Drobul – cel mai sanatos aliment de pe masa de Paste

15 aprilie 2017 | 0 comentarii |

Acest fapt se datoreaza continutului sau ridicat de verdeturi, insa nutritionistii spun ca trebuie tinut cont de anumite reguli la prepararea acestuia, pentru a-i maximiza beneficiile pentru sanatate.

 

pasteCa orice sarbatoare importanta, Pastele presupune si mese copioase, incarcate de mancaruri grele si stropite cu vin ori alte bauturi.

Nutritionistii si medicii de alte specialitati incadreaza produsele traditionale specifice acestei sarbatori in categoria asa-ziselor bombe calorice. Acestia avertizeaza ca ouale, carnea de miel cozonacii, pasca pot provoca anumite neplaceri daca sunt consumate in exces, mai ales de catre cei care au tinut post si fac trecerea brusca de la regimul cu verdeturi si alte produse specifice postului, la cel traditional al meselor de Paste.

Exista insa un secret pentru a scapa de aceste neplaceri, iar acesta este consumul cu moderatie al acestor alimente grele”, pe parcursul mai multor mese in timpul zilei. Totodata, alaturi  de farfuriile cu ciorba de miel, friptura, drob si oua, medicii recomanda sa nu lipseasca bolurile cu salata si cat mai multe verdeturi, care se gasesc din belsug in acest sezon.

 

oua rosiiOuale rosii vor fi intre alimentele preferate in zilele urmatoare, insa trebuie avuta mare grija la cantitatea consumata, pentru ca sarbatoarea sa nu fie stricata de probleme de sanatate. Pentru tineri si adulti, limita maxima de oua ce pot fi consumate intr-o saptamana este de 5-6, iar in cazul persoanelor mai in varsta, aceasta este de 3-4. In aceste conditii, trebuie avuta mare grija la consumul de oua rosii, multi tinzand sa atinga aceasta norma intr-o singura zi. Doua oua rosii pe zi ar fi arhisuficiente, specialistii avertizand ca ouale se gasesc ca ingrediente si in alte preparate precum drobul, cozonacii sau pasca. Un ou sau doua in plus nu reprezinta un pericol foarte mare, insa excesele pot avea urmari nedorite, avand in vedere ca obosesc ficatul si pun la incercare bila, existand riscul aparitiei unor colici biliare.

Carnea de miel nu trebuie prajita, pentru ca astfel s-ar distruge o importanta sursa de proteine, fier, zinc si vitamina B12 pe care aceasta le contine si care sunt benefice pentru organism, ajutandu-l sa faca fata acestei perioade. Nutritionistii nu recomanda nici prajirea sau calirea legumelor si verdeturilor, pentru ca si acestea isi pierd, in acest fel, din calitatile nutritive.

 

drob (1)Cel mai periculos aliment de pe masa de Paste este considerat a fi ciorba de miel, despre care nutritionistii spun ca este „grea si inutila”, din cauza ingredientului principal – capul de miel – care contine multe grasimi, insa nu are calitatile pe care le are carnea de miel, intrucat nu contine substantele nutritive mentionate mai sus. Este un aliment gras, greu digerabil, iar consumat in cantitati mari, poate provoca indigestii.

Cel mai sanatos aliment consumat in aceasta perioada, este drobul, datorita continutului bogat in verdeturi, cu conditia de a fi respectate unele reguli. Organele de miel folosite la prepararea sa trebuie doar fierte si nu prajite, iar verdeturile nu trebuie calite in prealabil. Drobul va constitui astfel un aliment plin de elemente nutritive, cu mentiunea ca trebuie sa se tina cont ca in compozitia sa intra si ouale.

Salata verde, ceapa, sturoiul verde, ridichile si alte legume, zarzavaturi si verdeturi nu trebuie sa lipseasca de pe masa, iar taria sau vinul dulce baute dupa masa nu trebuie sa fie consumate in cantitati mari.

 

tort si cafeaDupa o masa bogata cum este cea de Paste este bine sa facem miscare si nu sa ne asezam in fata televizorului sau sa dormim. De asemenea, daca masa dureaza mai multe ore, se recomanda pauze mai lungi intre feluri, timp in care se pot face plimbari in aer liber sau alte activitati fizice. Alcoolul, cafeaua si tutunul consumate in exces pot produce amețeli, tulburari cardiace sau intoxicatii. Se recomanda un consum moderat din fiecare, astfel ca nu sunt indicate mai mult de 3 pahare cu vin si 3-4 cescute de cafea pe zi, iar tutunul ar fi bine sa lipseasca din ingredientele acesstor sarbatori si, de ce nu, din obiceiurile dumneavoastra.

Nu in ultimul rand, medicii atrag atentia sa fie respectate regulile de igiena si de preventie, pentru a nu ne confrunta cu toxiinfectiile alimentare. De aceea, nu trebuie consumata carne insuficient tratata termic; nu folositi oua de rata/gasca la prepararea cremelor, prajiturilor, maionezei; pastrati alimentele usor alterabile (carne, peste, oua, maioneza, creme) la frigider; mentineti igiena mainilor, spalandu-va frecvent, ori de cate ori este nevoie.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*