Examenul de rezidentiat, „o chestiune depasita” si o eroare facuta la negocierile de aderare la UE

10 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Acestea sunt opiniile secretarului de stat Raed Arafat si ale rectorului UMF Targu-Mures, dr. Leonard Azamfirei, care sustin ca eliminarea acestui examen ar diminua amploarea pe care a luat-o exodul medicilor.

 

examen-rezidentiatIn contextul in care a mai ramas mai putin de o luna si jumatate pana la sustinerea sesiunii din acest an a examenului de rezidentiat, doi reprezentanti importanti ai lumii medicale contesta oportunitatea acestui examen si sustin ca eliminarea sa ar mai putea diminua din amploarea pe care a luat-o fenomenul denumit exodul medicilor, fenomen ce risca sa lase in cativa ani sistemul public de Sanatate fara specialisti. Este vorba de secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta si de rectorul UMF Targu-Mures, dr. Leonard Azamfirei, care au abordat aceasta problema intr-o conferinta nationala pe teme de farmacologie si management medical.

Primul care a vorbit despre acest subiect a fost medicul Raed Arafat, un contestatar mai vechi al exemenului de rezidentiat, pe care il considera „o chestiune depasita”, care are un rol capital in indepartarea medicilor tineri de sistemul public de Sanatate din Romania.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Acesta a declarat in cadrul conferintei ca o problema majora a sistemului de Sanatate este aceea a modului in care este pregatit si recrutat personalul medical, multi medici tineri ajungand „in strada” dupa terminarea facultatii pentru ca nu promoveaza rezidentiatul, si fiind recrutati de clinici din afara tarii. „Suntem singura tara care scoate medicul la 6 ani, daca nu trece acest examen de rezidentiat – poate ca il doare capul de dimineata, poate ca nu se simte bine – il aruncam in strada. El are diploma de medic, atentie! Si vine o tara care ii ia pe toti acestia, le plateste curs de limba si ii introduce in rezidentiat fara concurs. O tara care stie sa isi planifice viitorul si stie foarte bine ce are de facut, ia medicii tineri pe care noi ii lasam in strada si ii baga in spitale sa ajute medicii chirurgi, anestezisti, iar noi nu vrem sa ii luam in spitale. Am reusit in 2010 sa facem un regulament pentru medicii sub supraveghere, nimeni nu a vrut sa ii ia sa lucreze cu ei. Si pierdem in fiecare an zeci, nu vreau sa spun chiar sute, de medici pe care ii iau altii”, a declarat Raed Arafat.

 

medici tineriIn opinia sa, rezidentiatul ar trebui sa fie un fel de interviu, cu evaluari ale rezidentului la 6 luni, apoi la un an, dupa modelul altor state precum Germania sau Ungaria.

Acesta a mai precizat ca trebuie luate cat mai rpede unele masuri care sa indrepte aceasta situatie, in contextul in care Italia va avea in curand mare nevoie de medici, pe fondul pensionarilor masive din sistemul medical preconizate a avea loc. Pana acum, Italia atragea indeosebi asistenti medicali, insa odata cu aparitia unui numar mare de posturi vacante pentru medici, este de asteptat ca multi specialisti romani sa fie atrasi in clinicile de aici, un mare avantaj fiind si faptul ca nu vor avea mari dificultati cu deprinderea limbii italiene. „Italia nu avea nevoie de medici, dar acum un numar mare de medici de-ai lor incep sa se pensioneze. Avea nevoie de asistenti, acum are nevoie de medici si recruteaza medici din afara. In Romania e foarte usor, si cu limba si ca medicul sa isi ia bagajul sa plece, asa cum au facut asistentii. Numai in UPU Targu Mures am schimbat garnitura de asistenti o data si jumatate integral, pentru ca au plecat spre Italia. Oameni pe care i-am pregatit, i-am format. Am pierdut 100 la suta asistentii in decurs de 3-4 luni si apoi am mai pierdut 50 la suta dintre cei pe care i-am angajat dupa ce i-am pregatit”, a mai declarat Raed Arafat.

 

Prof.dr. Leonard Azamfirei

Prof.dr. Leonard Azamfirei

La randul sau, dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Targu Mures, a sustinut in cadrul aceleiasi conferinte ca sustinerea exemenului de rezidentiat este discriminatorie pentru absolventii facultatilor de Medicina, care trebuie sa dea acest examen, spre deosebire de colegii lor, absolventi de Farmacie si de Medicina Dentara. In opinia sa, rezidentiatul este o eroare de negociere pe care Romania a facut-o la mmentul discutiilor pentru aderarea la Uniunea Europeana. „Suntem legati de o legislatie europeana care ar fi permis Romaniei, daca ar fi facut demersurile necesare, sa indrepte aceasta eroare intr-un mod specific. Paradoxul pe care il avem este ca absolventii de medicina nu pot profeseze in Romania, dar pot profesa in alta parte. Solutia este o presiune care trebuie sa existe dinspre Romania spre Uniunea Europeana de a reaseza acest lucru in zona in care este asezata medicina dentara si farmacia. Ei cand termina au drept de practica, medicii generalisti nu au, ceea ce este anormal. A fost o greseala birocratica pe care o platim acum. Trebuie sa fie o negociere a Romaniei cu UE pentru schimbarea acestei directive”, este de parere rectorul UMF Targu-Mures.


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*