„EKG-uri si fursecuri” gratis, pentru depistarea malformatiilor congenitale cardiace

Timp de o luna, copiii sub 12 ani vor fi testati gratuit in cadrul Centrelor de Excelenta Ares si spitalului Monza, in vederea depistarii acestor afectiuni care pot avea urmari iremediabile in cazul in care nu sunt tratate la timp.

 

EKG copiiPe tot parcursul lunii iunie, copiii sub 12 ani sunt asteptati impreuna cu parintii la cabinetele de specialitate ale  Centrelor de Excelenta Ares si de la spitalul Monza, pentru a beneficia gratuit de electrocardiograme, cu ajutorul carora pot fi depistate usor eventuale malformatii congenitale cardiace care pot fi corectate la aceasta varsta, fara a-si pune ulterior amprenta asupra starii de sanatate a viitorilor adulti.

Testarile fac parte dintr-un program mai amplu – „Nicio zi fara joaca” – pe care Centrele de Excelenta Ares l-au demarat in urma cu doi ani. Campania care are loc pe tot parcursul lunii iunie a acestui an a fost denumita „EKG-uri si fursecuri” pentru a deveni astfel mai atractiva pentru copiii carora le este adresata, dat fiind faptul ca vizita la un cabinet medical nu constituie pentru multi dintre ei un prilej de bucurie.

Pana acum, in cadrul campaniilor similare desfasurate din 2015, au fost testati aproximativ 200 de copii sub 12 ani, care au beneficiat de electrocardiograme gratuite. Pentru a-si duce cpiii la o astfel de consultatie, parintii trebuie sa faca in prealabil o programarela numarul 031 9300, urmand ca apoi sa se deplaseze la  cabinetele Centrelor de Excelenta Ares si ale Spitalului Monza, din strada Tony Bulandra nr.27, sector 2, Bucuresti.

 

chirurgie cardiovascilara spitalul-monza-1Initiativa campaniei din acest an, ca si a celorlalte actiuni similare din anii precedenti, a fost determinata de statisticile ingrijoratoare inregistrate la nivel national, statistici ce infica faptul ca  in fiecare an, in Romania se nasc in jur de 1.200 de copii cu malformatii cardiace congenitale. Totodata, estimarile actuale arata ca in jur de 15.000 de persoane sub 18 ani din Romania sufera de malformatii cardiace congenitale, iar unele dintre acestea inca nu au fost diagnosticate.

Specialistii mai spun ca, la nivel mondial, incidenta malformatiilor cardiace congenitale este de noua cazuri la mie, iar ceea ce nu se cunoaste in Romania este faptul ca sapte din zece malformatii pot fi tratate prin interventii minim-invazive, in conditiile in care aceste malformatii congenitale sunt depistate la timp.

 

Iulian Plescan – director operational Ares

Specialistii spun ca cele mai frecvent intalnite malformatii cardiace sunt defectul septal atrial, si cel ventricular. Primul este caracterizat prin comunicarea anormala intre atriul stang si atriul drept, persistenta de canal arterial, instalata intre artera pulmonara si aorta. Defectul septal ventricular apare intre ventriculul stang si cel drept.

 

„Inca de la inceputul misiunii noastre, atat a Centrelor de Excelenta Ares, cat si a Spitalului Monza, ne-am dedicat intreaga pricepere diagnosticarii si tratarii pacientilor cu malformatii congenitale cardiace in Romania. Ceea ce inca nu se stie este faptul ca bolile congenitale cardiace pot fi depistate prin investigatii simple, neinvazive si nedureroase, precum electrocardiograma si ecografia cardiaca. In acest moment, inca mai depistam malformatii congenitale cardiace la pacienti adulti. Diagnosticam, pentru prima data, la pacienti de 50 de ani, o boala cu care s-au nascut si nu au stiut de ea pana la aceasta varsta. Ne dorim ca Romania sa ajunga la o maturitate medicala, astfel incat malformatiile congenitale cardiace sa fie depistate la nastere si tratate pana cand nu produc urmari ireversibile. Ne vom continua campaniile de informare si diagnosticare a bolilor congenitale cardiace, pana cand aceste afectiuni nu vor mai trece neobservate”, a declarat Iulian Plescan.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*