si diversificarea lor, astfel incat la evaluarea Comisiei de Acreditare sa se poata constata ca cererile lor sunt sunt intemeiate.

 

Spitalul Judetean de Urgenta vrea cel putin gradul II b

 

Dr. Marius Anastasiu, vorbind cu medicii SJU

Singurul spital buzoian care la evaluarea din 2011 a fost incadrat in gradul III este Spitalul Judetean de Urgenta (SJU). Managerul unitatii medicale, dr. Marius Anastasiu, considera insa ca unitatea medicala pe care o conduce ar putea obtine la o noua evaluare, cel putin gradul II b.

Incercam sa facem o reorganizare a sectiilor si compartimentelor si sa suplimentam specialitatile medicale, astfel incat sa putem efectua, de fapt, interventiile pe care oricum le efectuam acum, cazuistica «furnizata» de accidentele de pe E85 fiind extrem de variata si complexa. Daca ramanem la gradul III, anumite interventii nu se vor mai putea efectua, iar pacientul va trebui trimis unui spital cu grad superior, chiar daca am putea sa-l ajutam, castigand timp pretios pentru viata bolnavului si scurtand astfel cheltuieli inutile cu transportul. Am discutat aceste aspecte cu ministrul Sanatatii, dr. Raed Arafat, care pare sa fi inteles pozitia noastra. Pentru a ne incadra in criteriile impuse de normele de acreditare, s-au facut si se fac eforturi considerabile, chiar daca in ultimul timp ne-am confruntat cu dificultati financiare majore. Am fost ajutati si de Consiliul Judetean, ni s-au achitat si arieratele, suntem in curs de finalizare a proiectului de reabilitare si dotare a Ambulatoriului de Specialitate Integrat (cu fonduri europene), au fost modernizate si dotate sectiile de Pediatrie si ATI, am impus si reguli mai stricte privind calitatea serviciilor medicale acordate bolnavilor, asa ca sper sa ne incadram cerintelor unei noi incadrari, care ar presupune atat abordarea unei cazuistici mai complexe, cat si o finantare mai buna”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana, dr. Marius Anastasiu, managerul SJU Buzau.

 

Spitalul Sapoca a solicitat incadrarea la gradul III

 

Ec. Dumitru Popescu, manager Sp. Sapoca

Spitalul de Psihiatrie Sapoca, incadrat la gradul de competenta IV, a solicitat reevaluarea si incadrarea in gradul III. Printre argumentele care au stat la baza solicitarii, pe care managerul Dumitru Popescu spune ca deja a depus-o „la Ministerul Sanatatii, stau investitiile de peste patru milioane de euro din ultimii ani, reorganizarea unor sectii si departamente, infiintarea unora noi si capacitatea de a oferi bolnavilor servicii medicale de cea mai buna calitate. In septemebrie anul trecut, am inaugurat un pavilion de lux destinat «Nevrozelor», in care bolnavii beneficiaza de toata gama de servicii (terapie, recuperare, kinetoterapie etc) dar si de confort sporit, in rezerve cu 1-2 si 3 paturi (capacitatea totala a pavilionului este de 40 de paturi), cu grup sanitar propriu, in care s-au investit peste 1,1 milioane de lei. In 2012, peste 2 milioane de lei s-au investit in Blocul alimentar de la Ojasca, inaugurat in august. Spitalul Sapoca a beneficiat, in ultimi patru ani, de peste doua milioane de euro pentru investitii de la bugetul Ministrului Sanatatii. In aceasta perioada au fost reabilitate si modernizate trei sectii ale spitalului, blocurile alimentare de la Nifon si Ojasca, grupurile sanitare din intreaga unitate medicala, s-a realizat un pavilion de terapie ocupationala, s-a realizat aducctiunea de apa la Ojasca si s-au imprejmuit cu gard nou sediul central si sectia Nifon. In plus, noi am reusit sa functionam fara datorii”, isi argumenteaza Popescu solicitarea.

Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca deserveste noua judete (Legea 114, Cod Penal) si are o capacitate de 810 paturi, disponibile in sectiile din sediul administrativ Sapoca, precum si in cele trei sectii exterioare din Ojasca, Nifon si Buzau.

