Echivalarea creditelor asistentilor medicali cu studii postliceale, in linie dreapta

20 octombrie 2016 | 2 comentarii |

Aproximativ 60.000 de asistenti si-ar putea echivala creditele in invatamantul superior, astfel incat sa nu se mai simta discriminati fata de colegii care au absolvit aceasta forma de invatamant.

 

camera deputatilorSaptamana aceasta, Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor a dat aviz favorabil unui proiect de lege care le-ar permite asistentilor medicali cu diploma de bacalaureat, care au absolvit studii post-liceale, sa isi echivaleze creditele de formare continua in credite transferabile in invatamantul superior. Urmatorul pas este supunerea la vot a acestui proiect in plenul Camerei Deputatilor si apoi la Senat, care este camera decizionala. Adoptarea actului normativ ar putea insemna eliminarea discriminarii pe care o reclama asistentii medicali cu studii postliceale, aceasta fiind si una din principalele revendicari ale organizatiilor sindicale care protesteaza zilele acestea.

Conform presedintelui Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, dr. Florin Buicu, de prevederile acestei legi ar putea beneficia circa 60.000 de asistenti medicali cu studii postliceale, universitatile putand recunoaste insa doar creditele celor care au obtinut si diploma de bacalaureat, stiut fiind ca in ultimii ani admiterea la scolile postliceale sanitare a fost permisa si absolventilor de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat.

 

ati ploiestiPotrivit proiectului de act normativ,  universitatile vor stabili, in functie de curricula de scoala postliceala, creditele transferabile pentru invatamantul superior, existand totusi o diferenta necesara. Astfel, absolventii de invatamant postliceal vor face aceste diferente care vor rezulta din evaluarile pe care le vor realiza universitatile, pentru a ajunge la nivelul colegilor care au absolvit studii superioare.

Universitatile vor stabili propriile criterii de admitere si de finalizare a studiilor, inclusiv diferentele respective. „Se da posibilitatea universitatilor, conform autonomiei universitare, sa recunoasca creditele de formare si formare continua emise de invatamantul postliceal medical si sa le echivaleze in credite transferabile in invatamantul superior. Asta inseamna, practic, ca asistentii absolventi de invatamant postliceal medical au posibilitatea, in ceea ce priveste curricula de pregatire in invatamantul postliceal, ca aceasta sa fie echivalata cu o parte din creditele transferabile de invatamant superior”, a declarat presedintele Comisiei de Sanatate a Camerei inferioare a Parlamentului.

 

asistente sf. spiridonAcesta a mai explicat ca proiectul de lege a fost realizat tinandu-se seama de diferentele mari de salarizare intre asistentii cu studii postliceale si cei cu studii superioare, in conditiile in care acestia efectueaza aceeasi munca, dupa acelasi program. In unele cazuri, diferentele salariale pot ajunge si la 700 de lei, motiv pentru care asistentii medicali cu studii postliceale constituie cea mai discriminata categorie de personal din intregul sistem de Sanatate.

Aceasta discriminare constituie si unul dintre principalele motive de nemultumire pentru sindicalistii din domeniu, care protesteaza in aceasta perioada si ameninta ca pe data de 31 octombrie vor declansa greva generala. Este vorba despre sindicalistii de la Sanitas, care s-au si aflat ieri in greva de avertisment timp de doua ore, cat si de cei din sindicatul Hipocrat, care vor apela la aceeasi forma de protest maine dupa-amiaza, urmand ca in ultima zi a lunii, membrii ambelor sindicate sa intre in greva generala, in cazul in care nu se va gasi o solutie la problema discriminarii asistentilor medicali, precum si la celelalte revendicari transmise Guvernului si Parlamentului.

 

sanitara 7In luna septembrie, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR) si Ministerul Sanatatii anuntau ca si-au dat acordul de principiu pentru modificarea alineatului 6 al articolului 174 din Legea a educatiei nationale, in sensul in care universitatile, in invatamantul superior din domeniul medical, in baza autonomiei universitare, sa poata recunoaste, in baza conditiilor stabilite de catre Senatul universitatii, creditele de studii transferabile obtinute in invatamantul postliceal sanitar. OAMGMAMR si Ministerul Sanatatii si-au dat acordul de principiu in sensul completarii de studii, insa Ministerul Educatiei nu a dat aviz favorabil. In urma acestui aviz nefavorabil, Ministerul Sanatatii si OAMGMAMR au propus realizarea unei consultari la nivel national cu reprezentantii institutiilor acreditate de invatamant superior de profil, Ministerul Sanatatii si Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania ca autoritati competente, ARACIP, ARACIS, precum si ai scolilor postliceale de profil.

In acest context, avizul favorabil al Comisiei de Sanatate si al Comisiei de Educatie din Camera Deputatilor, dat marti, ar putea conduce la aprobarea, in plen, a proiectului de act normativ, dupa care senatorii vor da verdictul final in privinta posibilitatii echivalarii studiilor absolventilor de scoli postliceale prin transferarea creditelor catre universitatile de profil, in conditiile stabilite de lege.

 



Comentarii (2)

  1. Ionel spune:

    Nu e corect! Adica cei fara bacalaureat si muncesc ca asistenti medicali in spitale nu au aceeasi fisa de post? E discriminare!!! Aceiasi munca platita diferit? Gresit! Ce daca nu am luat bacul? Ce daca nu am fost la ore la scoala postliceala? Ce daca nu am facut stagiu clinic in timpul scolii? Vrem si noi cu studii superioare!!! Cat costa?

  2. Romeo spune:

    Echivalarea corecta trebuie sa fie numai pt asistentii medicali care s-au inscris la postliceala pt. ca nu era facultaea pt ei. Din momentul cand ei au putut alege intre postliceala si facultate si au ales postliceala nu mai este corecta echivalarea pt. ca este libera lor alegere.

Adaugati un comentariu


 

*