Epidemia de rujeola din Romania sperie Europa

Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor a avertizat ca posibilitatea extinderii focarului peste granitele tarii este foarte ridicata.

 

Spitalul de Copii BrasovIzbucnita cu mai bine de un an in urma, in zona de nord-vest a tarii, epidemia de rujeola din Romania s-a extins cu repeziciune la nivelul intregii tari, afectand 34 de judete si facand peste 3.000 de victime, in special din randul copiilor. Mai grav este ca 15 dintre copiii care au contractat boala au decedat, iar la momentul actual se pare ca nu exista o solutie eficienta de stopare a epidemiei, cu exceptia unor campanii concertate de vaccinare.

In primele opt luni ale anului trecut, numarul total de imbolnaviri a cunoscut un salt spectaculos, autoritatile din Sanatate recunoscand abia in luna septembrie ca in Romania avem de-a face cu o epidemie care se extinde, necontrolat, la nivelul intregii tari. La acel moment erau consemnate si doua decese, iar pana la acest moment, numarul acestora a ajuns la 15, in timp ce numarul copiilor imbolnaviti a crescut de la 675, la finele lunii august 2016  si la peste 3.000 de cazuri in prezent.

Ritmul alert cu care epidemia s-a extins in intreaga tara a atras atentia si autoritatilor europene, care au lansat, saptamana aceasta, un semnal de alarma referitor la riscul ca focarele sa depaseasca granitele tarii si sa se extinda in celelalte tari de pe continent.

 

vaccin RORSemnalul vine din partea Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, care a avertizat, marti, in privinta acestui risc, in contextul in care focare similare au aparut pe parcursul anului trecut si in alte tari din Uniunea Europeana si Spatiul Economic European.

Specialistilor europeni le-a atras atentia dimensiunea si raspandirea geografica a focarului din Romania, care a cuprins deja 34 de judete, acestia considerand ca posibilitatea extinderii epidemiei peste granitele tarii este foarte ridicata, mai ales ca se raporteaza in continuare noi cazuri, in ciuda masurilor adoptate la nivel national pentru sporirea vaccinarii antirujeolice.

Riscul raspandirii bolii este amplificat de faptul ca nici in alte tari din spatiul european rata imunizarii nu este una la cote optime, unele focare din aceste tari fiind deja asociate cu cel din Romania, insa este nevoie de investigatii mai amanuntite pentru a se stabili daca aceasta legatura exista intr-adevar.

 

Dr. Adriana Pistol

Dr. Adriana Pistol

Directorul Institutului National de Sanatate Publica, dr. Adriana Pistol, considera ca reactia specialistilor de la centrul european este fireasca in conditiile actuale, dar spune ca nu trebuie sa consideram ca este un avertisment, ci sa o privim ca pe o notificare catre autoritati, pentru a lua masuri in vederea sporirii ratei de imunizare.

„Este firesc, este o reactie normala. Noi avem saptamanal informatii, sunt publice. Nu este vorba despre un avertisment, este vorba despre cu totul altceva, eu nu o inteleg ca un avertisment. Este normal ca si celelalte state sa cunoasca acest aspect. Si noi cunoastem cand se intampla in alte state. Romania are niste cazuri si un grup mare de tari din Vestul Europei au si ele alte vreo 4.000 si ceva de cazuri. Sunt comunicate care se dau intre toate statele UE, iar Romania nu este singura tara care are rujeola. Este adevarat ca are cele mai multe cazuri, dar nu suntem singurii. Acesta este un semnal de alarma catre toate tarile ca trebuie sa intareasca vaccinarea, iar parintii constientizeze ca trebuie sa vaccineze copiii, pentru ca  asa ceva se poate opri prin vaccinare”, a declarat dr. Adriana Pistol.

Medicii epidemiologi spun ca principala cauza care a dus la aparitia acestei situatii este scaderea continua a ratei imunizarii, pe fondul refuzului tot mai multor parinti de a-si vaccina copiii.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

In plus, au existat si nenumarate situatii in care parintii care au fost de acord sa isi vaccineze copiii, insa imunizarea nu s-a putut face din cauza lipsei vaccinurilor sau a altor disfunctionalitati din sistem.

Epidemia a ajuns si la Buzau, unde au fost confirmate cinci cazuri de imbolnavire pe parcursul anului trecut. Din fericire, a fost vorba de cazuri usoare, fara complicatii, insa riscul raspandirii bolii inca exista, dat fiind faptul ca acoperirea vaccinala este una deficitara la nivelul judetului.

DSP Buzau deruleaza in prezent o supracampanie de vaccinare, demarata din luna decembrie a anului trecut, reusindu-se pana acum intr-o mare masura recuperarea copiilor care nu fusesera vaccinati la termen. Conform medicului epidemiolog Carmen Scantei, coordonatorul acestei actiuni, principala problema este refuzul parintilor de a-si vaccina copiii. Cea mai mare munca de lamurire o ducem in comunitatile din zonele rurale ceva mai izolate, pentru ca aici oamenii au si acces mai greu la informatii si la medic. Am observat ca lucrurile au inceput sa se miste usor, existand cazuri de parinti care au renuntat sa mai refuze vaccinarea, insa majoritatea continua sa persiste in aceasta decizie de a nu-si vaccina copiii”, a declarat in acest sens dr. Carmen Scantei.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*