 

Spitalul Rm. Sarat si-a facut „temele pentru gradul III”

 

Jr. Adrian Danielescu, manager Sp. Rm. Sarat

Tot in gradul IV este, la ora actuala, incadrat si Spitalul Municipal Rm. Sarat. Managerul unitatii medicale, jr. Adrian Danielescu, sustine insa ca unitatea medicala pe care o conduce este, la ora actuala, pregatita pentru a fi incadrata la gradul III. In scopul de a se prezenta „cu temele facute in fata comisiei de evaluare a spitalelor”, conducerea unitatii medicale, sprijinita si de Consiliul Local Municipal, s-a straduit sa faca „multiple imbunatatiri din punct de vedere al conditiilor hoteliere si al dotarilor din unitatea medicala, cat si al organizarii si functionarii pe criterii de eficienta si calitate. In acest scop,  unitatea medicala a inaugurat anul acesta o investitie in infrastructura si dotarea Ambulatoriului integrat, de peste un milion de euro – fonduri structurale si de la Primaria Rm.Sarat, a modernizat Blocul Operator, Compartimentul de nou-nascuti, sectiile de Neurologie, Cardiologie, Radiologie si ORL, dar si Blocul alimentar si vestiarele personalului medical. In plus, spitalul si-a atras noi specialisti, astfel incat dispune acum si de specilalitati medicale pe care nu le avea inainte cu un an. Iar toate acestea, in conditiile in care unitatea medicala nu a inregistrat, in ultimii ani, niciun leu datorie”, arata managerul Danielescu, mentionand ca tot in ultimul an, laboratorul spitalului a obtinut acreditarea RENAR, iar blocurile operatorii si sectiile Neonatologie si Radiologie au fost modernizate.

In aceste zile, in scopul asigurarii tuturor cerintelor in vederea acreditarii, cu sprijinul municipalitatii si al Politiei locale, in Rm. Sarat sunt montate mai multe indicatoare, astfel incat unitatea medicala sa poata fi reperata cu usurinta, din orice punct al orasului.  

 

„Painea si cutitul”, in mana fostului ministru Cepoi

 

Bloc operator Rm. Sarat

Spitalele din Romania trebuie sa fie acreditate pana in 2015. Incepand din luna octombrie a acestui an, premierul Victor Ponta l-a desemnat pe fostul ministru Vasile Cepoi, sef peste Comisia de acreditare a spitalelor.

In Buzau, doar Spitalul Judetean de Urgenta are, la ora actuala, gradul III. Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca, Spitalul Municipal Rm. Sarat si Spitalul Nehoiu au fost incadrate la gradul IV, iar Spitalul de Boli Cronice Smeeni, Spitalul „Sf. Sava” si Spitalul „Ecomed” Vintila-Voda au primit gradul V.

Daca cele trei unitati medicale care au solicitat reevaluarea si schimbarea incadrarii vor reusi sa-l convinga pe dr. Cepoi ca au acest drept, acestea vor obtine si o alta incadrare la finantare, ceea ce le va da posibilitatea sa acorde servicii de mai buna calitate si sa nu se mai confrunte cu dificultati majore financiare, chiar daca in viitorul apropiat nu se intrevede o finantare corespunzatoare a intregului sistem de sanatate.

De altfel, potrivit Health Care Sistems the EU/Studii comparative, publicate de Parlamentul European, „nemultumiri legate de metodele de finantare si furnizare a serviciilor medicale au aparut in mai toate statele membre ale Uniunii Europene. Principalele probleme comune, desi cu grade diferite, sunt deficientele sistemelor, de a face fata schimbarilor de patern al bolilor, de a reusi sa ofere accesul echitabil la serviciile medicale si de a furniza aceste servicii medicale la o calitate superioara”, se precizeaza in documentul european.

 

Clasificarea spitalelor

 

Sapoca-supraveghere bolnavi

Potrivit normelor in baza carora se face evaluarea si clasificarea spitalelot in vederea acreditarii, exista V grade de competenta si, respectiv, de finantare.

Clasa I inseamna competenta foarte inalta si aici sunt incadrate institutiile care raspund profilului de clinica universitara, respectiv, de spital regional de urgenta.

Clasa a II-a inseamna competenta inalta, in care sunt incluse spitale care deservesc un judet si judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mare de complexitate.

Clasa a III-a, de competenta medie, reprezinta unitatile care deservesc raza judetului si, in mod exceptional, judetele limtrofe. Sunt incluse aici si majoritatea spitalelor judetene de urgenta neclinice, care nu sunt in centre universitare.

Clasa a IV-a include institutii cu competente de baza, care deservesc unitatea administrativ-teritoriala si care se limiteaza la afectiuni cu grad mic de complexitate.

Clasa a V-a include institutii de competenta limitata, adica unitati medicale pentru boli cronice sau servicii medicale intr-o singura specialitate.


Categorii: Analiza, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*