DSP Buzau a finalizat ancheta epidemiologica de la Scoala numarul 11

10 februarie 2017 | 0 comentarii |

Aici a aparut, saptamana trecuta, suspiciunea unei toxiinfectii alimentare, intrucat mai multi copii s-au simtit rau, dupa ce au servit masa la scoala.

 

copii la scoalaIn decurs de o saptamana, Directia de Sanatate Publica a reusit sa elucideze cauzele incidentului neplacut del a Scoala 11 din  municipiul Buzau, in urma caruia doi copii au fost internati la sectia de Boli Infectioase, iar alti 15 colegi au acuzat stari de rau, ajungand la sectia UPU a Sptialului Judetean sau la medicul de familie. A fost vorba despre copii de la clasa pregatitoare, iar suspiciunea a fost legata de o eventuala toxiinfectie alimentara, dat fiind faptul ca cei 17 copii au inceput sa se sinta rau dupa ce au servit, impreuna, masa, la scoala. Dat fiind numarul mare de prezentari la Urgente, reprezentantii Spitalului Judetean au sesizat, in data de 2 februarie, DSP Buzau, care a demarat imediat o ancheta epidemiologica pentru a stabili care a fost cauza ce a dus la imbolnavirea celor 17 copii. Primele suspiciuni au planat asupra hranei pe care acestia o consumasera, la fata locului constatandu-se insa ca aceasta fusese livrata si pastrata in conditii corespunzatoare. Au fost prelevate probe, atat din hrana servita copiilor de la clasa pregatitoare cat si din laptele si cornul oferite tuturor elevilor din scoala, probe care au fost trimise la analize pentru a se depista prezenta unui eventual agent patogen ce ar fi putut provoca imbolnavirea copiilor.

 

sectie chirurgie pediatrica (13)Totodata, specialistii de la DSP au verificat si conditiile in care elevilor de la clasa pregatitoare le era servita masa, constatandu-se ca acestea corespundeau normelor sanitare, cu exceptia faptului ca chiuveta la care copiii se spalau pe maini era amplasata la parter, iar sala de mese la etaj.

Chiar daca toti elevii treceau pe la spalator si erau supravegheati in timp ce se spalau pe maini, pana la sala de mese acestia puneau mainile pe balustrada sau pe pereti si astfel exista riscul contaminarii.

Se pare ca asa s-a si intamplat, concluziile anchetei epidemiologice demarate de catre DSP Buzau indicand faptul ca nu a fost vorba de o toxiinfectie alimentara, ci de o gastroenterocolita provocata de un rotavirus pe care copii l-au contractat dintr-o alta sursa, nu din mancare.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

Analizele de laborator ale probelor prelevate au relevat faptul ca mancarea servita de copii corespundea tuturor normelor sanitare, astfel ca sursa imbolnavirii era alta. Totodata, din analiza probelor prelevate de la pacienti a reiesit ca nu era vorba de o toxiinfectie alimentara, ci de gastroenterocolita, o afectiune mai putin grava, cauzata de un rotavirus care poate fi contractat din mediul inconjurator.

Medicul Carmen Scantei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologic din cadrul DSP Buzau, declara inca de la inceputul anchetei ca suspiciunile sale se indreapta in aceasta directie, mentionand ca incidentul s-a petrecut si intr-o perioada cand circulatia rotavirusului este mai intensa, pe fondul incalzirii vremii. Medicul epidemiolog a anuntat astazi ca „aceasta suspiciune a fost confirmata de analizele de laborator. Rotavirusul a ajns in scoala, cel mai probabil din mediul exterior”. Dr Carmen Scantei a precizat, de asemenea, ca „nu s-au constatat probleme cu igiena nici in incinta unitatii scolare, nici in blocul alimentar. In aceste conditii, nu s-au aplicat sanctiuni, DSP facand doar recomandarea ca personalul scolii sa supravegheze cu mai multa atentie copiii dupa ce acestia se spala pe maini pana ajung la masa, pentru a evita riscul contaminarii de pe balustrada scarii sau de pe pereti. Totodata, conducerii scolii i s-a recomandat sa incerce gasirea unei solutii pentru mutarea chiuvetei pentru spalatul mainilor la acelasi etaj cu sala de mese.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*