DSVSA Buzau a inceput controalele premergatoare Pastelui

Abatoarele in care se sacrifica miei vor fi verificate in urmatoarea perioada, la fel ca si unitatile de comercializare a carnii si a celorlalte produse alimentare care se vor afla la mare cautare in urmatoarele trei saptamani.

 

comercializare miei pasteDirectia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (SDVSA) Buzau a prezentat, astazi, in sedinta Colegiului Prefectural, planul de masuri pe care astazi l-a declansat, pentru ca buzoienii sa poata petrece Sarbatorile Pastelui fara toxiinfectii alimentare sau alte evenimente nedorite pentru sanatate. Asa ca, incepand din aceasta saptamana, inspectorii sanitar-veterinari monitorizeaza activitatile de transport si de sacrificare a animalelor, precum si comercializarea carnii si a celorlalte produse alimentare traditionale care vor ajunge pe mesele buzoienilor.

Specialistii DSVSA vor fi insotiti si sprijiniti in actiunile de control de cei ai Directiei de Sanatate Publica, Directiei Agricole, Inspectoratului Judetean de Politie si de jandarmi. Totodata, in planul de masuri dispus la nivel judetean, pentru desfasurarea in liniste si fara incidente a Sarbatorilor Pascale, sunt inclusi si specialistii din cadrul ISU Buzau, care vor efectua controale in special la lacasurile de cult, pentru a verifica daca sunt respectate normele de prevenire a incendiilor, urmand ca acestia sa actioneze chiar si in noaptea de Inviere si in ziua de Paste, pentru a se asigura ca astfel de evenimente nu vor avea loc.

 

Igiena, obligatorie la manipulare

Igiena, obligatorie la manipulare

In ceea ce priveste activitatea de sacrificare a mieilor, la nivelul judetului sunt autorizate, la momentul actual, sase unitati specializate. Potrivit conducerii DSVSA, Carpatic Lamb Vernesti, Frasinu Buzau, Ferm Com Prod Caldarasti, Biamih Agro Pogoanele, Carmozimbrul Ramnicu Sarat si N2001 Com Impex vor fi verificate in perioada urmatoare, pentru a se stabili daca indeplinesc toate normele sanitare-veterinare. In plus, Circumscriptiile sanitare-veterinare zonale vor functiona, pana in data de 15 aprilie,  inclusiv in zilele de sambata si duminica, dupa un orara care va fi afisat la sediul fiecareia dintre acestea, impreuna cu nunmele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care se poate sesiza orice aspect referitor la nerespectarea normelor sanitare-veterinare.

Medicul veterinar Marijan Milea spune ca pe adresa DSVSA Buzau nu au fost primite pana acum solicitari din partea administratiilor locale din judet pentru avizarea temporara a unor spatii speciale pentru sacrificare. Dat fiind ca cererea nu este extrem de mare, iar cele sase unitati pot sa acopere necesarul, sunt putine sanse ca o astfel de solicitare sa vina in zielele urmatoare. Buzoienii isi pot procura astfel carnea de miel fie din magazinele specializate, fie direct de la producatori, din propriile centre de desfacere.

 

vanzare miei si eziComercializarea meilor vii se va face in targurile de animale, iar potrivit conducerii DSVSA, nici in acest sens nu s-au primit solicitari pentru amenajarea unor puncte de vanzare speciale pentru aceasta perioada.

Activitatea echipelor mixte de control se va concentra astfel pe verificarea celor unitatilor de sacrificare autorizate, a magazinelor de comercializare a carnii si altor produse alimentare, precum si a targurilor de animale din judet, fiind avute in vedere si conditiile in care aceste animale sunt transportate.

Vor fi verificate, in perioada urmatoare, absolut toate targurile, oboarele si pietele agro-alimentare, urmarindu-se in primul rand respectarea conditiilor igienico-sanitare de prelucrare si de comercializare a produselor alimentare, respectarea termenelor de valabilitate ale produselor, precum si legalitatea provenientei acestora. Totodata, vor fi avute in vedere si unitatile de alimentatie publica ce vor organiza, in perioada Pastelui, mese festive.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*